Kž I 808/05

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
Kž I 808/05
08.06.2005. godina
Beograd

U IME NARODA

 

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Ljubomira Vučkovića, kao predsednika veća, Milene Inić-Drecun i Gorana Čavline, kao članova veća i savetnika Biljane Milosavljević, kao zapisničara, u krivičnom postupku protiv optuženog AA, zbog krivičnog dela teške telesne povrede iz člana 53. stav 2. Krivičnog zakona Republike Srbije i dr., rešavajući o žalbi Okružnog javnog tužioca u Nišu, izjavljenoj protiv presude Okružnog suda u Nišu K. 157/04 od 2.12.2004. godine, u sednici veća održanoj dana 8.6.2005. godine, doneo je

 

P R E S U D U

 

ODBIJA SE kao neosnovana žalba Okružnog javnog tužioca u Nišu, a presuda Okružnog suda u Nišu K. 157/04 od 2.12.2005. godine, POTVRĐUJE.

 

O b r a z l o ž e nj e

 

Navedenom presudom Okružnog suda u Nišu optuženi AA, oglašen je krivim za krivično delo teške telesne povrede iz člana 53. stav 2. KZ RS i krivično delo lake telesne povrede iz člana 54. stav 3. KZ RS, pa po utvrđivanju pojedinačnih kazni zatvora za svako od tih dela, osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i 6 (šest) meseci u koju će mu se uračunati vreme provedeno u pritvoru od 28.3. do 2.12.2004. godine. Optuženi je obavezan da plati sudu na ime paušala iznos od 5.000,00 dinara i troškove krivičnog postupka u iznosu od 67.765,00 dinara.

 

Protiv te presude žalbu je izjavio Okružni javni tužilac zbog odluke o kazni, sa predlogom da Vrhovni sud pobijanu presudu preinači i optuženog osudi na kaznu zatvora u dužem vremenskom trajanju.

 

Republički javni tužilac Srbije u svom pismenom podnesku Ktž.br. 951/05 od 16.5.2005. godine predložio je da Vrhovni sud prvostepenu presudu preinači i optuženom izrekne kaznu zatvora u dužem vremenskom trajanju.

 

Vrhovni sud je na održanoj sednici veća razmotrio sve spise predmeta zajedno sda pobijanom presudom koju je ispitao u smislu člana 380. ZKP, pa je po oceni navoda u žalbi i mišljenja Republičkog javnog tužioca Srbije, našao:

 

Pobijana presuda ne sadrži bitne povrede odredaba krivičnog postupka, niti povrede krivičnog zakona na koje Vrhovni sud u smislu člana 380. stav 1. tač. 1. i 2. ZKP, pazi po službenoj dužnosti.

 

Ispitujući prvostepenu presudu povodom žalbe Okružnog javnog tužioca u delu odluke o kazni, Vrhovni sud nalazi da je žalba neosnovana.

 

Pravilno je prvostepeni sud utvrdio sve okolnosti koje su u smislu člana 41. OKZ od uticaja na odluku o kazni. Dat je odgovarajući značaj olakšavajućim okolnostima da je optuženi u kritičnom događaju i sam zadobio povrede, da se oštećenim ne pridružuju krivičnom gonjenju, a posebno oštećeni BB koji je teško telesno povređen pri čemu je imao u vidu sud i izjavu ovog oštećenog da se i nakon događaja druži sa optuženim što datira još iz osnovne škole da je optuženi izrazio žaljenje što je do povređivanja oštećenih došlo, a sve to u odnosu na otežavajuću okolnost višestruku osuđivanost optuženog. Shodno tome, a imajući u vidu i težinu svakog od učinjenih krivičnih dela, prvostepeni sud je pravilno optuženom za krivično delo teške telesne povrede iz člana 53. stav 2. KZ RS utvrdio kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i 5 (pet) meseci, a za krivično delo lake telesne povrede iz člana 54. stav 2. KZ RS utvrdio kaznu zatvora u trajanju od dva meseca, pa ga potom osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i 6 (šest) meseci, koja se i po oceni Vrhovnog suda pokazuje kao dovoljna za postizanje svoje zakonom propisane svrhe predviđene članom 33. OKZ.

 

Shodno iznetom žalba Okružnog javnog tužioca, ocenjena je neosnovanom.

 

Iz iznetih razloga, a na osnovu člana 388. ZKP, Vrhovni sud je odlučio kao u izreci ove presude.

 

Zapisničar Predsednik veća

Biljana Milosavljević, s.r. sudija,

Ljubomir Vučković, s.r.

 

Za tačnost otpravka