Kzz 443/2016

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Kzz 443/2016
19.04.2016. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dragiše Đorđevića, predsednika veća, Zorana Tatalovića, Maje Kovačević Tomić, Sonje Pavlović i Gorana Čavline, članova veća, sa savetnikom Vrhovnog kasacionog suda Draganom Vuksanović, kao zapisničarem, u krivičnom predmetu okr. N.G. i dr, zbog krivičnog dela nasilničko ponašanje iz člana 344. stav 2. u vezi stava 1. i člana 33. Krivičnog zakonika, odlučujući o zahtevu za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog N.G., adv. N.J., podnetom protiv pravnosnažnih presuda Osnovnog suda u Staroj Pazovi, sudska jedinica u Inđiji K 97/14 od 25.08.2015. godine i Višeg suda u Sremskoj Mitrovici Kž1 258/15 od 24.11.2015. godine, u sednici veća održanoj 19.04.2016. godine, jednoglasno je doneo

P R E S U D U

ODBIJA SE kao neosnovan zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog N.G., podnet protiv pravnosnažnih presuda Osnovnog suda u Staroj Pazovi, sudska jedinica u Inđiji K 97/14 od 25.08.2015. godine i Višeg suda u Sremskoj Mitrovici Kž1 258/15 od 24.11.2015. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Osnovnog suda u Staroj Pazovi, sudska jedinica u Inđiji K 97/14 od 25.08.2015. godine oglašeni su krivim zbog krivičnog dela nasilničko ponašanje iz člana 344. stav 2. u vezi stava 1. i člana 33. KZ i osuđeni i to okr. N.G. na kaznu zatvora u trajanju od osam meseci, a okr. Z.R. na kaznu zatvora u trajanju od 10 meseci, u koje kazne je okrivljenima uračunato vreme zadržavanja od 02. do 04.10.2008. godine.

Odlučujući o žalbama branilaca okrivljenih N.G. i Z.R., Viši sud u Sremskoj Mitrovici je presudom Kž1 258/15 od 24.11.2015. godine odbio žalbe kao neosnovane i potvrdio prvostepenu presudu.

Protiv navedenih pravnosnažnih presuda branilac okr. N.G., adv. N.J. podneo je zahtev za zaštitu zakonitosti, zbog povrede zakona, sa predlogom da Vrhovni kasacioni sud zahtev za zaštitu zakonitosti usvoji, obe presude preinači i prema okrivljenom odbije optužbu u smislu člana 422. stav 1. tačka 3. ZKP ili da obe presude ukine i predmet vrati na ponovno odlučivanje.

Nakon što je primerak zahteva za zaštitu zakonitosti, u smislu člana 488. stav 1. ZKP, dostavio Republičkom javnom tužiocu, Vrhovni kasacioni sud je održao sednicu veća o kojoj, u smislu člana 488. stav 2. ZKP, nije obavestio javnog tužioca i branioca, jer veće nije našlo da bi njihovo prisustvo sednici bilo od značaja za donošenje odluke.

Na sednici veća Vrhovni kasacioni sud je razmotrio spise predmeta sa presudama protiv kojih je zahtev za zaštitu zakonitosti podnet, pa je po oceni navoda u zahtevu, našao:

Zahtev za zaštitu zakonitosti je neosnovan.

Branilac okrivljenog u zahtevu navodi da u radnjama okrivljenog N.G. nema elemenata nasilničkog ponašanja i da se u konkretnom slučaju ne radi o krivičnom delu iz člana 344. KZ, već o krivičnom delu iz člana 122. KZ, s obzirom da je umišljaj okrivljenog bio usmeren ka nanošenju lakih telesnih povreda oštećenima, a ne na krivično delo iz člana 344. stav 2. u vezi stava 1. KZ.

Iznetim navodima zahteva branilac ukazuje na povredu zakona iz člana 439. tač. 1. i 2. ZKP, iako to u zahtevu konkretno ne opredeljuje.

Po nalaženju Vrhovnog kasacionog suda, neosnovano branilac u zahtevu ukazuje da je pobijanim presudama povređen zakona na štetu okrivljenog u pitanju da li je delo za koje se okrivljeni goni krivično delo, odnosno da je u pogledu krivičnog dela koje je predmet optužbe primenjen zakon koji se ne može primeniti (član 439. tač. 1. i 2. ZKP).

Ovim pitanjem, na koje je odbrana ukazivala i tokom postupka prvostepeni sud se detaljno bavio i, u obrazloženju presude, na 11. strani dao detaljne razloge za zaključak da se u radnjama okrivljenog N.G., kao i Z.R., stiču sva bitna obeležja krivičnog dela nasilničko ponašanje iz člana 344. stav 2. u vezi stava 1. KZ, a ne krivičnog dela iz člana 122. stav 2. u vezi stava 1. KZ. Osim toga, odbrana okrivljenog je i u žalbi izjavljenoj protiv prvostepene presude ukazivala na povredu zakona iz člana 439. tač. 1. i 2. ZKP, a drugostepeni sud je našao da su ti žalbeni navodi neosnovani i o tome u pobijanoj presudi na stranama 4. i 5, uz prihvatanje razloga prvostepenog suda, dao i svoje razloge, koje Vrhovni kasacioni sud u svemu prihvata i u smislu odredbe člana 491. stav 2. ZKP, na te razloge upućuje.

Branilac okrivljenog ukazuje i na bitnu povredu odredaba krivičnog postupka iz člana 438. stav 1. tačka 9. ZKP, odnosno da je prvostepenom presudom prekoračena optužba jer je prvostepeni sud u obrazloženju presude naveo da je okrivljeni krivično delo izvršio drskim i bezobzirnim ponašanjem, iako mu to optužnim aktom nije stavljeno na teret.

Po nalaženju Vrhovnog kasacionog suda, neosnovano branilac u podnetom zahtevu ukazuje da je prvostepenom presudom prekoračena optužba i učinjena bitna povreda odredaba krivičnog postupka iz člana 438. stav 1. tačka 9. ZKP.

Ovo iz razloga, jer je okrivljeni N.G. izrekom prvostepene presude oglašen krivim upravo za one radnje koje su mu i optužnim aktom stavljene na teret, a navođenje u obrazloženju da je okrivljeni krivično delo izvršio na drzak i bezobziran način ne predstavlja prekoračenje optužbe, jer je sud time samo pojasnio i detaljnije opisao način izvršenja dela, pravilno zaključujući da nasilni ulazak u kuću predstavlja drsko i bezobzirno ponašanje.

Branilac okrivljenog kao razlog podnošenja zahteva navodi i bitnu povredu odredaba krivičnog postupka iz člana 438. stav 2. tačka 2. ZKP, što, u smislu odredbe člana 485. stav 4. ZKP, ne predstavlja zakonom dozvoljen razlog za podnošenje zahteva za zaštitu zakonitosti.

Ocenivši, iz iznetih razloga, zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog N.G. neosnovanim, Vrhovni kasacioni sud je na osnovu odredbe člana 491. ZKP, odlučio kao u izreci ove presude.

Zapisničar-savetnik                                                                                                        Predsednik veća-sudija

Dragana Vuksanović,s.r.                                                                                                  Dragiša Đorđević,s.r.