Kzz 971/2016

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Kzz 971/2016
13.09.2016. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dragiše Đorđevića, predsednika veća, Zorana Tatalovića, Radmile Dragičević-Dičić, Maje Kovačević-Tomić i Sonje Pavlović, članova veća, sa savetnikom Jelenom Petković-Milojković, kao zapisničarem, u krivičnom predmetu okrivljenog Z.K., zbog krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti iz člana 138. stav 1. KZ, odlučujući o zahtevu za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog Z.K., advokata P.M., podnetom protiv pravnosnažnih presuda Osnovnog suda u Novom Sadu K 564/15 od 30.03.2016. godine i Višeg suda u Novom Sadu Kž1 161/16 od 18.05.2016. godine, u sednici veća održanoj dana 13.09.2016. godine, jednoglasno je, doneo

P R E S U D U

ODBIJA SE kao neosnovan zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog Z.K., advokata P.M., podnet protiv pravnosnažnih presuda Osnovnog suda u Novom Sadu K 564/15 od 30.03.2016. godine i Višeg suda u Novom Sadu Kž1 161/16 od 18.05.2016. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Osnovnog suda u Novom Sadu K 564/15 od 30.03.2016. godine, okrivljeni Z.K. oglašen je krivim zbog krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti iz člana 138. stav 1. KZ za koje je osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 40.000,00 dinara koju je dužan da plati u roku od tri meseca od dana pravnosnažnosti presude, a ako okrivljeni ne plati novčanu kaznu u ostavljenom roku ista će se zameniti kaznom zatvora i to tako što će se za svakih započetih 1.000,00 novčane kazne odrediti jedan dan kazne zatvora, s tim da zatvor ne može biti duži od šest meseci, a ako okrivljeni plati samo deo novčane kazne, sud će ostatak kazne srazmerno zameniti kaznom zatvora, a ako isplati ostatak novčane kazne izvršenje kazne zatvora će se obustaviti. Istom presudom okrivljeni je obavezan da u korist budžetskih sredstava suda na ime paušala plati iznos od 5.000,00 dinara u roku od 30 dana od dana pravnosnažnosti presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Presudom Višeg suda u Novom Sadu Kž1 161/16 od 18.05.2016. godine, odbijene su kao neosnovane žalbe okrivljenog Z.K., njegovog branioca advokata P.M. i Osnovnog javnog tužioca u Novom Sadu i presuda Osnovnog suda u Novom Sadu K 564/15 od 30.03.2016. godine je potvrđena.

Protiv navedenih pravnosnažnih presuda zahtev za zaštitu zakonitosti podneo je branilac okrivljenog Z.K., advokat P.M., zbog povrede zakona iz člana 485. st. 1. i 4. ZKP u vezi člana 439. tačka 1) i člana 438. stav 2. tačka 1) ZKP, sa predlogom da Vrhovni kasacioni sud pravnosnažne presude ukine i predmet vrati prvostepenom sudu na ponovno suđenje odnosno drugostepenom sudu na ponovno odlučivanje, odnosno da iste preinači tako što će okrivljenog osloboditi od optužbe.

Vrhovni kasacioni sud je dostavio primerak zahteva za zaštitu zakonitosti Republičkom javnom tužiocu, shodno odredbi člana 488. stav 1. ZKP i u sednici veća, koju je održao u smislu odredbe člana 490. ZKP, bez obaveštavanja Republičkog javnog tužioca i branioca okrivljenog, nalazeći da njihovo prisustvo nije od značaja za donošenje odluke (član 488. stav 2. ZKP), razmotrio spise predmeta, sa pravnosnažnim presudama protiv kojih je zahtev za zaštitu zakonitosti podnet i nakon ocene navoda u zahtevu našao:

Zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog Z.K., advokata P.M. je neosnovan.

