Kzz 164/2014

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Kzz 164/2014
06.03.2014. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dragiše Đorđevića, predsednika veća, Zorana Tatalovića, Radmile Dragičević-Dičić, Maje Kovačević Tomić i Sonje Pavlović, članova veća, sa savetnikom Tatjanom Milenković, kao zapisničarem, u krivičnom predmetu osuđenog Z.J., zbog krivičnog dela nedavanje izdržavanja iz člana 195. stav 1. KZ, odlučujući o zahtevu za zaštitu zakonitosti branioca osuđenog Z.J., advokata M.R., podnetom protiv pravnosnažne presude Drugog osnovnog suda u Beogradu K br.1039/13 od 04.10.2013. godine, u sednici veća održanoj dana 06.03.2014. godine, doneo je

R E Š E NJ E

ODBACUJE SE kao nedozvoljen zahtev za zaštitu zakonitosti branioca osuđenog Z.J., podnet protiv pravnosnažne presude Drugog osnovnog suda u Beogradu K br.1039/13 od 04.10.2013. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Drugog osnovnog suda u Beogradu K br.1039/13 od 04.10.2013. godine okrivljeni Z.J. oglašen je krivim zbog izvršenja krivičnog dela nedavanje izdržavanja iz člana 195. stav 1. KZ za koje mu je izrečena uslovna osuda tako što mu je utvrđena kazna zatvora u trajanju od četiri meseca i istovremeno određeno da se utvrđena kazna zatvora neće izvršiti ukoliko okrivljeni u roku od dve godine ne izvrši novo krivično delo.

Istom presudom obavezan je okrivljeni Z.J. da na osnovu imovinsko pravnog zahteva plati zakonskoj zastupnici maloletnog oštećenog J.M., J.D. iznos od 288.210,00 dinara u roku od šest meseci od dana pravnosnažnosti presude pod pretnjom prinudnog izvršenja, a okrivljeni je na osnovu člana 264. stav 4. ZKP, oslobođen od dužnosti plaćanja troškova krivičnog postupka.

Navedena presuda je postala pravnosnažna danom donošenja - 04.10.2013. godine, s obzirom da su se stranke odrekle prava na žalbu.

Protiv navedene pravnosnažne presude zahtev za zaštitu zakonitosti podneo je branilac osuđenog Z.J., adv. M.R. zbog povrede zakona iz člana 485. stav 1. tačka 1. ZKP, sa predlogom da Vrhovni kasacioni sud pobijanu presudu preinači i osuđenog oslobodi od optužbe da je izvršio krivično delo nedavanje izdržavanja iz člana 195. stav 1. KZ.

Vrhovni kasacioni sud je na osnovu člana 486. stav 1. i člana 487. stav 1. ZKP održao sednicu veća na kojoj je razmotrio spise predmeta pa je našao:

Zahtev za zaštitu zakonitosti branioca osuđenog Z.J. je nedozvoljen.

Odredbom člana 485. ZKP propisani su razlozi za podnošenje zahteva za zaštitu zakonitosti od strane lica ovlašćenih za podnošenja zahteva (član 483. stav 1. ZKP), pa je između ostalih, u članu 485. stav 1. tačka 1. ZKP kao razlog predviđena povreda zakona.

Članom 485. stav 4. istog Zakonika propisano je da okrivljeni može podneti zahtev za zaštitu zakonitosti zbog taksativno nabrojanih povreda tog zakonika, učinjenih u prvostepenom postupku i postupku pred apelacionim sudom u roku od 30 dana od dana kada mu je dostavljena pravnosnažna odluka, pod uslovom da je protiv te odluke koristio redovni pravni lek.

Imajući u vidu da se osuđeni J.Z. odrekao prava na žalbu, i da je prvostepena presuda, protiv koje je zahtev podnet, danom donošenja postala pravnosnažna, po nalaženju Vrhovnog kasacionog suda zahtev za zaštitu zakonitosti branioca osuđenog Z.J. je nedozvoljen, obzirom da nisu ispunjeni uslovi za podnošenje ovog vanrednog pravnog leka propisani članom 485. stav 4. ZKP.

Iz napred navedenih razloga, doneta je odluka kao u izreci na osnovu odredbe člana 487. stav 1. tačka 2. u vezi člana 485. stav 4. ZKP.

Zapisničar-savetnik,                                                                                                          Predsednik veća-sudija,

Tatjana Milenković, s.r.                                                                                                     Dragiša Đorđević, s.r.