Kž I 545/05

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
Kž I 545/05
13.04.2005. godina
Beograd

U IME NARODA

 

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Janka Lazarevića, predsednika veća, Milene Inić-Drecun i Gorana Čavline, članova veća, i savetnika Gordane Burlić, kao zapisničara, u krivičnom predmetu protiv optuženog AA, zbog krivičnog dela neovlašćeno držanje opojnih droga iz člana 245. stav 3. Osnovnog krivičnog zakona, odlučujući o žalbi Okružnog javnog tužioca u Novom Sadu, izjavljenoj protiv presude Okružnog suda u Novom Sadu K. broj 555/04 od 17.02.2005. godine, u sednici veća održanoj 13.04.2005. godine, doneo je

 

P R E S U D U

 

Uvaženjem žalbe Okružnog javnog tužioca u Novom Sadu, PREINAČUJE SE presuda Okružnog suda u Novom Sadu K. broj 555/04 od 17.02.2005. godine, tako što Vrhovni sud optuženog AA, za krivično delo neovlašćeno držanje opojnih droga iz člana 245. stav 3. Osnovnog krivičnog zakona, za koje je navedenom presudom oglašen krivim, OSUĐUJE na novčanu kaznu u iznosu od 30.000,00 dinara, koju je dužan da plati u roku od 15 dana po pravnosnažnosti presude, a u slučaju da se novčana kazna ne može ni prinudno naplatiti, sud će je izvršiti tako što će za svakih započetih 200,00 dinara novčane kazne odrediti jedan dan zatvora.

 

O b r a z l o ž e nj e

 

Presudom Okružnog suda u Novom Sadu K. broj 555/04 od 17.02.2005. godine, optuženi AA, je oglašen krivim za krivično delo neovlašćeno držanje opojnih droga iz člana 245. stav 3. OKZ i osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 16.000,00 dinara. Optuženi je obavezan da na ime paušala sudu plati iznos od 2.000,00 dinara. Od optuženog se oduzima opojna droga heroin.

 

Protiv navedene presude, žalbu je blagovremeno izjavio Okružni javni tužilac, zbog odluke o kazni, s`predlogom da se prvostepena presuda preinači i optuženom izrekne stroža kazna.

 

Republički javni tužilac u podnesku Ktž. broj 678/05 od 05.04.2005. godine, predložio je da se prvostepena presuda preinači u smislu žalbenih navoda.

 

Vrhovni sud je razmotrio spise predmeta, ispitao pobijanu presudu, cenio navode u žalbi i predlog Republičkog javnog tužioca, pa nalazi:

 

Žalba je osnovana.

 

Pobijana presuda ne sadrži bitne povrede odredaba krivičnog postupka, niti povrede krivičnog zakona, na koje Vrhovni sud kao drugostepeni sud, u smislu člana 380. stav 1. tačka 1. i 2. Zakonika o krivičnom postupku, pazi po službenoj dužnosti.

 

Pobijajući prvostepenu presudu u delu odluke o kazni, Okružni javni tužilac u Novom Sadu je istakao da prvostepeni sud prilikom odlučivanja o kazni nije u dovoljnoj meri cenio stepen društvene opasnosti krivičnog dela i samog učinioca i da je olakšavajućim okolnostima dat preveliki značaj, tako da se izrečenom novčanom kaznom ne može ostvariti svrha kažnjavanja.

 

Naime, pri odmeravanju vrste i visine krivičnih sankcija, prvostepeni sud je kao olakšavajuću okolnost cenio raniju neosuđivanost optuženog kao i njegovo iskreno držanje pred sudom i priznanje dela, dok otežavajućih okolnosti nije našao.

 

Po oceni Vrhovnog suda osnovani su žalbeni navodi Okružnog javnog tužioca, s`obzirom na to da je optuženi duže vreme upotrebljavao heroin, tako da ova okolnost optuženog kao učinioca krivičnog dela, čini društveno opasnijim nego što je to našao prvostepeni sud.

 

S`toga Vrhovni sud nalazi da je izrečena sankcija blaža nego što je to nužno sa stanovišta svrhe kažnjavanja i da je prvostepeni sud dao preveliki značaj utvrđenim olakšavajućim okolnostima, koje po svojoj prirodi i značaju, posmatrano u sklopu društvene opasnosti izvršenog krivičnog dela i optuženog kao učinioca, nisu takve da se opravdano može očekivati da će se novčanom kaznom u iznosu od 16.000,00 dinara prema optuženom dovoljno uticati da ne vrši krivična dela. Zato je Vrhovni sud preinačio prvostepenu presudu u pogledu odluke o kazni i optuženom izrekao novčanu kaznu u većem iznosu – 30.000,00 dinara, nalazeći da će se ovom kaznom ostvariti svrha kažnjavanja iz člana 33. OKZ, u okviru opšte svrhe krivičnih sankcija iz člana 5. stav 2. OKZ.

 

Iz izloženog, na osnovu člana 391. ZKP, odlučeno je kao u izreci presude.

 

Zapisničar, Predsednik veća-sudija,

Gordana Burlić, s.r. Janko Lazarević, s.r.

 

Za tačnost otpravka