Рев 4871/2020 3.1.2.4.2

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Рев 4871/2020
12.11.2020. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Бранислава Босиљковића, председника већа, Бранке Дражић и Данијеле Николић, чланова већа, у парници тужиоца АА из ..., чији је пуномоћник Радојица Трајковић адвокат из ..., против туженог „Поштанска штедионица“ АД из Београда, чији је пуномоћник Немања Алексић адвокат из ..., ради утврђења ништавости и стицања без основа, у поступку претходног разматрања списа ради одлучивања о ревизији туженог изјављеној против пресуде Вишег суда у Краљеву Гж 346/20 од 23.06.2020. године, у седници већа одржаној 12.11.2020. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

Враћају се списи П 285/19 Основном суду у Рашкој, преко Вишег суда у Краљеву, на допуну поступка.

О б р а з л о ж е њ е

Врховном касационом суду достављен је спис Основног суда у Рашкој П 285/19, ради одлучивања о ревизији туженог изјављеној против пресуде Вишег суда у Краљеву Гж 346/20 од 23.06.2020. године.

Након разматрања списа, Врховни касациони суд је утврдио да нису испуњени процесни услови за одлучивање о изјављеној ревизији.

У конкретном случају ревизију је за тужену изјавио Немања Алексић, адвокат из ..., позивајући се на депоновано пуномоћје код Основног суда у Рашкој.

Одредбом члана 85. став 3. Закона о парничном поступку прописано је да странку мора да заступа адвокат у поступку по ванредним правним лековима, изузев ако је странка адвокат, а чланом 410. став 2. тачка 1. тог закона да је ревизија недозвољена ако је ревизију изјавило лице које није овлашћено за подношење ревизије. Чланом 176. став 1. Судског пословника, прописано је да се генерално пуномоћје депонује за употребу у једном суду. Према ставу 2. тог члана, када се пуномоћник странке позива на генерално пуномоћје које се налази у списима судске управе тог суда, писарница ће, пре достављања предмета судији, проверити да ли је у предмету приложен препис пуномоћја, као и да ли такво пуномоћје постоји, односно да није опозвано, што ће се констатовати у предмету, уз навођење пословног броја писмена уз које је приложен изворник пуномоћја, односно редног броја уписника судске управе, под којим је депоновано генерално пуномоћје.

Списи предмета достављени су Врховном касационом суду без претходне провере извршене у складу са чланом 176. став 2. Судског пословника, у ситуацији када се пуномоћник туженог позива на депоновано генерално пуномоћје. Из тог разлога списи су морали бити враћени првостепеном суду ради поступања по наведеној одредби Судског пословника – здруживања преписа генералног пуномоћја и сачињавања констатације да то пуномоћје постоји и да није опозвано, односно навођења пословног броја писмена уз које је приложен изворник пуномоћја и редног броја уписника судске управе, под којим је генерално пуномоћје депоновано. Овакво поступање је неопходно ради оцене дозвољености ревизије у смислу члана 410. став 2. тачка 1. ЗПП.

На основу члана 382. у вези члана 419. ЗПП, Врховни касациони суд је одлучио као у изреци.

Председник већа – судија

Бранислав Босиљковић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић