Kzz 845/2015

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Kzz 845/2015
30.09.2015. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Janka Lazarevića, predsednika veća, Bate Cvetkovića, Gorana Čavline, Dragana Aćimovića i Radoslava Petrovića, članova veća, sa savetnikom Natašom Banjac, kao zapisničarem, u krivičnom predmetu okrivljenog S.B., zbog krivičnog dela teška krađa iz člana 204. stav 1. tačka 5) Krivičnog zakonika, odlučujući o zahtevu za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog S.B., advokata N.I. iz S.P., podnetom protiv pravnosnažnih presuda Osnovnog suda u Velikoj Plani K.54/14 od 09.02.2015. godine i Apelacionog suda u Beogradu Kž1 297/15 od 18.05.2015. godine, u sednici veća održanoj dana 30.09.2015. godine, jednoglasno, doneo je

P R E S U D U

ODBIJA SE zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog S.B., advokata N.I., podnet protiv pravnosnažnih presuda Osnovnog suda u Velikoj Plani K.54/14 od 09.02.2015. godine i Apelacionog suda u Beogradu Kž1 297/15 od 18.05.2015. godine kao neosnovan u odnosu na povredu krivičnog zakona iz člana 439. tačka 1) Zakonika o krivičnom postupku, dok se u ostalom delu zahtev za zaštitu zakonitosti odbacuje kao nedozvoljen.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Osnovnog suda u Velikoj Plani K.54/14 od 09.02.2015. godine okrivljeni S.B. oglašen je krivim za krivično delo teška krađa iz člana 204. stav 1. tačka 5) Krivičnog zakonika (KZ) i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 1-jedne godine i 6-šest meseci, u koju kaznu mu se uračunava vreme provedeno u pritvoru od 17.05. do 10.06.2014. godine. Okrivljeni je obavezan na plaćanje troškova krivičnog postupka, i to u budžet suda iznosa od 113.675,00 dinara, oštećenom A.L. iznosa od 74.250,00 dinara i Osnovnom javnom tužilaštvu u Velikoj Plani iznosa od 119.295,00 dinara, kao i paušalne troškove postupka u iznosu od 1.000,00 dinara, sve u roku od 15 dana po pravnosnažnosti presude.

Apelacioni sud u Beogradu, presudom Kž1 297/15 od 18.05.2015. godine, odbio je kao neosnovanu žalbu branioca okr. S.B., adv. N.I. i presudu Osnovnog suda u Velikoj Plani K.54/14 od 09.02.2015. godine, potvrdio.

Branilac okr. S.B., adv. N.I., podneo je zahtev za zaštitu zakonitosti protiv navedenih pravnosnažnih presuda, zbog povrede zakona (član 485. stav 1. tačka 1) u vezi sa stavom 2. ZKP), sa predlogom da Vrhovni kasacioni sud usvoji zahtev za zaštitu zakonitosti kao osnovan, ukine pobijane pravnosnažne presude i predmet vrati prvostepenom sudu na ponovni postupak i odluku, a podneskom od 09.09.2015. godine predložio je da Vrhovni kasacioni sud odloži izvršenje kazne zatvora izrečene okrivljenom pravnosnažnom presudom Osnovnog suda u Velikoj Plani K.54/15 od 09.02.2015. godine, do donošenja odluke po zahtevu za zaštitu zakonitosti.

Vrhovni kasacioni sud je dostavio primerak zahteva za zaštitu zakonitosti Republičkom javnom tužiocu, shodno odredbi člana 488. stav 1. Zakonika o krivičnom postupku (ZKP) i u sednici veća, koju je održao bez obaveštavanja Republičkog javnog tužioca i branioca okrivljenog smatrajući da njihovo prisustvo nije od značaja za donošenje odluke (član 488. stav 2. ZKP), razmotrio spise predmeta sa pravnosnažnim presudama protiv kojih je podnet zahtev za zaštitu zakonitosti, pa je nakon ocene navoda iznetih u zahtevu, našao:

Zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okr. S.B., adv. N.I., neosnovan je u delu koji se odnosi na povredu krivičnog zakona iz člana 439. tačka 1) ZKP, dok je u ostalom delu zahtev nedozvoljen.

