Kž I 606/05

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
Kž I 606/05
19.10.2005. godina
Beograd

U IME NARODA

 

 

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Janka Lazarevića, predsednika veća, Gorana Čavline, Bate Cvetkovića, Dragana Aćimovića i Anđelke Stanković, članova veća, sa savetnikom Vesnom Veselinović, zapisničarem, u krivičnom predmetu protiv optuženog AA, zbog krivičnog dela neovlašćeno nabavljanje i držanje vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija iz člana 33. stav 3. u vezi stava 1. i 2. Zakona o oružju i municiji Republike Srbije i dr, odlučujući o žalbama Okružnog javnog tužioca u Somboru i branioca optuženog, advokata AB, izjavljenim protiv presude Okružnog suda u Somboru K broj 2/05 od 20. 01. 2005. godine, u sednici veća održanoj dana 19. 10. 2005. godine, doneo je

 

 

P R E S U D U

 

 

UVAŽAVANJEM žalbe Okružnog javnog tužioca u Somboru, PREINAČUJE SE u pogledu odluke o kazni presuda Okružnog suda u Somboru K broj 2/05 od 20. 01. 2005. godine, tako što Vrhovni sud, optuženom AA, za krivično delo neovlašćeno nabavljanje i držanje vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija iz člana 33. stav 3. u vezi stava 1. i 2. Zakona o oružju i municiji Republike Srbije, primenom člana 42. i 43. OKZ, utvrđuje pojedinačnu kaznu zatvora u trajanju od 1 godine i 6 meseci, a za krivično delo izazivanje opšte opasnosti iz člana 187. stav 1. KZ RS, utvrđuje pojedinačnu kaznu zatvora u trajanju od 1 godine i 6 meseci, pa ga za navedena krivična dela u sticaju za koja je pobijanom presudom oglašen krivim osuđuje na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i 6 meseci, u koju će mu se uračunati vreme provedeno u pritvoru od 30. 11. 2004. do 20. 01. 2005. godine, dok se žalba branioca optuženog odbija kao NEOSNOVANA.

 

O b r a z l o ž e nj e

 

Prvostepenom presudom optuženi AA oglašen je krivim, za krivično delo neovlašćeno nabavljanje i držanje vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija iz člana 33. stav 3. u vezi stava 1. i 2. Zakona o oružju i municiji Republike Srbije i za krivično delo izazivanje opšte opasnosti iz člana 187. stav 1. KZ RS, pa mu je, primenom odredbi člana 42. i 43. OKZ, za krivično delo neovlašćeno nabavljanje i držanje vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija iz člana 33. stav 3. u vezi stava 1. i 2. Zakona o oružju i municiji Republike Srbije, utvrđena pojedinačna kazna zatvora u trajanju od 1 godine, dok mu je za krivično delo izazivanje opšte opasnosti iz člana 187. stav 1. KZ RS, utvrđena pojedinačna kazna zatvora u trajanju od 9 meseci, pa je za navedena krivična dela u sticaju osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 1 godine i 8 meseci, u koju kaznu mu se uračunava vreme provedeno u pritvoru počev od 30. 11. 2004. godine pa do 20. 01. 2005. godine.

 

Optuženi je obavezan da na ime ostalih troškova krivičnog postupka plati sudu iznos od 14.700,00 dinara, a na ime paušala iznos od 2.000,00 dinara, a sve u roku od 15 dana od dana pravnosnažnosti presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

 

Na osnovu člana 69. OKZ, prema optuženom je izrečena mera bezbednosti oduzimanja predmeta, pa je od istog oduzeta automatska puška kalibra 7,62 mm, jedan ručno pravljeni pištolj od metala sa plastičnom drškom, metak kalibra 7,62 mm, jedno ručno pravljeno oružje od metala, dvocevno, sa metalnom drškom primitivne izrade, jedan karabin serijskog broja __, manja količina baruta, jedan metak za karabin sa oznakom PPU 1983, jedna plastična kutija za ručnu bombu sa natpisom __, a s obzirom da se radi o predmetima kojima je izvršeno krivično delo i koje građani ne mogu imati u svojini.

 

Istom presudom oštećeni je u smislu odredbe člana 206. stav 2. ZKP, radi ostvarivanja imovinsko pravnog zahteva, upućen na parnicu.

 

Protiv ove presude žalbu su izjavili:

 

- Okružni javni tužilac u Somboru, zbog odluke o kazni, sa predlogom da Vrhovni sud Srbije preinači prvostepenu presudu u pogledu pojedinačno utvrđenih kazni za krivična dela neovlašćeno nabavljanje i držanje vatrenog oružja i municije i eksplozivnih materija iz člana 33. u vezi stava 1. i 2. ZOOM-a RS i krivično delo izazivanje opšte opasnosti iz člana 187. stav 1. KZ RS, a potom optuženog osudi na znatno strožiju jedinstvenu kaznu zatvora;

 

- Branilac optuženog, advokat AB, zbog odluke o kazni, sa predlogom da Vrhovni sud Srbije preinači prvostepenu presudu u pogledu odluke o kazni, tako što će za krivično delo iz člana 187. stav 1. KZ RS, optuženom ublažiti kaznu, a zatim ga osuditi na blažu jedinstvenu kaznu zatvora.

