Kd 92/2016

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Kd 92/2016
27.04.2016. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Nevenke Važić, predsednika veća, Veska Krstajića i Milunke Cvetković, članova veća, sa savetnikom Vrhovnog kasacionog suda Milom Ristić, kao zapisničarem, u krivičnom predmetu protiv okrivljenih M.G. i dr, zbog produženog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica iz člana 234. stav 3. u vezi stava 1. u vezi člana 33. i člana 61. Krivičnog zakonika i dr, odlučujući o predlogu predsednika veća – sudije Višeg suda u Kraljevu 2K 11/15 od 20.04.2016. godine, za prenošenje mesne nadležnosti, u sednici veća održanoj dana 27.04.2016. godine, doneo je

R E Š E NJ E

ODREĐUJE SE Viši sud u Čačku da postupa kao mesno nadležan sud u krivičnom predmetu protiv okrivljenih M.G. i B.U., zbog produženog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica iz člana 234. stav 3. u vezi stava 1. u vezi člana 33. i člana 61. Krivičnog zakonika i okrivljenog M.G. zbog produženog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica iz člana 234. stav 1. u vezi člana 61. Krivičnog zakonika i produženog krivičnog dela prevara iz člana 208. stav 1. u vezi člana 61. Krivičnog zakonika po optužnici Višeg javnog tužioca u Kraljevu Kto 7/14 od 20.03.2014. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Viši javni tužilac u Kraljevu podneo je Višem sudu u Čačku optužnicu Kto 7/14 od 20.03.2014. godine protiv okrivljenih M.G. i B.U., zbog produženog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica iz člana 234. stav 3. u vezi stava 1. u vezi člana 33. i člana 61. Krivičnog zakonika i okrivljenog M.G. zbog produženog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica iz člana 234. stav 1. u vezi člana 61. Krivičnog zakonika i produženog krivičnog dela prevara iz člana 208. stav 1. u vezi člana 61. Krivičnog zakonika.

Predsednik veća – sudija Višeg suda u Kraljevu, dostavio je Vrhovnom kasacionom sudu predlog 2K 11/15 od 20.04.2016. godine da se u konkretnom slučaju u smislu člana 33. Zakonika o krivičnom postupku odredi da postupa kao mesno nadležan Viši sud u Čačku iz razloga celishodnosti.

Predlog je obrazložen time da se su prestali pravni razlozi sprečenosti Višeg suda u Čačku da postupa u ovom krivičnom predmetu imajući u vidu da je u taj sud izabrano troje sudija koji će postupati u krivičnoj materiji i koji nisu postupali u konkretnom predmetu, kao i da okrivljeni i više od 40-ak oštećenih imaju prebivalište na području nadležnosti Višeg suda u Čačku iz kojih razloga je predloženo delegiranje Višeg suda u Čačku da postupa u ovom krivičnom predmetu.

Vrhovni kasacioni sud je razmotrio spise predmeta zajedno sa predlogom predsednika veća – sudije Višeg suda u Kraljevu, pa je našao:

Predlog je osnovan.

Iz spisa predmeta proizilazi da je rešenjem Apelacionog suda u Kragujevcu Kr 8/15 od 24.02.2015. godine za vođenje krivičnog postupka po optužnici Višeg javnog tužioca u Kraljevu Kto 7/14 od 20.03.2014. godine protiv okrivljenih M.G. i B.U., zbog produženog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu iz člana 234. stav 3. u vezi stava 1. u vezi člana 33. i člana 61. Krivičnog zakonika i protiv okrivljenog M.G. zbog produženog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica iz člana 234. stav 1. u vezi člana 61. Krivičnog zakonika i produženog krivičnog dela prevara iz člana 208. stav 1. u vezi člana 61. Krivičnog zakonika određen kao stvarno nadležan Viši sud u Kraljevu, a sa razloga što su ispunjeni uslovi iz člana 32. stav 1. ZKP jer Viši sud u Čačku iz pravnih razloga je sprečen da postupa u ovom predmetu, budući da je dvoje sudija rešenjem predsednika suda izuzeto od postupanja, dok su preostale sudije koje su raspoređene u krivičnom odeljenju preduzimale radnje u raznim fazama postupka.

Po nalaženju Vrhovnog kasacionog suda, prestali su pravni razlozi sprečenosti Višeg suda u Čačku da postupa u ovom krivičnom predmetu imajući u vidu da je u Višem sudu u Čačku izabrano troje sudija koji će postupati u krivičnoj materiji, a koji nisu preduzimali radnje u ranijim fazama postupka u ovom predmetu.

Pored navedenog, okrivljeni M.G. i B.U. imaju prebivalište na području nadležnosti Višeg suda u Čačku kao i četrdesetak oštećenih koji takođe žive na teritoriji Grada Čačka, ili u bližoj okolini, dakle imaju prebivalište na području nadležnosti Višeg suda u Čačku, te je očigledno da će se lakše i ekonomičnije sprovesti krivični postupak u konkretnom predmetu pred Višim sudom u Čačku.

Sa iznetih razloga, a na osnovu člana 33. ZKP, člana 4. tačka 24. Zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava i člana 30. stav 2. Zakona o uređenju sudova, Vrhovni kasacioni sud je odlučio kao u izreci rešenja.

Zapisničar - savetnik                                                                                                   Predsednik veća - sudija

Mila Ristić,s.r.                                                                                                               Nevenka Važić,s.r.