Kzz 685/2016

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Kzz 685/2016
07.06.2016. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dragiše Đorđevića, predsednika veća, Zorana Tatalovića, Radmile Dragičević-Dičić, Sonje Pavlović i Biljane Sinanović, članova veća, sa savetnikom Olgicom Kozlov, zapisničarem, u krivičnom predmetu okrivljenog N.K., zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica iz člana 234. stav 3. u vezi stava 1. Krivičnog zakonika i dr, odlučujući o zahtevu za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog, advokata V.D., podnetom protiv pravnosnažnog rešenja Višeg suda u Zrenjaninu Kv 75/16 od 07.04.2016. godine, u sednici veća održanoj, dana 07.06.2016. godine, doneo je

R E Š E NJ E

ODBACUJE SE, kao nedozvoljen, zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog N.K., podnet protiv pravnosnažnog rešenja Višeg suda u Zrenjaninu Kv 75/16 od 07.04.2016. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Rešenjem Višeg suda u Zrenjaninu Kv 75/16 od 07.04.2016. godine, odbačen je predlog za spajanje krivičnog postupka koji se vodi protiv okrivljenog N.K. zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica iz člana 234. stav 3. u vezi stava 1. KZ i dr pred Višim sudom u Zrenjaninu pod brojem K 19/13, podnet od strane postupajućeg predsednika veća, sa predmetom Višeg suda u Zrenjaninu K 93/11 koji se takođe vodi protiv okrivljenog N.K. zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica iz člana 234. stav 3. u vezi stava 1. KZ i dr.

Branilac okrivljenog N.K., adv. V.D. podneo je zahtev za zaštitu zakonitosti protiv navedenog rešenja, zbog povrede zakona - odredbe člana 485. stav 1. tačka 1) u vezi sa članom 438. stav 1. tačka 1) ZKP, uz predlog da Vrhovni kasacioni sud usvoji podneti zahtev kao osnovan, te da ukine pobijano rešenje i predmet vrati na ponovno odlučivanje ili da isto rešenje preinači.

Vrhovni kasacioni sud je, na osnovu člana 486. stav 1. i člana 487. stav 1. ZKP, održao sednicu veća na kojoj je razmotrio spise predmeta, te je našao:

Zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog N.K., je nedozvoljen.

Odredbom člana 485. stav 4. u vezi stava 1. Zakonika o krivičnom postupku propisani su razlozi za podnošenje zahteva za zaštitu zakonitosti protiv pravnosnažnih odluka javnog tužioca ili suda ili odluka u postupku koje su prethodile njihovom donošenju.

Odredbom člana 485. stav 4. Zakonika o krivičnom postupku je, između ostalog, propisano da okrivljeni može podneti zahtev za zaštitu zakonitosti pod uslovom da je protiv prvostepene odluke koristio redovni pravni lek - žalbu.

Iz spisa predmeta i pobijanog rešenja Višeg suda u Zrenjaninu Kv 75/16 od 07.04.2016. godine proizlazi da protiv pobijanog rešenja koje je doneto isključivo radi upravljanja krivičnim postupkom nije dozvoljena žalba, a kako je mogućnost podnošenja zahteva za zaštitu zakonitosti uslovljena prethodnim izjavljivanjem redovnog pravnog leka od strane okrivljenog, to je podneti zahtev odbačen kao nedozvoljen.

Kod napred navedenog Vrhovni kasacioni sud je, u smislu člana 487. stav 1. tačka 2) Zakonika o krivičnom postupku, odlučio kao u izreci ovog rešenja.

Zapisničar-savetnik,                                                                                                             Predsednik veća-sudija,

Olgica Kozlov, s.r.                                                                                                                 Dragiša Đorđević, s.r.