Kzz 492/2015

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Kzz 492/2015
30.06.2015. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Zorana Tatalovića, predsednika veća, Maje Kovačević-Tomić, Sonje Pavlović, Gorana Čavline i Dragana Aćimovića, članova veća, sa savetnikom Jelenom Petković-Milojković, kao zapisničarem, u krivičnom predmetu okrivljene LJ.S., zbog krivičnog dela laka telesna povreda iz člana 122. stav 2. KZ, odlučujući o zahtevu za zaštitu zakonitosti branioca okrivljene LJ.S., advokata B.S., podnetom protiv pravnosnažnih presuda Opštinskog suda u Požarevcu K 353/08 od 09.09.2009. godine i Apelacionog suda u Beogradu Kž1 3391/2010 od 12.10.2010. godine, u sednici veća održanoj dana 30.06.2015. godine, doneo je

R E Š E NJ E

ODBACUJE SE zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okrivljene LJ.S., advokata B.S., podnet protiv pravnosnažnih presuda Opštinskog suda u Požarevcu K 353/08 od 09.09.2009. godine i Apelacionog suda u Beogradu Kž1 3391/2010 od 12.10.2010. godine, jer nema propisan sadržaj.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Opštinskog suda u Požarevcu K 353/08 od 09.09.2009. godine, okrivljena LJ.S. oglašena je krivom zbog krivičnog dela laka telesna povreda iz člana 122. stav 2. KZ za koje joj je izrečena uslovna osuda tako što je utvrđena kazna zatvora u trajanju od dva meseca i istovremeno određeno da se ovako utvrđena kazna zatvora neće izvršiti ukoliko okrivljeni u roku od jedne godine od dana pravnosnažnosti presude ne učini novo krivično delo. Tom presudom okrivljena je obavezana da naknadi troškove krivičnog postupka o čijoj će visini biti odlučeno naknadno, posebnim rešenjem, a takođe je obavezana da u korist budžetskih sredstava suda na ime paušala plati iznos od 1.000,00 dinara u roku od 15 dana od dana pravnosnažnosti presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja, dok je oštećeni Z.K. upućen na parnični postupak radi ostvarivanja imovinskopravnog zahteva.

Presudom Apelacionog suda u Beogradu Kž1 3391/2010 od 12.10.2010. godine, odbijene su kao neosnovane žalbe okrivljene LJ.S. i njenog branioca advokata B.S. i presuda Opštinskog suda u Požarevcu K 353/08 od 09.09.2009. godine je potvrđena.

Protiv navedenih pravnosnažnih presuda zahtev za zaštitu zakonitosti podneo je branilac okrivljene LJ.S., advokat B.S., zbog povrede zakona iz člana 485. stav 1. tačka 1. ZKP i zbog povrede odredbe člana 32. i odredbe člana 33. Ustava Republike Srbije, sa predlogom da Vrhovni kasacioni sud navedene pravnosnažne presude ukine i predmet vrati prvostepenom sudu na ponovno suđenje odnosno da istu preinači tako što će okrivljenu osloboditi od optužbe.

Nakon što je primerak zahteva za zaštitu zakonitosti branioca okrivljene LJ.S., advokata B.S. dostavio Republičkom javnom tužiocu, Vrhovni kasacioni sud je održao sednicu veća u smislu odredbe člana 486. stav 1. ZKP i člana 487. stav 1. ZKP, na kojoj je razmotrio spise predmeta sa zahtevom za zaštitu zakonitosti branioca okrivljene LJ.S., pa je našao da zahtev nema propisan sadržaj.

Prema odredbi člana 484. ZKP koja propisuje sadržaj zahteva za zaštitu zakonitosti, u zahtevu se mora navesti razlog za podnošenje propisan odredbom člana 485. stav 1. ZKP, odnosno mora se navesti da li se zahtev podnosi zbog povrede zakona (tačka 1), primene ''neustavnog zakona'' (tačka 2) ili povrede odnosno uskraćivanja ljudskog prava i slobode (tačka 3).

Dakle, odredbom člana 484. ZKP predviđeno je da u zahtevu za zaštitu zakonitosti moraju biti navedeni razlozi za podnošenje zahteva, a koji su propisani u članu 485. stav 1. ZKP.

Branilac okrivljene LJ.S., advokat B.S. kao razlog podnošenja zahteva navodi povredu zakona, ali ne navodi konkretno odredbu koja je povređena donošenjem označenih pravnosnažnih presuda.

Odredbom člana 485. stav 1. tačka 1. ZKP propisano je da se zahtev za zaštitu zakonitosti može podneti ako je pravnosnažnom odlukom ili odlukom u postupku koji je prethodio njenom donošenju povređen zakon, a stavom 4. navedenog člana, predviđeni su uslovi pod kojima okrivljeni preko svog branioca može podneti zahtev za zaštitu zakonitosti, a to je učinjeno pre svega taksativnim nabrajanjem povreda zakona koje mogu biti učinjene u postupku pred prvostepenim i apelacionim sudom.

Kada je zahtev za zaštitu zakonitosti podnet zbog povrede zakona, odluka protiv koje je zahtev podnet ili postupak koji je prethodio njenom donošenju ispituje se samo u granicama istaknute konkretne povrede zakona, pri čemu sud nije ovlašćen da u slučaju kada konkretna povreda zakona nije opredeljena, samo na osnovu obrazloženja zahteva procenjuje koju je konkretno povredu zakona branilac imao u vidu prilikom podnošenja zahteva.

Kako branilac okrivljene u podnetom zahtevu za zaštitu zakonitosti zbog povrede zakona nije opredelio konkretno povredu zakona koja je učinjena u prvostepenom i postupku pred apelacionim sudom, to, po nalaženju Vrhovnog kasacionog suda, podneti zahtev u ovom delu nema propisan sadržaj (član 484. ZKP).

Osim toga, odredbom člana 485. stav 1. tačka 3. ZKP propisano je da se zahtev za zaštitu zakonitosti može podneti ako je pravnosnažnom odlukom ili odlukom u postupku koji je prethodio njenom donošenju povređeno ili uskraćeno ljudsko pravo i sloboda okrivljenog ili drugog učesnika u postupku koje je zajemčeno Ustavom ili Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda i dodatnim protokolima, a to je utvrđeno odlukom Ustavnog suda ili Evropskog suda za ljudska prava.

Dakle, kada se zahtev za zaštitu zakonitosti podnosi zbog povrede ili ugrožavanja ljudskih prava i sloboda (član 485. stav 1. tačka 3. ZKP) ta povreda mora biti utvrđena odlukom Ustavnog suda ili Evropskog suda za ljudska prava i shodno odredbi člana 484. ZKP takva odluka mora biti dostavljena uz zahtev za zaštitu zakonitosti.

Kako okrivljena preko svog branioca uz podneti zahtev za zaštitu zakonitosti nije dostavila odluku Ustavnog suda ili Evropskog suda za ljudska prava, to je Vrhovni kasacioni sud našao da zahtev za zaštitu zakonitosti u delu u kome se pravnosnažne presude pobijaju zbog povrede odredbe članova 32. i 33. Ustava Republike Srbije, dakle, po zakonskom osnovu iz člana 485. stav 1. tačka 3. ZKP i u ovom delu nema propisan sadržaj.

Sa iznetih razloga, Vrhovni kasacioni sud je na osnovu člana 487. stav 1. tačka 3. u vezi člana 484. ZKP, odlučio kao u izreci ovog rešenja.

Zapisničar-savetnik                                                                                                  Predsednik veća, sudija

Jelena Petković-Milojković,s.r.                                                                         Zoran Tatalović,s.r.