Kzz 1139/2014

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Kzz 1139/2014
16.12.2014. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dragiše Đorđevića, predsednika veća, Zorana Tatalovića, Radmile Dragičević-Dičić, Maje Kovačević Tomić i Sonje Pavlović, članova veća, sa savetnikom Tatjanom Milenković, kao zapisničarem, u krivičnom predmetu okrivljenog Z.G., zbog krivičnog dela nedozvoljene polne radnje iz člana 182. stav 1. u vezi člana 181. stav 2. KZ, odlučujući o zahtevu za zaštitu zakonitosti Republičkog javnog tužioca Ktz 895/14 od 10.11.2014. godine, podnetom protiv pravnosnažne presude Osnovnog suda u Kikindi K br.150/14 od 26.08.2014. godine, u sednici veća održanoj dana 16.12.2014. godine, jednoglasno je doneo

P R E S U D U

ODBIJA SE zahtev za zaštitu zakonitosti Republičkog javnog tužioca Ktz 895/14 od 10.11.2014. godine, podnet protiv pravnosnažne presude Osnovnog suda u Kikindi K br.150/14 od 26.08.2014. godine, kao neosnovan.

O b r a z l o ž e nj e

Pravnosnažnom presudom Osnovnog suda u Kikindi K br.150/14 od 26.08.2014. godine okrivljeni Z.G. oglašen je krivim zbog izvršenja krivičnog dela nedozvoljene polne radnje iz člana 182. stav 1. u vezi člana 181. stav 2. KZ za koje mu je izrečena uslovna osuda tako što mu je utvrđena kazna zatvora u trajanju od jedne godine i istovremeno određeno da se ista neće izvršiti ako okrivljeni u roku od tri godine ne izvrši novo krivično delo.

Na osnovu člana 266. ZKP određeno je da nagrada i nužni izdaci punomoćnika maloletne oštećene advokata B.S. padaju na teret budžetskih sredstava suda i da će isti biti odmereni posebnim rešenjem a na osnovu člana 264. stav 4. ZKP u vezi člana 261. stav 2. tačka 9. ZKP okrivljeni Z.G. je oslobođen dužnosti plaćanja sudskog paušala i troškova krivičnog postupka.

Istom presudom konstatovano je da su se nakon objavljivanja presude zamenik OJT Kikinda, okrivljeni, branilac i punomoćnik mldb. oštećene odrekli prava na žalbu, te je obrazloženje shodno odredbama člana 429. stav 1. tačka 1. ZKP kao nepotrebno izostavljeno, a presuda je postala pravnosnažna danom donošenja 26.08.2014. godine.

Protiv navedene pravnosnažne presude Republički javni tužilac je podneo zahtev za zaštitu zakonitosti Ktz 895/14 od 10.11.2014. godine zbog povrede zakona iz člana 439. stav 1. tačka 3. ZKP, u vezi člana 6. stav 1. Zakona o posebnim merama za sprečavanje vršenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnim licima, sa predlogom da Vrhovni kasacioni sud usvoji podneti zahtev i utvrdi da je pravnosnažnom presudom povređen zakon u korist okrivljenog Z.G.

Vrhovni kasacioni sud je shodno odredbama člana 487. i 488. ZKP, održao sednicu veća, pa je našao da je zahtev izjavljen od ovlašćenog lica i dozvoljen.

Nakon što je zahtev za zaštitu zakonitosti Republičkog javnog tužioca u smislu člana 488. stav 1. ZKP dostavljen braniocu okrivljenog Z.G., advokatu P.V., Vrhovni kasacioni sud je održao sednicu veća u smislu člana 488. stav 2. ZKP, o kojoj nije obaveštavao stranke, jer veće nije našlo da bi njihovo prisustvo bilo od značaja za donošenje odluke. Na sednici veća Vrhovni kasacioni sud je razmotrio spise predmeta, sa presudom protiv koje je zahtev za zaštitu zakonitosti Republičkog javnog tužioca podnet, pa je po oceni navoda u zahtevu našao:

Zahtev za zaštitu zakonitosti Republičkog javnog tužioca je neosnovan.

Neosnovano se u zahtevu za zaštitu zakonitosti Republičkog javnog tužioca ukazuje da je pobijana presuda doneta uz povredu zakona iz člana 439. tačka 3. ZKP u vezi člana 6. stav 1. Zakona o posebnim merama za sprečavanje vršenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnim licima, ''Službeni glasnik RS'', broj 32/13 od 08.04.2013. godine, koji je stupio na snagu 16.04.2013. godine, dakle koji je bio na snazi u vreme izvršenja krivičnog dela za koje je okrivljeni Z.G. oglašen krivim.

Članom 3. stav 1. tačka 4. i 5. Zakona o posebnim merama za sprečavanje vršenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnim licima propisano je da se ovaj zakon primenjuje na učinioce koji su prema maloletnim licima izvršili krivično delo obljube zloupotrebom položaja (član 181. KZ) i krivično delo nedozvoljene polne radnje (član 182. KZ).

Članom 6. stav 1. tačka 4. Zakona o posebnim merama za sprečavanje vršenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnim licima propisano je da osudom za krivično delo iz člana 3. ovog Zakona obavezno nastupa i pravna posledica- zabrana zasnivanja radnog odnosa, odnosno obavljanja poziva ili zanimanja koji se odnosi na rad sa maloletnim licima.

Odredbom člana 94. stav 1. KZ propisano je da osude za određena krivična dela ili na određene kazne mogu imati za pravnu posledicu prestanak, odnosno gubitak određenih prava ili zabranu sticanja određenih prava, stavom 2. istog člana propisano je da pravne posledice osude ne mogu nastupiti kad je za krivično delo učinioca izrečena novčana kazna, uslovna osuda, ako ne bude opozvana, sudska opomena ili kada je učinilac oslobođen od kazne, dok je stavom 3. istog člana propisano da se pravne posledice osude mogu predvideti samo zakonom i nastupaju po sili zakona kojim su predviđene.

Imajući u vidu da je okrivljeni Z.G. pravnosnažnom presudom protiv koje je podnet zahtev za zaštitu zakonitosti Republičkog javnog tužioca oglašen krivim zbog krivičnog dela nedozvoljene polne radnje iz člana 182. stav 1. u vezi čalna 181. stav 2. KZ, i da mu je izrečena uslovna osuda, po nalaženju Vrhovnog kasacionog suda, shodno članu 94. stav 2. KZ pravne posledice prestanka, odnosno gubitka određenih prava ili zabrana sticanja određenih prava prema ovom okrivljenom i ne mogu nastupiti, s obzirom na izrečenu krivičnu sankciju. Nadalje, po nalaženju Vrhovnog kasacionog suda za nastupanje pravne posledice osude nije potrebno donošenje sudske odluke, već ona nastupa po sili zakona, shodno članu 94. stav 3. KZ, pa su neosnovani navodi zahteva za zaštitu zakonitosti Republičkog javnog tužioca da je pravnosnažnom presudom, kojom, shodno članu 3. stav 1. tač. 4. i 5. i članu 6. stav 1. tačka 4. Zakona o posebnim merama za sprečavanje vršenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnim licima, nije izrečena pravna posledica osude za krivično delo za koje je okrivljeni Z.G. oglašen krivim, učinjena povreda zakona iz člana 439. tačka 3. ZKP.

Iz napred navedenih razloga, doneta je odluka kao u izreci na osnovu odredbe člana 491. stav 1. ZKP.

Zapisničar-savetnik,                                                                                                                     Predsednik veća-sudija,

Tatjana Milenković, s.r.                                                                                                              Dragiša Đorđević, s.r.