Kzz 974/2020 2.4.1.22.1.1.1

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Kzz 974/2020
30.09.2020. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Veska Krstajića, predsednika veća, Milunke Cvetković, Bate Cvetkovića, Dragana Aćimovića i Miroljuba Tomića, članova veća, sa savetnikom Vrhovnog kasacionog suda Vesnom Zarić, kao zapisničarem, u krivičnom predmetu okrivljenog AA, zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje, i promet oružja i eksplozivnih materija iz člana 348. stav 1. Krivičnog zakonika, odlučujući o zahtevu za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog AA - advokata Branka Lukovića, podnetom protiv pravnosnažnih presuda Osnovnog suda u Brusu K 11/2019 od 19.09.2019. godine i Višeg suda u Kruševcu Kž1 5/20 od 28.02.2020. godine, u sednici veća održanoj dana 30.09.2020. godine, jednoglasno, doneo je

P R E S U D U

ODBIJA SE kao neosnovan zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog AA - advokata Branka Lukovića, podnet protiv pravnosnažnih presuda Osnovnog suda u Brusu K 11/2019 od 19.09.2019. godine i Višeg suda u Kruševcu Kž1 5/20 od 28.02.2020. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Osnovnog suda u Brusu K 11/2019 od 19.09.2020. godine okrivljeni AA oglašen je krivim zbog izvršenja krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, nošenje, i promet oružja i eksplozivnih materija iz člana 348. stav 1. Krivičnog zakonika, za koje delo mu je izrečena uslovna osuda tako što mu je utvrđena kazna zatvora u trajanju od pet meseci i istovremeno određeno da se navedena kazna zatvora neće izvršiti ukoliko okrivljeni u roku od jedne godine po pravnosnažnosti presude ne izvrši novo krivično delo i osuđen je na novčanu kaznu u određenom iznosu u visini od trideset hiljada dinara.

Istom presudom prema okrivljenom izrečena je mera bezbednosti oduzimanja predmeta i obavezan je na plaćanje troškova krivičnog postupka – paušala.

Presudom Višeg suda u Kruševcu Kž1 5/20 od 28.02.2020. godine odbijena je kao neosnovana žalba branioca okrivljenog, a presuda Osnovnog suda u Brusu K 11/2019 od 19.09.2020. godine potvrđena.

Protiv navedenih pravnosnažnih presuda zahtev za zaštitu zakonitosti podneo je branilac okrivljenog AA - advokat Branko Luković, zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka iz člana 438. stav 1. tačka 1) ZKP, sa predlogom da Vrhovni kasacioni sud usvoji kao osnovan podneti zahtev i pravosnažne presude ukine i vrati na ponovno odlučivanje prvostepenom ili drugostepenom sudu, ili preinači pravosnažne presude i obustavi krivični postupak prema okrivljenom.

Vrhovni kasacioni sud je dostavio primerak zahteva za zaštitu zakonitosti Republičkom javnom tužiocu, shodno odredbi člana 488. stav 1. Zakonika o krivičnom postupku, te je u sednici veća koju je održao u smislu člana 490. ZKP, bez obaveštenja Republičkog javnog tužioca i branioca okrivljenog, smatrajući da njihovo prisustvo nije od značaja za donošenje odluke (član 488. stav 2. ZKP), razmotrio spise predmeta i pravnosnažne presude protiv kojih je zahtev za zaštitu zakonitosti podnet, pa je, nakon ocene navoda iznetih u zahtevu, našao:

Zahtev za zaštitu zakonitosti je neosnovan.

Ukazujući na bitnu povredu odredaba krivičnog postupka iz člana 438. stav 1. tačka 1) ZKP, branilac okrivljenog u podnetom zahtevu navodi da je krivično gonjenje za krivično delo za koje je okrivljeni oglašen krivim bilo isključeno u vreme trajanja krivičnog postupka, imajući u vidu izmene Zakona o oružju i municiji „Sl.Glasnik RS“ broj 10/19 od 15.02.2019. godine, kojim je propisano da legalizacija oružja trajno isključuje krivično gonjenje za period i to od 15.02.2019. godine do 15.08.2019. godine, dakle u vreme trajanja krivičnog postupka, a nakon vremena izvršenja krivičnog dela 27.12.2017. godine.

Izneti navodi zahteva za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog se, po oceni Vrhovnog kasacionog suda, ne mogu prihvatiti kao osnovani, iz sledećih razloga:

Članom 1. Zakona o izmeni zakona o oružju i municiji („Službeni glasnik RS“ broj 10/19) propisano je da u Zakonu o oružju i municiji („Službeni glasnik RS“ broj 20/15) u članu 50. stav 1. reči: „u roku od tri godine od dana početka primene ovog zakona“ zamenjuju se rečima „do 5. marta 2020. godine“.

Članom 50. stav 1. Zakona o oružju i municiji („Službeni glasnik RS“ broj 20/15) propisano je da fizička lica koja su posedovala oružne listove i dozvole za nošenje oružja za ličnu bezbednost, kao i pravna lica i preduzetnici koji su posedovali odobrenja za držanje oružja, izdata po zakonu koji je važio do dana početka primene ovog zakona, dužni su da u roku od tri godine od dana početka primene ovog zakona podnesu zahtev za izdavanje isprave, zajedno sa uverenjem o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja u skladu sa ovim zakonom.

Po stavu Vrhovnog kasacionog suda članom 1. Zakona o izmeni zakona o oružju i municiji („Službeni glasnik RS“ broj 10/19), nije određena legalizacija oružja, već je produžen rok za preregistraciju odnosno za zamenu prethodnih i dobijanje novih oružnih listova koji je propisan Zakonom o oružju i municiji („Službeni glasnik RS“ broj 20/15), dok se legalizacija oružja određuje na osnovu naredbe ministra policije, a ne pomenutim zakonom na koji se poziva branilac okrivljenog u podnetom zahtevu za zaštitu zakonitosti.

Sa iznetih razloga, nalazeći da pobijanim presudama nije učinjena bitna povreda odredaba krivičnog postupka iz člana 438. stav 1. tačka 1) ZKP na koju se neosnovano ukazuje zahtevom za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog AA - advokata Branka Lukovića, to je Vrhovni kasacioni sud na osnovu člana 491. stav 1. ZKP navedeni zahtev branioca okrivljenog odbio kao neosnovan.

Zapisničar-savetnik                                                                                       Predsednik veća-sudija

Vesna Zarić,s.r.                                                                                                 Vesko Krstajić,s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić