Р1 470/2020 3.19.1.2

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 470/2020
29.10.2020. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија др. Драгише Б. Слијепчевића, председника већа, Јасмине Стаменковић и др. Илије Зиндовића, чланова већа, у парници тужиоца „СЛОГА ЕУРО ПРОДУКТ“ ДОО из Александровца, чији су пуномоћници Драган Бојанић и Јован Челебић, адвокати из ..., против тужених Република Србија, коју заступа Државно правобранилаштво, Одељење у Краљеву и Општине Александровац, коју заступа Општински правобранилац, ради својине, вредност спора 5.000.000,00 динара, одлучујући о сукобу стварне надлежности између Основног суда у Брусу, СЈ Александровац и Привредног суда у Краљеву, у седници одржаној 29.10.2020. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање у овом предмету стварно је надлежан Привредни суд у Краљеву.

О б р а з л о ж е њ е

Решењем Основног суда у Брусу, СЈ Александровац П 220/19 од 16.12.2019. године тај суд се огласио стварно ненадлежним и списе предмета је уступио Привредном суду у Краљеву.

Привредни суд у Краљеву није прихватио стварну надлежност, па је списе предмета заведене код тога суда под бројем П 238/20 доставио Врховном касационом суду да реши негативни сукоб надлежности.

Решавајући настали негативни сукоб стварне надлежности на основу овлашћења из члана 22. став 2. Закона о парничном поступку и члана 30. Закона о уређењу судова, Врховни касациони суд је одлучио да је за поступање у овом предмету стварно надлежан Привредни суд у Краљеву.

Одредбом члана 22. став 2. Закона о уређењу судова прописана је надлежност основних судова да у првом степену суде у грађанскоправним споровима ако за поједине од њих није прописана надлежност неког другог суда.

Надлежност привредних судова прописана је чланом 25. Закона о уређењу судова. Том одредбом у ставу 1. тачка 1. прописана је надлежност привредног суда да суди у првом степену у споровима између привредних субјеката, као и у споровима између привредних субјеката и других правних лица који настану у обављању делатности привредних субјеката. У одредби тачке 3. истог члана прописана је надлежност привредног суда у споровима који произлазе из примене Закона о привредним друштвима или примене других прописа о организацији и статусу привредних субјеката, као и у споровима о примени прописа о приватизацији и хартијама од вредности.

У конкретном предмету води се спор између тужиоца који је привредни субјект против тужених који су друго правно лице. Спор је настао у погледу власништва на пословном простору. Тужилац, по наводима тужбе, основ власништва заснива на приватизацији ТП “Слога“ из Александровца која је са ДОО “Три Д Партнер“ из Александровца основала тужиоца и као оснивачки улог унела целокупну непокретну имовину. Стога су испуњени законски услови за успостављање надлежности привредног суда, јер се одлучивање у предметном спору заснива на примени прописа о приватизацији и Закона о привредним друштвима.

Са изложеног, Врховни касациони суд је одлучио као у изреци.

Председник већа - судија

др. Драгиша Б. Слијепчевић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић