Kzz 522/2016

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Kzz 522/2016
11.05.2016. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Nevenke Važić, predsednika veća, Veska Krstajića, Biljane Sinanović, Milunke Cvetković i Radoslava Petrovića, članova veća, sa savetnikom Vrhovnog kasacionog suda Snežanom Medenicom kao zapisničarem, u krivičnom predmetu okrivljenog M.V., zbog krivičnog dela teška telesna povreda iz člana 121. stav 1. Krivičnog zakonika, odlučujući o zahtevu za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog – advokata N.M., podnetom protiv pravnosnažnih presuda Osnovnog suda u Ivanjici K br.204/14 od 10.12.2015. godine i Višeg suda u Čačku Kž br.24/16 od 14.03.2016. godine, u sednici veća održanoj dana 11. maja 2016. godine, doneo je

R E Š E NJ E

ODBACUJE SE, kao nedozvoljen, zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog M.V. – advokata N.M., podnet protiv pravnosnažnih presuda Osnovnog suda u Ivanjici K br.204/14 od 10.12.2015. godine i Višeg suda u Čačku Kž br.24/16 od 14.03.2016. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Osnovnog suda u Ivanjici K br.204/14 od 10.12.2015. godine, okrivljeni M.V. oglašen je krivim zbog izvršenja krivičnog dela teška telesna povreda iz člana 121. stav 1. KZ, za koje delo je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest meseci. Istovremeno je određeno da će se kazna zatvora na koju je okrivljeni osuđen izvršiti tako što će okrivljeni istu izdržavati u prostorijama u kojima stanuje, bez primene elektronskog nadzora, a koje prostorije ne sme napuštati osim u slučajevima propisanim zakonom koji uređuje izvršenje krivičnih sankcija, te da ukoliko okrivljeni jednom u trajanju preko 6 časova ili dva puta u trajanju do 6 časova samovoljno napusti prostorije u kojima stanuje, sud će odrediti da ostatak kazne zatvora izdrži u zavodu za izvršenje kazne zatvora.

Istom presudom, okrivljeni je obavezan da oštećenom R.V. plati na ime troškova krivičnog postupka iznos od 73.105,00 dinara, kao i da na ime troškova krivičnog postupka u korist budžetskih sredstava suda plati iznos od 19.480,00 dinara, a na ime paušala iznos od 10.000,00 dinara, sve u roku od 15 dana od dana pravnosnažnosti presude, pod pretnjom prinudne naplate.

Presudom Višeg suda u Čačku Kž br.24/16 od 14.03.2016. godine, odbijena je kao neosnovana žalba branioca okrivljenog M.V., a presuda Osnovnog suda u Ivanjici K br.204/14 od 10.12.2015. godine, potvrđena.

Protiv navedenih pravnosnažnih presuda, zahtev za zaštitu zakonitosti podneo je branilac okrivljenog M.V. – advokat N.M., zbog povrede zakona (član 485. stav 1. tačka 1. ZKP), ne navodeći o kojoj se povredi konkretno radi, sa predlogom da Vrhovni kasacioni sud ukine pobijane presude i predmet vrati prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

Ispitujući zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog u smislu odredbe člana 487. ZKP, Vrhovni kasacioni sud je ocenio da je zahtev nedozvoljen, iz sledećih razloga:

Odredbom člana 484. Zakonika o krivičnom postupku, propisano je da se u zahtevu za zaštitu zakonitosti mora navesti razlog za njegovo podnošenje (član 485. stav 1. ZKP).

Kada se zahtev podnosi zbog povrede zakona (član 485. stav 1. tačka 1. ZKP), okrivljeni preko svog branioca, a i sam branilac koji u korist okrivljenog preduzima sve radnje koje može preduzeti okrivljeni (član 71. tačka 5. ZKP), takav zahtev može podneti samo iz razloga propisanih odredbom člana 485. stav 4. ZKP, dakle zbog povreda odredaba člana 74, član 438. stav 1. tač. 1. i 4. i tačka 7. do 10. i stav 2. tačka 1, član 439. tačka 1. do 3. i član 441. st. 3. i 4. ZKP.

Pri tome, obaveza navođenja razloga za podnošenje zahteva zbog povrede zakona (član 485. stav 1. tačka 1. ZKP), podrazumeva ne samo formalno označavanje o kojoj povredi zakona se radi, već i ukazivanje na to u čemu se ona sastoji.

U konkretnom slučaju, branilac okrivljenog M.V., kao razlog za podnošenje zahteva za zaštitu zakonitosti, ističe povredu krivičnog zakona (član 485. stav 1. tačka 1. ZKP), međutim ne konkretizuje u čemu se ova povreda sastoji, dok suštinski, u obrazloženju zahteva, ukazuje na pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje i pogrešnu ocenu izvedenih dokaza, isticanjem da u toku postupka nije dokazano da je okrivljeni izvršio predmetno krivično delo, da je pravnosnažna presuda zasnovana isključivo na iskazu oštećenog R.V. koji sa okrivljenim već godinama nije u dobrim odnosima, a koji je upravo zbog toga i prijavio okrivljenog kao učinioca predmetnog krivičnog dela, iako je kritičnom prilikom tešku telesnu povredu zadobio na taj način što je zbog prekomernog uzimanja alkohola pao na makadamski put i na taj način se povredio.

Iz iznetih navoda, dakle, proizilazi da se nižestepene presude suštinski pobijaju zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne ocene dokaza, a što ne predstavlja razlog zbog kojeg je u smislu odredbe člana 485. stav 4. ZKP dozvoljeno podnošenje zahteva za zaštitu zakonitosti okrivljenom i njegovom braniocu.

Imajući u vidu da je u podnetom zahtevu samo formalno označena povreda zakona zbog koje je podnošenje zahteva dozvoljeno, dok se suštinski ukazuje na nedozvoljene razloge za podnošenje ovog vanrednog pravnog leka, to je Vrhovni kasacioni sud zahtev branioca okrivljenog odbacio kao nedozvoljen, a na osnovu odredbe člana 487. stav 1. tačka 2. ZKP u vezi sa članom 485. stav 4. ZKP.

Sa svega izloženog, doneta je odluka kao u izreci.

Zapisničar-savetnik                                                                                                  Predsednik veća-sudija

Snežana Medenica , s.r.                                                                                             Nevenka Važić, s.r.