Kzz 75/2014

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Kzz 75/2014
20.02.2014. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dragiše Đorđevića, predsednika veća, Zorana Tatalovića, Radmile Dragičević-Dičić, Maje Kovačević-Tomić i Sonje Pavlović, članova veća, sa savetnikom Vrhovnog kasacionog suda Draganom Vuksanović, kao zapisničarem, u krivičnom predmetu okr. S.P. i dr, zbog krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 246. stav 1. Krivičnog zakonika i dr, odlučujući o zahtevu za zaštitu zakonitosti branioca okr. S.P., adv. I.Đ., podnetom protiv pravnosnažnih presuda Višeg suda u Kruševcu K. 24/13 od 29.05.2013. godine i Apelacionog suda u Kragujevcu Kž1 4280/13 od 15.10.2013. godine, u sednici veća održanoj 20.02.2014. godine, jednoglasno je doneo

 

 

P R E S U D U

ODBIJA SE kao neosnovan zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okr. S.P., podnet protiv pravnosnažnih presuda Višeg suda u Kruševcu K. 24/13 od 29.05.2013. godine i Apelacionog suda u Kragujevcu Kž1 4280/13 od 15.10.2013. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Višeg suda u Kruševcu K. 24/13 od 29.05.2013. godine okr. S.P. oglašen je krivim zbog krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 246. stav 1. KZ i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine.

Istom presudom okr. P.F. oglašen je krivim zbog krivičnog dela neovlašćeno držanje opojnih droga iz člana 246a. stav 1. KZ i oslobođen od kazne.

Odlučujući o žalbi branioca okr. S.P., Apelacioni sud u Kragujevcu je presudom Kž1 4280/13 od 15.10.2013. godine odbio žalbu kao neosnovanu i, u odnosu na ovog okrivljenog, potvrdio prvostepenu presudu.

Protiv navedenih pravnosnažnih presuda branilac okr.S.P., adv. I.Đ., podnela je zahtev za zaštitu zakonitosti, zbog povrede zakona, sa predlogom da Vrhovni kasacioni sud zahtev uvaži, ukine obe presude i predmet vrati prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Nakon što je primerak zahteva za zaštitu zakonitosti u smislu člana 488. stav 1. ZKP, dostavio Repbuličkom javnom tužiocu, Vrhovni kasacioni sud je održao sednicu veća o kojoj, shodno odredbi člana 488. stav 2. ZKP, nije obaveštavao javnog tužioca i branioca, jer veće nije našlo da bi njihovo prisustvo bilo od značaja za donošenje odluke.

Na sednici veća Vrhovni kasacioni sud je razmotrio spise predmeta, sa presudama protiv kojih je zahtev za zaštitu zakonitosti podnet, pa je, po oceni navoda u zahtevu, našao:

Zahtev za zaštitu zakonitosti je neosnovan. Branilac u zahtevu ne opredeljuje konkretnu povredu zakona koja je učinjena prvostepenom i drugostepenom presudom, ali iz navoda zahteva da su prvostepena i drugostepena presuda zasnovane na nedozvoljenim dokazima – iskazima okrivljenih S.P. i P.F. datim u PU Kruševac proizilazi da se zahtevom obe presude pobijaju zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka iz člana 368. stav 1. tačka 10. ranije važećeg ZKP. Prema navodima zahteva, okrivljenima pre iznošenja odbrane u policiji nisu saopštena sva prava, posebno da „sve što izjave može da bude upotrebljeno kao dokaz protiv njih“ kao i da takve pouke nema ni u zapisniku, a što je protivno odredbama člana 5. stav 1. i člana 18. stav 2. ranije važećeg ZKP.

Iznete navode zahteva Vrhovni kasacioni sud je ispitao shodno odredbi člana 604. stav 1. ZKP, pa je našao: Neosnovano se zahtevom ukazuje da su prvostepena i drugostepena presuda zasnovane na nedozvoljenom dokazu – iskazima okrivljenih S.P. i P.F. datim u PU Kruševac, te da je time povređen zakon na štetu okr. S.P. – član 368. stav 1. tačka 10. ZKP („Službeni list SRJ“ broj 70/01 i 68/03 i „Službeni glasnik RS“ broj 58/04...76/10) (u daljem tekstu: ranije važećeg ZKP).

Navedenu povredu branilac okr. S.P. isticao je i u žalbi na prvostepenu presudu, a drugostepeni sud je našao da su ti žalbeni navodi neosnovani i o tome u obrazloženju presude dao dovoljne i jasne razloge, koje Vrhovni kasacioni sud u svemu prihvata i u smislu člana 491. stav 2. ZKP, na njih upućuje.

Navodi zahteva da je drugostepeni sud učinio povredu prava iz člana 6. Evropske konvencije – pravo okr. S.P. da mu sudi nezavisan i nepristrasan sud, odnosno pravo na pravično suđenje zajemčeno Ustavom RS nisu mogli biti predmet ispitivanja od strane Vrhovnog kasacionog suda, s obzirom na to da u slučaju kada je zahtev za zaštitu zakonitosti podnet zbog povrede nekog prava zajemčenog Ustavom ili Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava, ta povreda mora biti utvrđena odlukom Ustavnog suda ili Evropskog suda za ljudska prava i takva odluka, shodno odredbi člana 484. ZKP, mora biti dostavljena uz zahtev, a u konkretnom slučaju takva odluka nije dostavljena. Iz iznetih razloga, Vrhovni kasacioni sud je, na osnovu odredbe člana 491. ZKP, odlučio kao u izreci ove presude.

Zapisničar - savetnik                                                                                               Predsednik veća-sudija
Dragana Vuksanović,s.r.                                                                                             Dragiša Đorđević,s.r.