Kž I 773/05

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
Kž I 773/05
30.05.2005. godina
Beograd

U IME NARODA

 

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Dragomira Milojevića, predsednika veća, Miroslava Cvetkovića i Dragana Jocića, članova veća, sa savetnikom Draganom Jevrić, kao zapisničarem, u krivičnom predmetu osuđenog AA, zbog krivičnog dela iz člana 53. stav 2. Krivičnog zakona Republike Srbije i dr., odlučujući o žalbi branioca osuđenog adv.AB, izjavljenoj protiv presude Okružnog suda u Sremskoj Mitrovici Kv. 442/04 od 2.3.2005.godine, u sednici veća održanoj 30.5.2005.godine, doneo je

 

 

P R E S U D U

 

ODBIJA SE kao neosnovana žalba branioca osuđenog AA a presuda Okružnog suda u Sremskoj Mitrovici Kv. 442/04 od 2.3.2005.godine POTVRĐUJE.

 

O b r a z l o ž e nj e

 

Presudom Kraljevskog suda - Centralnog krivičnog suda u Velikoj Britaniji AA oglašen je krivim zbog prekršaja: dva pokušaja namernog nanošenja ozbiljne telesne povrede, namernog ranjavanja da bi naneo ozbiljnu telesnu povredu, dve urote za posedovanje vatrenog oružja sa namerom da ugrozi život, urote za posedovanje municije sa namerom da ugroze život i korišćenja vatrenog oružja sa namerom da se odupre hapšenju za koje prekršaje je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šesnaest godina.

 

Odlučujući o molbi osuđenog AA da preostali deo kazne zatvora izdrži u zatvorskoj ustanovi na teritoriji Srbije i Crne Gore, nalazeći da su ispunjeni uslovi iz člana 534. stav 2. ZKP za izvršenje pravnosnažne presude u odnosu na sankciju koju je izrekao inostrani sud a što je predviđeno međunarodnim ugovorom - Konvencijom o transferu osuđenih lica iz 1983.godine koja je u odnosu na našu zemlju stupila na snagu 1.8.2002.godine, odnosno da su ispunjeni uslovi za transfer iz člana 3. pomenute Konvencije, jer je osuđeni AA državljanin Srbije i Crne Gore, presuda je pravnosnažna , preostali deo kazne koju osuđeni treba da izdrži je duži od šest meseci, osuđeni je sam zahtevao transfer u SCG a dela zbog kojih je došlo do kažnjavanja smatraju se krivičnim delima po pravu SCG, Okružni sud u Sremskoj Mitrovici je presudom Kv. 442/04 od 2.3.2005.godine AA oglasio krivim zbog krivičnog dela teške telesne povrede iz člana 53. stav 2. KZ RS za koje mu je utvrdio kaznu zatvora u trajanju od osam godina i krivičnog dela neovlašćeno nabavljanje, držanje i nošenje vatrenog oružja i municije iz člana 33. stav 2. Zakona o oružju i municiji za koje mu je utvrdio kaznu zatvora u trajanju od dve godine, pa ga je osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od devet godina u koju kaznu mu se uračunava vreme provedeno u pritvoru i na izdržavanju kazne zatvora od 28.5.2001.godine pa nadalje.

 

Protiv prvostepene presude Okružnog suda u Sremskoj Mitrovici žalbu je izjavio branilac osuđenog adv. AB zbog odluke o krivičnoj sankciji sa predlogom da se pobijana presuda preinači izricanjem pojedinačnih i jedinstvene kazne zatvora u kraćem vremenskom trajanju.

 

Republički javni tužilac u podnesku Ktž. 911/05 od 10.5.2005.godine predložio je da se žalba branioca osuđenog odbije kao neosnovana a prvostepena presuda potvrdi.

 

Vrhovni sud je, pošto je postupljeno po članu 374. stav 2. ZKP, ispitao pobijanu presudu, razmotrio ostale spise predmeta i po oceni žalbenih navoda našao:

 

Pobijanom presudom nisu učinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka niti povrede krivičnog zakona na štetu osuđenog na koje povrede drugostepeni sud uvek pazi po službenoj dužnosti - član 380. stav 1. tačka 1. i 2. ZKP.

 

Ispitujući, povodom žalbe, prvostepenu presudu u delu odluke o kazni Vrhovni sud nalazi da je prvostepeni sud prilikom odlučivanja o vrsti i visini krivične sankcije pravilno utvrdio i ocenio sve okolnosti u smislu člana 41. OKZ koje utiču da kazna bude manja ili veća, kojim okolnostima je dao adekvatan značaj i, po utvrđivanju pojedinačnih kazni u trajanju od osam godina za krivično delo iz člana 53. stav 2. KZ RS i dve godine za krivično delo iz člana 33. stav 2. Zakona o oružju i municiji, kao srazmerne težini i stepenu društvene opasnosti izvršenih krivičnih dela kao i stepenu krivične odgovornosti osuđenog, pravilno AA osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od devet godina sa uračunavanjem vremena provedenog u pritvoru i na izdržavanju kazne, nalazeći da će se istom u potpunosti ostvariti svrha kažnjavanja iz člana 33. OKZ. Stoga su žalba i žalbeni predlog branioca u smislu izricanja blaže kazne ocenjeni kao neosnovani.

 

Iz iznetih razloga na osnovu člana 388. ZKP odlučeno je kao u izreci ove presude.

 

Zapisničar, Predsednik veća

Dragana Jevrić, s.r. sudija,

Dragomir Milojević, s.r.

 

Za tačnost otpravka

 

TT