 

Zamenik Republičkog javnog tužioca Srbije u podnesku Ktž. broj 743/05 od 26. 04. 2005.godine, predložio je da žalba Okružnog javnog tužioca u Somboru izjavljena protiv prvostepene presude bude uvažena i prvostepena presuda preinačena u smislu žalbenih navoda, a da se žalba branioca optuženog odbije kao neosnovana.

 

Vrhovni sud je, razmotrio spise predmeta, zajedno sa pobijanom presudom koji je ispitao u smislu člana 380. ZKP, pa je po oceni navoda u žalbi našao:

U prvostepenom postupku nije učinjena ni jedna bitna povreda odredaba krivičnog postupka, niti je povređen krivični zakon na štetu optuženog, na koje Vrhovni sud pazi po službenoj dužnosti u smislu odredbe člana 380. stav 1. tačka 1. i 2. ZKP.

 

Ispitujući prvostepenu presudu u delu odluke o kazni, a povodom izjavljenih žalbi Okružnog javnog tužioca u Somboru i branioca optuženog, Vrhovni sud nalazi da je žalba Okružnog javnog tužioca osnovana, dok je žalba branioca optuženog neosnovana.

 

Naime, prvostepeni sud je pravilno utvrdio sve okolnosti iz člana 41. OKZ, koje su od uticaja na odmeravanje kazne optuženom, pa je tako od olakšavajućih okolnosti na strani optuženog cenio njegove porodične i materijalne prilike, njegovo narušeno zdravstveno stanje, činjenicu da je navedeno krivično delo učinio u stanju privremene duševne poremećenosti, da je priznao izvršenje krivičnog dela, pravilno nalazeći da navedene okolnosti imaju karakter osobito olakšavajućih okolnosti, kao što je pravilno kao otežavajuću okolnost na strani optuženog cenio njegovu raniju osuđivanost.

 

Međutim, Vrhovni sud nalazi, da prvostepeni sud, iako je pravilno utvrdio napred navedenu otežavajuću okolnost na strani optuženog, istoj nije dao odgovarajući značaj, imajući u vidu da je optuženi do sada više puta osuđivan, između ostalog i za krivično delo sa elementom nasilja, a imajući pri tom u vidu stepen krivične odgovornosti optuženog, i jačinu ugrožavanja zaštićenog dobra budući da je optuženi četiri aktivirane ručne bombe bacio preko krova kuće i šupe u dvorišni prostor stambene kuće porodice VV u trenutku kada su se na terasi ispred ulaznih vrata u kuću nalazili članovi porodice oštećenog, a na šta se osnovano ukazuje žalbom Okružnog javnog tužioca u Somboru.

 

Stoga je Vrhovni sud, uvažio žalbu Okružnog javnog tužioca u Somboru i preinačio prvostepenu presudu u delu odluke o kazni, tako što je optuženom AA, primenom odredbi člana 42. i 43. OKZ, za izvršeno krivično delo neovlašćeno nabavljanje i držanje vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija iz člana 33. stav 3. u vezi stava 1. i 2. ZOOM-a Republike Srbije, za koje je oglašen krivim prvostepenom presudom, utvrdio pojedinačnu kaznu zatvora u trajanju od 1 godine i 6meseci, a za krivična dela izazivanje opšte opasnosti iz člana 187. stav 1. KZ RS za koje je istom presudom oglašen krivim, je utvrdio pojedinačnu kaznu zatvora u trajanju od 1 godine i 6 meseci, a zatim ga za navedena krivična dela u sticaju, primenom odredbe člana 48. OKZ, osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i 6 meseci u koju mu se uračunava vreme provedeno u pritvoru počev od 30. 11. 2004. godine pa do 20. 01. 2005. godine, nalazeći da je ona srazmerna težini i stepenu društvene opasnosti izvršenih krivičnih dela i stepenu krivične odgovornosti optuženog kao izvršioca, kao i da će se sa ovakvom kaznom ostvariti svrha kažnjavanja iz člana 33. OKZ, kako u odnosu na optuženog, tako i na planu generalne prevencije.

 

Samim tim, po nalaženju Vrhovnog suda neosnovani su žalbeni navodi branioca optuženog kojima se osporava prvostepena presuda u delu odluke o kazni tako što se ukazuje da je izrečena kazna optuženom AA trebalo da bude blaža.

 

Iz iznetih razloga, a na osnovu člana 391. stav 1. i čl. 388. ZKP, Vrhovni sud je doneo odluku kao u izreci presude.

 

 

Zapisničar Predsednik veća-sudija

Vesna Veselinović, s.r Janko Lazarević, s.r.

 

Za tačnost otpravka