Kž I 2317/05

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
Kž I 2317/05
07.09.2006. godina
Beograd

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Novice Pekovića, predsednika veća, Dragana Aćimovića i Anđelke Stanković, članova veća, sa savetnikom Svjetlanom Nikolić, kao zapisničarem, u krivičnom predmetu optuženog AA, zbog krivičnog dela omogućavanje uživanja opojnih droga iz čl.246. stav 1. Osnovnog krivičnog zakona, rešavajući o žalbi branioca optuženog AA, advokata Milenka Radivojevića, izjavljenoj protiv presude Okružnog suda u Čačku K.66/05 od 15.09.2006. godine, posle sednice veća održane u smislu čl.375. ZKP, dana 07.09.2006. godine, doneo je

R E Š E NJ E

UVAŽENJEM žalbe branioca optuženog AA UKIDA SE presuda Okružnog suda u Čačku K.66/05 od 15.09.2005. godine pod tač.1. izreke, u odnosu na optuženog AA i u tom delu predmet vraća prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Okružnog suda u Čačku K.66/05 od 15.09.2005. godine pod tač.1. oglašen je krivim AA da je izvršio krivično delo omogućavanje uživanja opojnih droga iz čl.246. stav 1. OKZ i za to delo je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 3 - tri meseca, u koju kaznu mu se uračunava vreme provedeno u pritvoru od 11.06. do 17.06.2005. godine, a pod tač.2. izreke presude optuženi BB oglašen je krivim zbog krivičnog dela neovlašćenog držanja opojnih droga iz čl.245. stav 3. OKZ pa mu je za to delo izrečena uslovna osuda tako što je utvrđena kazna zatvora u trajanju od 6 - šest meseci i istovremeno određeno da se ona neće izvršiti ako optuženi u roku od 2 - dve godine ne izvrši novo krivično delo; optuženi AA i BB obavezani su da na ime troškova krivičnog postupka plate sudu svaki po 3.000,00 dinara u roku od 15 dana od dana pravnosnažnosti presude; prema optuženom BB izrečana je mera bezbednosti oduzimanje 0,22 grama opojne droge heroina.

Protiv navedene presude žalbu je izjavio branilac optuženog AA, advokat Milenko Radivojević, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, povrede krivičnog zakona i odluke o kazni, s predlogom da se prvostepena presuda preinači tako što će se optuženi AA osloboditi odnosno blaže kazniti, ili da se presuda ukine i u odnosu na ovog optuženog vrati na ponovni postupak. Žalbom je zahtevano da o sednici veća drugostepenog suda budu obavešteni optuženi AA i branilac.

Republički javni tužilac je podneskom Ktž.2510/05 od 13.12.2005. godine predložio da se odbije kao neosnovana žalba branioca optuženog AA, izjavljena protiv presude Okružnog suda u Čačku K.66/05 od 15.09.2005. godine i navedena presuda potvrdi.

Vrhovni sud je održao sednicu veća u smislu čl.375. ZKP u odsustvu uredno obaveštenih zamenika Republičkog javnog tužioca, optuženog AA i njegovog branioca, advokata Milenka Radivojevića, razmotrio spise predmeta zajedno sa pobijanom presudom, pa je po oceni navoda žalbe branioca optuženog AA i mišljenja Republičkog javnog tužioca datog u navedenom podnesku našao:

Prvostepena presuda u odnosu na optuženog AA sadrži bitne povrede odredaba krivičnog postupka iz čl.368. stav 1. tač.10. ZKP, jer se zasniva na dokazu na kome se po odredbama zakona ne može zasnivati, a to su podaci sadržani u krivičnoj prijavi OUP-a Gornji Milanovac, pa je prvostepena presuda u odnosu na optuženog AA nezakonita.

Naime, u pogledu neslaganja optuženih AA i BB o tome koliko se dugo optuženi AA zadržao na licu mesta kada je video da policajac u civilu naređuje BB da digne ruke, da li 20 sekundi kako je to tvrdio optuženi AA ili pet minuta kako navodi BB, sud iz krivične prijave OUP-a Gornji Milanovac, citirajući treću stranu iste, sa sigurnošću utvrđuje da se AA uočivši momenat kada ovlašćena službena lica pretresaju optuženog BB, uz škripu guma svog automobila udaljava u nepoznatom pravcu (str.5. stav 1. obrazloženja presude).

Odredbom čl.18. stav 2. ZKP propisano je da se sudske odluke ne mogu zasnivati na dokazima koji su sami po sebi i načinu pribavljanja u suprotnosti sa odredbama ovog zakonika, drugog zakona, Ustava ili međunarodnog prava. U kontekstu navedene odredbe, krivična prijava prema načinu pribavljanja podataka sadržanih u njoj u suprotnosti je sa odredbama Krivičnog zakonika i na istoj se ne može zasnivati sudska odluka. Ovo stoga što se u prijavi navode dokazi za koje se saznalo prilikom prikupljanja obaveštenja, ali se ne unosi sadržina izjava koje su pojedini građani dali prilikom prikupljanja obaveštenja, tj. navode se izvori, ali ne i sadržina obaveštenja.

Kako se prvostepeni sud u pobijanoj presudi poziva na pomenuti sadržaj krivične prijave i na osnovu nje utvrđuje činjenicu koja tereti optuženog AA, a pri tome te činjenice nisu u saglasnosti sa iskazima datim na glavnom pretresu, osnovano se u žalbi branioca optuženog AA ukazuje da se presuda zasniva na dokazu na kome se po odredbama ZKP ne može zasnivati, čime je učinjena bitna povreda odredaba krivičnog postupka iz čl.368. stav 1. tač.10. ZKP, što u svemu prihvata i ovaj sud.

Nalazeći da je presuda u odnosu na optuženog AA zbog opisanih nedostataka koji predstavljaju apsolutno bitnu povredu odredaba krivičnog postupka morala biti ukinuta, to je Vrhovni sud uvažavanjem žalbe branioca optuženog AA koja je u ovom delu osnovana, odlučio kao u izreci ovog rešenja.

U ponovljenom postupku, prvostepeni sud će otkloniti ovu apsolutno bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, nakon čega će na osnovu ostalih dokaza, kao i onih na koje ukazuje žalba branioca optuženog AA, biti u mogućnosti da u odnosu na ovog optuženog donese odluku čija se pravilnost i zakonitost neće dovoditi u sumnju.

Sa iznetih razloga, odlučeno je kao u izreci presude u smislu čl.389. stav 1. ZKP.

Kako u odnosu na optuženog BB nije bilo žalbi ovlašćenih lica, to je prvostepena presuda u tom delu ostala neizmenjena.

Z a p i s n i č a r                                                                                                                                           Predsednik veća-sudija

Svjetlana Nikolić,s.r.                                                                                                                             Novica Peković,s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić