Kzz 1000/2015

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Kzz 1000/2015
26.11.2015. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Janka Lazarevića, predsednika veća, Bate Cvetkovića, Gorana Čavline, Dragana Aćimovića i Radoslava Petrovića, članova veća, sa savetnikom Ivanom Trkuljom Veselinović, kao zapisničarem, u krivičnom predmetu okrivljenog S.P. i dr, zbog krivičnog dela podstrekavanje na omogućavanje uživanja opojnih droga iz člana 247. stav 1. u vezi člana 34. stav 1. Krivičnog zakonika i dr, odlučujući o zahtevu za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog S.P., advokata R.F., podnetom protiv pravnosnažnih presuda Višeg suda u Vranju K 46/14 od 17.03.2015. godine i Apelacionog suda u Nišu Kž1 499/15 od 09.07.2015. godine, u sednici veća održanoj 26.11.2015. godine, doneo je

R E Š E NJ E

ODBACUJE SE kao nedozvoljen zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog S.P., advokata R.F., podnet protiv pravnosnažnih presuda Višeg suda u Vranju K 46/14 od 17.03.2015. godine i Apelacionog suda u Nišu Kž1 499/15 od 09.07.2015. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Višeg suda u Vranju K 46/14 od 17.03.2015. godine i to: stavom prvim izreke okrivljeni M.S., D.S. i P.C. su oslobođeni od optužbe da su izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 246. stav 1. KZ, a okrivljeni M.S. i D.S. oslobođeni su od optužbe da su izvršili krivično delo omogućavanje uživanja opojnih droga u saizvršilaštvu iz člana 247. stav 1. u vezi člana 33. KZ, dok je okrivljeni P.C. oslobođen od optužbe da je izvršio krivično delo neovlašćeno stavljanje u promet opojnih droga iz člana 246. stav 1. KZ i odlučeno je da troškovi krivičnog postupka padaju na teret budžetskih sredstava suda; stavom drugim izreke okrivljeni P.C. i S.P. su oglašeni krivim i to okrivljeni P.C. da je izvršio krivično delo omogućavanje uživanja opojnih droga u pokušaju iz člana 247. stav 1. u vezi člana 30. KZ, a okrivljeni S.P. da je izvršio krivično delo podstrekavanje na omogućavanje uživanja opojnih droga iz člana 247. stav 1. u vezi člana 34. stav 1. KZ, za koja dela su osuđeni svaki od ovih okrivljenih na kaznu zatvora u trajanju od po šest meseci, a u koju kaznu se okrivljenom S.P. ima uračunati vreme provedeno u pritvoru počev od 24.08.2012. godine pa do 28.09.2012. godine. Istom presudom okrivljeni P.C. i S.P. su obavezani na plaćanje troškova krivičnog postupka i to okrivljeni P.C. iznos od 331.750,00 dinara, a okrivljeni S.P. iznos od 10.000,00 dinara, te su obojica obavezani da plate sudski paušal u iznosu od po 20.000,00 dinara, a sve u roku od 15 dana od dana pravnosnažnosti presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja. Od okrivljenog P.C. je oduzeta opojna droga heroin bruto mase 0,29 grama, a od okrivljenog M.S. je oduzeta opojna droga heroin neto mase 4,17 grama i 0,50 grama, pa je određeno da će se navedena droga po pravnosnažnosti presude uništiti.

Presudom Apelacionog suda u Nišu Kž1 499/15 od 09.07.2015. godine, odbijene su kao neosnovane žalbe Višeg javnog tužioca u Vranju, branilaca okrivljenih P.C. i S.P., a presuda Višeg suda u Vranju K 46/14 od 17.03.2015. godine je potvrđena.

Protiv navedenih pravnosnažnih presuda zahtev za zaštitu zakonitosti je blagovremeno podnela branilac okrivljenog S.P., advokat R.F., u smislu člana 485. stav 1. tačka 1) i stav 4. ZKP, i zbog povrede ustavnih prava iz člana 32. i člana 36. stav 1. Ustava Republike Srbije, sa predlogom da Vrhovni kasacioni sud usvoji zahtev za zaštitu zakonitosti i okrivljenog S.P. oslobodi od optužbe za krivično delo iz člana 247. stav 1. u vezi člana 34. stav 1. KZ.

Vrhovni kasacioni sud je na osnovu člana 488. stav 1. ZKP dostavio primerak zahteva za zaštitu zakonitosti Republičkom javnom tužiocu, pa je u sednici veća, koju je održao bez obaveštavanja Republičkog javnog tužioca i branioca okrivljenog smatrajući da njihovo prisustvo u smislu člana 488. stav 2. ZKP nije od značaja za donošenje odluke, razmotrio spise predmeta sa pravnosnažnim presudama protiv kojih je podnet zahtev za zaštitu zakonitosti i nakon ocene navoda u zahtevu, našao:

Branilac okrivljenog S.P. u zahtevu za zaštitu zakonitosti najpre ističe da su izreke pobijanih presuda u osuđujućem delu u odnosu na osuđenog S.P. nerazumljive, protivrečne same sebi i razlozima presude, te da u presudama nisu navedeni razlozi o odlučnim činjenicama, dok su izneti razlozi potpuno nejasni i u znatnoj meri protivrečni, a o odlučnim činjenicama postoji znatna protivrečnost između onoga što se navodi u razlozima presuda o sadržini isprava i zapisnika o iskazima datim u postupku i samih tih isprava i zapisnika. Takođe, branilac ističe i da su nižestepeni sudovi u obrazloženjima osporenih presuda prilikom ocene izvedenih dokaza primenili dvostruke kriterijume bez objašnjenja zašto su poklonili veru iskazima ostalih okrivljenih koji su u ovom postupku oslobođeni od optužbe, a nisu poklonili veru iskazu okrivljenog S.P. Iznetim navodima, po oceni ovog suda, branilac okrivljenog ukazuje na to da su pobijane presude donete uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka iz člana 438. stav 1. tačka 11) i stav 2. tačka 2) ZKP.

Branilac okrivljenog u zahtevu ističe i to da činjenični opis krivičnog dela za koje je okrivljeni S.P. u ovom postupku osuđen ne sadrži okolnosti koje određuju podstrekavanje kao oblik objektivne i subjektivne saučesničke veze više izvršilaca, te da ne sadrži ni osnovne elemente bića tog krivičnog dela kao što su umišljaj i namera okrivljenog S.P. da podstrekne okrivljenog P.C. na omogućavanje uživanja opojnih droga, a kojim navodima branilac, po oceni ovog suda, ukazuje na povredu zakona iz člana 439. tačka 1) ZKP. U vezi sa tim branilac ističe da iskazi okrivljenih P.C., D.S. i M.S. potvrđuju odbranu okrivljenog S.P. da on od njih nije tražio opojnu drogu dok je bio na hirurškom odeljenju bolnice u Surdulici, već je tražio da ga posete i da mu donesu cigarete, a što je potvrđeno i otpusnom listom na ime S.P. u kojoj je naznačeno da on nije imao simptome značajne apstinencijalne krize.

Iz navedenog, po oceni ovog suda, proizilazi da branilac okrivljenog iako ukazuje na povredu krivičnog zakona iz člana 439. tačka 1) ZKP, u suštini osporava ocenu izvedenih dokaza i istom utvrđeno činjenično stanje u pobijanim presudama, odnosno osporava činjenični zaključak nižestepenih sudova da je okrivljeni S.P. kritičnom prilikom od okrivljenog P.C. tražio da mu u bolnicu gde je ležao donese paketić opojne droge heroin sakriven u foliji između cigareta koji je prethodno ostavio na ugovoreno mesto, na taj način što daje sopstvenu ocenu izvedenih dokaza i iz takve ocene utvrđuje drugačije činjenično stanje, a naime da je okrivljeni S.P. od okrivljenog P.C. kritičnom prilikom samo tražio da mu donese cigarete.

Kako odredbom člana 485. stav 4. ZKP, koja propisuje razloge zbog kojih okrivljeni, odnosno njegov branilac shodno pravima koja u postupku ima u smislu člana 71. tačka 5) ZKP, mogu podneti zahtev za zaštitu zakonitostii protiv pravnosnažne odluke i postupka koji je prethodio njenom donošenju, nije predviđena mogućnost podnošenja ovog vanrednog pravnog leka zbog povrede zakona iz člana 438. stav 1. tačka 11) i stav 2. tačka 2) ZKP, kao ni zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja u pravnosnažnoj presudi, to je Vrhovni kasacioni sud zahtev branioca okrivljenog u ovom delu ocenio kao nedozvoljen.

Branilac okivljenog u zahtevu za zaštitu zakonitosti ističe i to da je pobijanim presudama povređeno pravo na pravično suđenje u razumnom roku, kao i pravo na jednaku zaštitu prava i na pravno sredstvo, koja prava su zajemčena članom 32. i članom 36. stav 1. Ustava Republike Srbije. Međutim, kako uz zahtev branilac nije dostavio odluku Ustavnog suda ili Evropskog suda za ljudska prava kojom je utvrđeno da su okrivljenom pobijanim odlukama i u postupku koji je prethodio njihovom donošenju povređena navedena ljudska prava i slobode zajemčeni Ustavom, to je ovaj sud, ocenio da zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog u ovom delu nema zakonom propisan sadržaj u smislu člana 484. ZKP.

Iz iznetih razloga, Vrhovni kasacioni sud je odlučio kao u izreci ovog rešenja na osnovu člana 487. stav 1. tačka 2) u vezi člana 485. stav 4. ZKP u delu u kojem je zahtev odbacio kao nedozvoljen, a na osnovu člana 487. stav 1. tačka 3) u vezi člana 484. u delu u kojem je zahtev odbacio jer nema zakonom propisan sadržaj.

Zapisničar - savetnik                                                                                Predsednik veća - sudija

Ivana Trkulja Veselinović,s.r.                                                            Janko Lazarević,s.r.