Kzz 596/2016

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Kzz 596/2016
24.05.2016. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dragiše Đorđevića, predsednika veća, Zorana Tatalovića, Radmile Dragičević Dičić, Maje Kovačević Tomić i Dragana Aćimovića, članova veća, sa savetnikom Vrhovnog kasacionog suda Draganom Vuksanović, kao zapisničarem, u krivičnom predmetu okr. D.V., zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja iz člana 359. stav 2. u vezi stava 1. Krivičnog zakonika, odlučujući o zahtevu za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog adv. R.L., podnetom protiv pravnosnažnih presuda Osnovnog suda u Kraljevu K 937/10 od 28.10.2015. godine i Apelacionog suda u Kragujevcu Kž1 117/16 od 04.02.2016. godine, u sednici veća održanoj 24.05.2016. godine, većinom glasova, je doneo

P R E S U D U

ODBIJA SE kao neosnovan zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog D.V., podnet protiv pravnosnažnih presuda Osnovnog suda u Kraljevu K 937/10 od 28.10.2015. godine i Apelacionog suda u Kragujevcu Kž1 117/16 od 04.02.2016. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Osnovnog suda u Kraljevu K 937/10 od 28.10.2015. godine okr. D.V. i S.S., oglašeni su krivim zbog po jednog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja iz člana 359. stav 2. u vezi stava 1. KZ, za koja dela im je izrečena uslovna osuda tako što su im utvrđene kazne zatvora u trajanju od po šest meseci i istovremeno određeno da se kazne neće izvršiti ukoliko okrivljeni u roku od jedne godine od dana pravnosnažnosti presude ne učine novo krivično delo.

Odlučujući o žalbama Osnovnog javnog tužioca u Kraljevu, branilaca okrivljenih D.V. i S.S. i okrivljene S.S., Apelacioni sud u Kragujevcu je presudom Kž1 117/16 od 04.02.2016. godine, žalbe OJT u Kraljevu i branilaca okrivljenih odbio kao neosnovane i potvrdio prvostepenu presudu, dok je žalbu okrivljene izjavljenu protiv prvostepene presude odbacio kao neblagovremenu.

Protiv navedenih prvnosnažnih presuda branilac okrivljenog D.V., adv. R.L., podneo je zahtev za zaštitu zakonitosti zbog povrede zakona iz člana 439. tačka 1. i 2. ZKP, sa predlogom da Vrhovni kasacioni sud zahtev za zaštitu zakonitosti usvoji, obe presude preinači i okrivljenog oslobodi od optužbe ili da obe presude ukine i predmet vrati prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Nakon što je primerak zahteva za zaštitu zakonitosti, u smislu člana 488. stav 1. ZKP, dostavio Republičkom javnom tužiocu, Vrhovni kasacioni sud je održao sednicu veća o kojoj, u smislu člana 488. stav 2. ZKP, nije obavestio javnog tužioca i branioca, jer veće nije našlo da bi njihovo prisustvo sednici bilo od značaja za donošenje odluke.

Na sednici veća Vrhovni kasacioni sud je razmotrio spise predmeta sa presudama protiv kojih je zahtev za zaštitu zakonitosti podnet, pa je po oceni navoda u zahtevu, našao:

Zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okr. D.V. je neosnovan.

Branilac okrivljenog u zahtevu navodi da delo za koje je okrivljeni osuđen nije krivično delo jer radnje opisane u izreci pravnosnažne presude ne predstavljaju radnje izvršenja tog krivičnog dela čime je učinjena povreda zakona iz člana 439. tačka 1. ZKP, kao i da su sudovi pogrešno primenili Zakon o planiranju i izgradnji i Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u opštinskoj upravi Opštine Kraljevo, kao blanketnih propisa, čime je učinjena povreda zakona iz člana 439. tačka 2. ZKP.

Po nalaženju Vrhovnog kasacionog suda neosnovano branilac u podnetom zahtevu ukazuje na povrede zakona iz člana 439. tačka 1. i 2. ZKP.

Na iste povrede zakona odbrana okrivljenog ukazivala je i u žalbi izjavljenoj protiv prvostepene presude, a drugostepeni sud je našao da su ti žalbeni navodi neosnovani i o tome u obrazloženju presude na stranama 5 i 6 i u prvom stavu na 7 strani dao razloge, koje Vrhovni kasacioni sud prihvata i, u smislu odredbe člana 491. stav 2. ZKP, na te razloge upućuje.

Iz iznetih razloga, Vrhovni kasacioni sud je zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog D.V. ocenio neosnovanim i, na osnovu odredbe člana 491. ZKP, odlučio kao u izreci ove presude.

Zapisničar-savetnik                                                                                                     Predsednik veća-sudija

Dragana Vuksanović,s.r.                                                                                               Dragiša Đorđević,s.r.