Kzz 90/2016

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Kzz 90/2016
09.02.2016. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Janka Lazarevića, predsednika veća, Bate Cvetkovića, Gorana Čavline, Dragana Aćimovića i Radoslava Petrovića, članova veća, sa savetnikom Ivanom Trkuljom Veselinović, kao zapisničarem, u krivičnom predmetu okrivljenog B.C., zbog krivičnog dela neuplaćivanje poreza po odbitku iz člana 229a stav 3. u vezi stava 1. Krivičnog zakonika, odlučujući o zahtevu za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog B.C., advokata M.B., podnetom protiv pravnosnažnih rešenja Osnovnog javnog tužioca u Kruševcu Kt 511/15 od 15.12.2015. godine i Osnovnog suda u Kruševcu Kv 1203/15 od 24.12.2015. godine, u sednici veća održanoj 09.02.2016. godine, jednoglasno je doneo

P R E S U D U

USVAJA SE zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog B.C., advokata M.B., pa SE UKIDAJU pravnosnažna rešenja Osnovnog javnog tužioca u Kruševcu Kt 511/15 od 15.12.2015. godine i Osnovnog suda u Kruševcu Kv 1203/15 od 24.12.2015. godine i predmet vraća Osnovnom javnom tužiocu u Kruševcu na ponovno odlučivanje.

O b r a z l o ž e nj e

Rešenjem Osnovnog javnog tužioca u Kruševcu Kt 511/15 od 15.12.2015. godine odbijen je kao neosnovan zahtev za naknadu troškova postupka branioca okrivljenog B.C., advokata M.B.

Rešenjem Osnovnog suda u Kruševcu Kv 1203/15 od 24.12.2015. godine odbijena je kao neosnovana žalba branioca okrivljenog B.C., advokata M.B., izjavljena protiv rešenja o troškovima Osnovnog javnog tužioca u Kruševcu Kt 511/15 od 15.12.2015. godine.

Protiv navedenih pravnosnažnih rešenja, zahtev za zaštitu zakonitosti je blagovremeno podneo branilac okrivljenog B.C., advokat M.B., u smislu člana 485. stav 1. tačka 1) ZKP, sa predlogom da Vrhovni kasacioni sud ukine pobijana rešenja i predmet vrati na ponovno odlučivanje ili da ista preinači i obaveže Osnovnog javnog tužioca u Kruševcu da okrivljenom B.C. nadoknadi troškove krivičnog postupka u predmetu Kt 511/15.

Vrhovni kasacioni sud je na osnovu člana 488. stav 1. ZKP, dostavio primerak zahteva za zaštitu zakonitosti Republičkom javnom tužiocu, pa je u sednici veća, koju je održao bez obaveštavanja Republičkog javnog tužioca i branioca okrivljenog smatrajući da njihovo prisustvo u smislu člana 488. stav 2. ZKP nije od značaja za donošenje odluke, razmotrio spise predmeta sa pravnosnažnim rešenjima protiv kojih je podnet zahtev za zaštitu zakonitosti i nakon ocene navoda u zahtevu, našao:

Zahtev za zaštitu zakonitosti je osnovan.

Vrhovni kasacioni sud najpre nalazi da iz spisa predmeta proizilazi da je rešenjem Osnovnog javnog tužioca u Kruševcu Kt 511/15 od 24.09.2015. godine odbačena krivična prijava podneta protiv okrivljenog B.C. zbog krivičnog dela neuplaćivanje poreza po odbitku iz člana 229a stav 3. u vezi stava 1. KZ, jer ne postoje osnovi sumnje da je učinio krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti, pri čemu je povodom te krivične prijave u predistražnom postupku 31.08.2015. godine okrivljeni B.C. saslušan pred Osnovnim javnim tužiocem u Kruševcu u prisustvu svog branioca advokata M.B. Nakon toga okrivljeni B.C. je preko branioca podneo zahtev za naknadu troškova na ime angažovanja branioca u predmetnom predistražnom postupku, a koji zahtev je pobijanim prvostepenim rešenjem odbijen kao neosnovan, iz razloga što branilac nije bio postavljen po službenoj dužnosti, već je angažovani branilac, pa je po oceni prvostepenog suda, troškove dužno da plati zastupano lice. Žalba branioca okrivljenog protiv navedenog rešenja odbijena je pobijanim drugostepenim rešenjem, a u obrazloženju rešenja je navedeno da u konkretnom slučaju krivični postupak nije pokrenut u smislu člana 7. ZKP zbog čega okrivljeni nema pravo na naknadu troškova iz člana 261. ZKP.