Branilac okrivljenog zahtevom za zaštitu zakonitosti pobija pravnosnažne presude zbog povrede krivičnog zakona iz člana 439. tačka 1) ZKP, i s tim u vezi ističe da delo za koje je okrivljeni optužen i oglašen krivim nije krivično delo, jer u radnjama okrivljenog nisu sadržana zakonska obeležja krivičnog dela teška krađa iz člana 204. stav 1. tačka 5) KZ, već bi se eventualno moglo raditi o krivičnom delu utaja iz člana 207. stav 5. KZ pošto je okrivljeni novac uvijen u plastičnoj kesi slučajno našao u vodi koja je poplavila deo grada.

Prednji navodi zahteva, po oceni Vrhovnog kasacionog suda, nisu osnovani. Ovo iz razloga što iz činjeničnog opisa dela u izreci pravnosnažne presude, saglasno opisu dela u optužnom aktu, proizilaze sva bitna obeležja krivičnog dela teška krađa iz člana 204. stav 1. tačka 5) KZ, za koje je okrivljeni oglašen krivim, kako objektivna obeležja koja se odnose na radnju izvršenja dela, odnosno činjenicu oduzimanja tuđe pokretne stvari (deviznog novca u iznosu od 1.500 evra i dinarskog novca u iznosu od 10.000,00 dinara) iz novčanika oštećene koji je okrivljeni uzeo sa stola na terasi kuće oštećene i na kvalifikatornu okolnost vršenja krađe za vreme poplave, odnosno korišćenjem te situacije, tako i subjektivna obeležja dela koja se tiču uračunljivosti i svesti okrivljenog o zabranjenosti dela i zahtevanog subjektivnog odnosa prema delu-umišljaja, odnosno namere okrivljenog da oduzimanjem predmetnog novca pribavi sebi protivpravnu imovinsku korist.

Iz navoda zahteva da u radnjama okrivljenog eventualno stoje obeležja krivičnog dela utaja iz člana 207. stav 5. KZ, može se zaključiti da branilac okrivljenog ukazuje na povredu krivičnog zakona iz člana 439. tačka 2) ZKP, po pitanju da li je u pogledu krivičnog dela koje je predmet optužbe primenjen zakon koji se ne može primeniti.

Međutim, prednje stanovište o pogrešnoj primeni krivičnog zakona na utvrđeno činjenično stanje branilac zasniva na tvrdnji da je okrivljeni predmetni novac slučajno našao u vodi koja je poplavila naselje i isti nameravao da vrati, proizašloj iz sopstvene analize i ocene iskaza saslušanih svedoka i odbrane okrivljenog i suprotnoj činjenicama koje, u pogledu načina na koji je okrivljeni došao u posed predmetnog novca i umišljaja okrivljenog, utvrđuje sud, što navode zahteva o povredi zakona o kojoj je reč, a s tim u vezi i navode o bitnoj povredi postupka zbog nejasnoća, nelogičnosti i krajnje neubedljivog zaključivanja sudova u obrazloženjima presuda, svodi na osporavanje činjeničnog stanja utvrđenog u pravnosnažnoj presudi.

Kako odredba člana 485. stav 4. ZKP, koja propisuje razloge zbog kojih okrivljeni, odnosno branilac okrivljenog u granicama prava koja u postupku ima okrivljeni (član 71. tačka 5) ZKP) mogu podneti zahtev za zaštitu zakonitosti protiv pravnosnažne odluke i postupka koji je prethodio njenom donošenju, nije predviđena mogućnost podnošenja ovog vanrednog pravnog leka zbog pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja u pravnosnažnoj presudi, to je zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okr. S.B. u delu u kojem je podnet iz tog razloga, nedozvoljen.

Iz iznetih razloga Vrhovni kasacioni sud je odlučio kao u izreci ove presude, na osnovu člana 491. stav 1. ZKP u odnosu na odbijajući deo, a na osnovu člana 487. stav 1. tačka 2) u vezi sa članom 485. stav 4. ZKP, u delu u kojem je zahtev odbačen kao nedozvoljen.

Zapisničar                                                                                                        Predsednik veća-sudija

Nataša Banjac,s.r.                                                                                           Janko Lazarević,s.r.