Kzz 387/2015

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Kzz 387/2015
28.04.2015. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dragiše Đorđevića, predsednika veća, Zorana Tatalovića, Maje Kovačević Tomić, Sonje Pavlović i Biljane Sinanović, članova veća, sa savetnikom Tatjanom Milenković, kao zapisničarem, u krivičnom predmetu okrivljenog S.P., zbog krivičnog dela falsifikovanje novca u produženju iz člana 223. stav 2. u vezi člana 61. stav 1. KZ, odlučujući o zahtevu za zaštitu zakonitosti branilaca okrivljenog S.P., advokata S.S. i advokata D.Ž., podnetom protiv rešenja predsednika Osnovnog suda u Kikindi Su-VII-39-6/15 od 24.03.2015. godine, u sednici veća održanoj dana 28.04.2015. godine, doneo je

R E Š E NJ E

ODBACUJE SE, kao nedozvoljen, zahtev za zaštitu zakonitosti branilaca okrivljenog S.P., podnet protiv rešenja predsednika Osnovnog suda u Kikindi Su-VII-39-6/15 od 24.03.2015. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Rešenjem predsednika Osnovnog suda u Kikindi Su-VII-39-6/15 od 24.03.2015. godine odbijen je kao neosnovan zahtev branioca okrivljenog S.P. za izuzeće sudije Aleksandre Ašler u predmetu tog suda K br.416/10 i obavezan okrivljeni da u roku od 5 dana od prijema rešenja uplati 590,00 dinara na ime sudske takse pod pretnjom zakonskih posledica.

Protiv navedenog rešenja zahtev za zaštitu zakonitosti podneli su branioci okrivljenog S.P., advokat S.S. i advokat D.Ž., zbog povrede zakona i povrede odredaba krivičnog postupka – član 485. stav 1. i stav 2. ZKP, sa predlogom da se zahtev za zaštitu zakonitosti usvoji i pobijano rešenje ukine, utvrdi povreda zakona i predmet vrati na ponovni postupak i odlučivanje.

Vrhovni kasacioni sud je u sednici veća održanoj u smislu odredbe člana 487. stav 1. ZKP, nakon razmatranja spisa predmeta i navoda zahteva za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog, našao:

Zahtev je nedozvoljen.

Odredbom člana 485. stav 4. ZKP pored taksativno nabrojanih povreda zakona zbog kojih okrivljeni može podneti zahtev za zaštitu zakonitosti propisano je da se isti može podneti u roku od 30 dana od dana kada je okrivljenom dostavljena pravnosnažna odluka pod uslovom da je protiv te odluke koristio redovni pravni lek.

Odredbom člana 41. stav 5. ZKP propisano je da se rešenje kojim se zahtev za izuzeće odbija može pobijati posebnom žalbom o kojoj odlučuje apelacioni sud, a da ako je takvo rešenje doneseno posle podignute optužbe, može se pobijati samo žalbom na presudu.

Iz spisa predmeta proizilazi da je u konkretnoj krivično-pravnoj stvari optužnica stala na pravnu snagu i da je glavni pretres otvoren dana 28.05.2013. godine, iz čega proizilazi da je pobijano rešenje doneto nakon otvaranja glavnog pretresa.

Imajući u vidu da je pobijano rešenje kojim se odbija izuzeće doneto nakon otvaranja glavnog pretresa, i da se isto može pobijati samo u žalbi na presudu shodno članu 41. stav 5. ZKP, što znači da u konkretnom slučaju nije korišćen redovni pravni lek, što u smislu odredbe člana 485. stav 4. ZKP predstavlja neophodan uslov za podnošenje zahteva za zaštitu zakonitosti od strane okrivljenog, Vrhovni kasacioni sud je zahtev za zaštitu zakonitosti ocenio kao nedozvoljen.

Iz napred navedenih razloga doneta je odluka kao u izreci na osnovu odredbe člana 487. stav 1. tačka 2. u vezi člana 485. stav 4. ZKP.

Zapisničar-savetnik,                                                                        Predsednik veća-sudija,

Tatjana Milenković, s.r.                                                                  Dragiša Đorđević, s.r.