Kzz 405/2016

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Kzz 405/2016
12.04.2016. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dragiše Đorđevića, predsednika veća, Zorana Tatalovića, Maje Kovačević-Tomić, Sonje Pavlović i Milunke Cvetković, članova veća, sa savetnikom Jelenom Petković-Milojković, kao zapisničarem, u krivičnom predmetu okrivljenog M.Ž., zbog krivičnog dela nasilje u porodici iz člana 194. stav 1. KZ, odlučujući o zahtevu za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog M.Ž., advokata M.P., podnetom protiv pravnosnažnih presuda Trećeg osnovnog suda u Beogradu K 355/14 od 30.09.2015. godine i Višeg suda u Beogradu Kž1 790/15 od 19.01.2016. godine, u sednici veća održanoj dana 12.04.2016. godine, doneo je

R E Š E NJ E

ODBACUJE SE kao nedozvoljen zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog M.Ž., advokata M.P., podnet protiv pravnosnažnih presuda Trećeg osnovnog suda u Beogradu K 355/14 od 30.09.2015. godine i Višeg suda u Beogradu Kž1 790/15 od 19.01.2016. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Trećeg osnovnog suda u Beogradu K 355/14 od 30.09.2015. godine, okrivljeni M.Ž. oglašen je krivim zbog krivičnog dela nasilje u porodici iz člana 194. stav 1. KZ za koje mu je izrečena uslovna osuda tako što mu je utvrđena kazna zatvora u trajanju od dva meseca i istovremeno određeno da se ovako utvrđena kazna zatvora neće izvršiti ukoliko okrivljeni u roku od jedne godine od dana pravnosnažnosti presude ne učini novo krivično delo. Tom presudom oštećena N.Ž. upućena je na parnični postupak radi ostvarivanja imovinsko-prvnog zahteva, dok je određeno da će se o troškovima krivičnog postupka odlučiti naknadno, posebnim rešenjem.

Presudom Višeg suda u Beogradu Kž1 790/15 od 19.01.2016. godine, odbijena je kao neosnovana žalba branilaca okrivljenog M.Ž., advokata M.P. i presuda Trećeg osnovnog suda u Beogradu K 355/14 od 30.09.2015. godine je potvrđena.

Protiv navedene pravnosnažnih presuda zahtev za zaštitu zakonitosti podneo je branilac okrivljenog M.Ž., advokat M.P., zbog povrede zakona iz člana 439. tačka 3. ZKP, sa predlogom da Vrhovni kasacioni sud pobijane presude preinači, tako što će okrivljenog osloboditi od kazne odnosno da iste ukine i predmet vrati prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Nakon što je primerak zahteva za zaštitu zakonitosti dostavio Republičkom javnom tužiocu, Vrhovni kasacioni sud je održao sednicu veća u smislu odredbe člana 486. stav 1. i člana 487. stav 1. ZKP, na kojoj je razmotrio spise predmeta, pa je našao:

Zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog M.Ž., advokata M.P., je nedozvoljen.

Odredbom člana 485. ZKP propisani su razlozi za podnošenje zahteva za zaštitu zakonitosti od strane ovlašćenih lica za podnošenje zahteva (član 483. stav 1. ZKP), pa je između ostalih, u članu 485. stav 1. tačka 1. ZKP kao razlog predviđena povreda zakona.

Odredbom člana 485. stav 4. ZKP propisano je da okrivljeni preko svog branioca može podneti zahtev za zaštitu zakonitosti zbog taksativno nabrojanih povreda tog zakonika, učinjenih u prvostepenom postupku i postupku pred apelacionim sudom.

Shodno navedenoj odredbi člana 485. stav 4. ZKP pravo okrivljenog na podnošenje zahteva, preko svog branioca, zbog povrede zakona je, po stavu Vrhovnog kasacionog suda, ograničeno na povrede koje su taksativno navedene u stavu 4. člana 485. ZKP. Dakle, okrivljeni preko svog branioca može podneti zahtev za zaštitu zakonitosti zbog povreda tog zakonika, propisanih u članu 74, članu 438. stav 1. tač. 1) i 4) i tač. 7) do 10) i stav 2. tačka 1), članu 439. tač. 1) do 3) i članu 441. st. 3. i 4. ZKP, učinjenih u prvostepenom i postupku pred apelacionim sudom.

U konkretnom slučaju branilac okrivljenog M.Ž., advokat M.P. u zahtevu za zaštitu zakonitosti kao razlog podnošenja samo je formalno označio da je navedenim pravnosnažnim presudama učinjena povreda zakona iz člana 439. tačka 3. ZKP, zbog koje povrede zakona je podnošenje zahteva dozvoljeno okrivljenom, preko branioca, pri čemu nije ukazao koje zakonske odredbe je sud povredio prilikom donošenja odluke o krivičnoj sankciji, a iz obrazloženja zahteva i navoda da izvedeni dokazi ne pružaju osnov za zaključak da je okrivljeni izvršio krivično delo u pitanju, te da nižestepeni sudovi nisu na pravilan način cenili da će se izrečenom krivičnom sankcijom, koja se može negativno odraziti pre svega na egzistenciju kako okrivljenog, tako i lica – deteta koje je po zakonu dužan da izdržava, ostvariti svrha kažnjavanja, zbog čega ga treba oslobodi od kazne, po nalaženju Vrhovnog kasacionog suda proizilazi da se zahtevom osporava činjenično stanje utvrđeno prvostepenom, a potvrđeno drugostepenom presudom.

Međutim, kako citiranom odredbom člana 485. stav 4. ZKP koja propisuje razloge zbog kojih okrivljeni preko svog branioca shodno ograničenju njegovih prava pravima koji u postupku ima okrivljeni (član 71. tačka 5. ZKP), mogu podneti zahtev za zaštitu zakonitosti protiv pravnosnažne odluke i postupka koji je prethodio njenom donošenju, nije predviđena mogućnost podnošenja ovog vanrednog pravnog leka po osnovu pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja u pravnosnažnoj presudi, to je Vrhovni kasacioni sud zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog M.Ž., advokata S.P., ocenio nedozvoljenim.

Sa iznetih razloga, a na osnovu odredbe člana 487. stav 1. tačka 2. u vezi člana 485. stav 4. ZKP, Vrhovni kasacioni sud je odlučio kao u izreci ovog rešenja.

Zapisničar-savetnik                                                                                                                      Predsednik veća-sudija

Jelena Petković-Milojković,s.r.                                                                                             Dragiša Đorđević,s.r.