Izneti zakljuci nižestepenih sudova u pobijanim rešenjima ne mogu se prihvatiti iz sledećih razloga:

Odredbom člana 2. stav 1. tačka 14) ZKP, koji član reguliše značenje izraza upotrebljenih u tom zakoniku izrazom „postupak“ propisan je predistražni postupak i krivični postupak.

Odredbom člana 261. stav 1. ZKP je propisano da troškovi krivičnog postupka su izdaci učinjeni povodom postupka od njegovog pokretanja do njegovog završetka, dok je stavom 2. tačkom 7) istog člana između ostalog propisano da troškovi krivičnog postupka obuhvataju i nagradu i nužne izdatke branioca.

Imajući u vidu citirane zakonske odredbe, po oceni ovog suda, ne može se prihvatiti zaključak dat u obrazloženju pobijanog drugostepenog rešenja da okrivljenom ne pripadaju troškovi postupka, jer u konkretnom slučaju krivični postupak nije ni pokrenut u smislu člana 7. ZKP, upravo iz razloga jer je odredba člana 261. stav 1. ZKP, koji član reguliše troškove krivičnog postupka, propisuje da su to izdaci učinjeni povodom „postupka“, dakle i predistražnog i krivičnog postupka (član 2. stav 1. tačka 14) ZKP), pri čemu se ne može prihvatiti ni zaključak dat u pobijanom prvostepenom rešenju, da kako je u konkretnom slučaju okrivljeni sam angažovao branioca to je on kao zastupano lice dužan da snosi troškove, budući da odredba člana 261. stav 2. tačka 7) ZKP propisuje da troškovi krivičnog postupka obuhvataju i nagradu i nužne izdatke branioca, pa konačna obaveza na naknadu i tih troškova zavisi od pravnosnažnog ishoda postupka.

Pri tome, po nalaženju Vrhovnog kasacionog suda, pravno dejstvo koje rešenje o odbačaju krivične prijave ima u odnosu na troškove koji su nastali u postupku povodom krivične prijave se može poistovetiti sa pravnim dejstvom koje obustava krivičnog postupka proizvodi u odnosu na troškove krivičnog postupka.

Polazeći od navedenog, po oceni ovog suda, u pobijanim rešenjima je povređen zakon u smislu člana 441. stav 4. ZKP, jer kako je u konkretnom slučaju u postupku povodom krivične prijave (predistražnom postupku) okrivljeni B.C. imao troškove na ime angažovanja branioca, te kako je krivična prijava protiv njega rešenjem Osnovnog javnog tužioca u Kruševcu odbačena, to zahtev za naknadu predmetnih troškova, branioca okrivljenog nije mogao da bude odbijen iz razloga navedenih u pobijanim rešenjima.

Zbog navedenog, pobijana rešenja su morala biti ukinuta i predmet vraćen Osnovnom javnom tužiocu u Kruševcu na ponovno odlučivanje.

Iz iznetih razloga, Vrhovni kasacioni sud je na osnovu člana 492. stav 1. tačka 1) ZKP doneo odluku kao u izreci ove presude.

Zapisničar - savetnik                                                                                                            Predsednik veća-sudija

Ivana Trkulja Veselinović,s.r.                                                                                         Janko Lazarević,s.r.