Branilac okrivljenog Z.K. u zahtevu za zaštitu zakonitosti ukazuje da je pobijanim pravnosnažnim presudama povređen zakon iz člana 439. tačka 1) ZKP na štetu okrivljenog, navodima da okrivljeni kritičnom prilikom svojom radnjom nije uzrokovao nastupanje zabranjene posledice koja se ogleda u stvaranju osećanja ugroženosti lica kome se preti.

Iznete navode zahteva Vrhovni kasacioni sud ocenjuje neosnovanim.

Naime, odredbom člana 138. stav 1. KZ propisano je da ovo krivično delo čini onaj ko ugrozi sigurnost nekog lica pretnjom da će napasti na život ili telo tog lica ili njemu bliskog lica.

Prema zakonskom opisu ovog krivičnog dela radnja izvršenja istoga sastoji se u upotrebi ozbiljne pretnje da će se napasti na život ili telo lica kome se preti.

Ozbiljnom pretnjom se smatra samo ona pretnja koja se može ostvariti, a ozbiljnost pretnje se ocenjuje i prema tome da li je objektivno mogla stvoriti utisak da će biti realizovana, odnosno da li je prinuđeni imao osnova da poveruje da će pretnja biti ostvarena, pri čemu nije od značaja da li je izvršilac i hteo da pretnju ostvari.

Posledica ovog krivičnog dela je stvaranje osećanja ugroženosti lica kome je pretnja upućena, dakle, za postojanje ovog krivičnog dela nije potrebno da je pretnjom bio ugrožen život lica kome je pretnja upućena ili njegov telesni integritet već je dovoljno da je, prema konkretnim okolnostima slučaja, pretnja objektivno izazvala strah, uznemirenost, uzbuđenost ili slično osećanje ugroženosti života ili tela.

Shodno citiranoj odredbi člana 138. stav 1. KZ i datom tumačenju iste, po oceni Vrhovnog kasacionog suda iz izreke i odgovarajućeg dela obrazloženja prvostepene presude jasno proizilazi da je pretnja upućena oštećenom ozbiljna i da je prouzrokovala zabranjenu posledicu koja se ogleda u stvaranju osećaja ugroženosti sigurnosti kod oštećenog, dakle, po nalaženju ovoga suda, a suprotno navodima iz zahteva za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog, delo za koje je okrivljeni oglašen krivim, a kako je to opisano u izreci prvostepene presude sadrži sva zakonska obeležja krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti iz člana 138. stav 1. KZ.

Pobijajući pravnosnažne presude zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka iz člana 438. stav 2. tačka 1) ZKP branilac okrivljenog u zahtevu navodi da je sud presudu zasnovao na iskazima saslušanih svedoka, pri čemu nije ukazao zbog čega se na ovim iskazima – dokazima presuda ne može zasnivati, odnosno protivno kojim odredbama ZKP su isti pribavljeni, a iz obrazloženja zahteva i navoda da su isti međusobno protivrečni i to pre svega iskaz svedoka M.D. i N.M., po oceni Vrhovnog kasacionog suda proizilazi da se zahtevom osporava činjenično stanje utvrđeno prvostepenom, a potvrđeno drugostepenom presudom u pogledu učešća ovog okrivljenog u izvršenju krivičnog dela u pitanju.

Kako pogrešno ili nepotpuno utvrđeno činjenično stanje na koje se zahtevom za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog Z.K., advokata P.M. ukazuje ne predstavljaju zakonski razlog u okviru povreda taksativno nabrojanih u članu 485. stav 4. ZKP, zbog kojih okrivljeni, preko svog branioca može podneti zahtev za zaštitu zakonitosti, Vrhovni kasacioni sud se u ove navode zahteva za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog Z.K. nije upuštao.

Sa iznetih razloga, a na osnovu odredbe člana 491. stav 1. ZKP, Vrhovni kasacioni sud je odlučio kao u izreci ove presude.

Zapisničar-savetnik                                                                                                                  Predsednik veća-sudija

Jelena Petković-Milojković,s.r.                                                                                         Dragiša Đorđević,s.r.