U 1789/07

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 1789/07
17.10.2007. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Milene Savatić, predsednika veća, Nade Kljajević i Katarine Manojlović – Andrić, članova veća, sa savetnikom Milanom Komlenovićem, zapisničarem, odlučujući u upravnom sporu po tužbi tužilje AA, osnivača \"AA", protiv rešenja tuženog Ministarstva zdravlja Republike Srbije broj 531-02-004/07-02 od 5.2.2007. godine, u predmetu inspekcijskih mera, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 17.10.2007. godine, doneo je

P R E S U D U

Tužba SE ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem odbijena je, kao neosnovana žalba tužilje izjavljena protiv rešenja Zdravstvenog inspektora Ministarstva zdravlja Republike Srbije, za Pirotski upravni okrug sa sedištem u Pirotu broj 530-51-313/06-02 od 12.12.2006. godine, kojim je tužilji kao osnivaču \"AA", zabranjeno da u stomatološkoj ordinaciji obavlja poslove iz oblasti oralne hirurgije.

U tužbi tužilja osporava zakonitost rešenja tuženog organa, zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primene materijalnog prava i ponavlja navode iznete u žalbi da je njena ordinacija upisana u registar za obavljanje delatnosti pod šifrom 85130-Stomatološka praksa a što obuhvata stomatološku praksu opšteg i specijalističkog karaktera, te da smatra da je inspektor pogrešno konstatovao da se u ordinaciji mogu obaviti samo usluge opšte stomatologije, a ne i usluge specijalističkog karaktera i pritom nije dao nikakve argumente za to, te da je neosnovano zabranio obavljanje poslova iz oblasti oralne hirurgije. Navodi da njena ordinacija ispunjava sve propisane uslove, kako za obavljanje opšte tako i specijalističke stomatologije, u kojoj je svrstana oralna hirurgija, utvrđene u Pravilniku o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti u zdravstvenim ustanovima i drugim oblicima zdravstvene službe i u pogledu kadrova i u pogledu prostorija, kao i u pogledu opreme koja je propisana listom opreme za obavljanje zdravstvene delatnosti koja je sastavni deo navedenog Pravilnika. Predlaže da sud tužbu uvaži i osporeno rešenje poništi.

Tuženi organ, izjašnjavajući se na navode tužbe, ostao je kod razloga osporenog rešenja i predložio da sud tužbu odbije kao neosnovanu.

Nakon ocene navoda tužbe, razloga osporenog rešenja, te odgovora na tužbu kao i celokupnih spisa predmeta ove upravne stvari, a u smislu člana 39. stav 1. Zakona o upravnim sporovima ("Službeni list SRJ", br. 46/96), Vrhovni sud Srbije je našao:

Tužba nije osnovana.

Prema spisima predmeta i obrazloženju osporenog rešenja, tuženi organ je osporenim rešenjem pravilno odbio žalbu tužilje izjavljenu protiv rešenja prvostepenog organa, za koju odluku je dao razloga koje kao dovoljne i na zakonu zasnovane u svemu prihvata i ovaj sud. Iz spisa predmeta se vidi da je inspekcijskim nadzorom obavljenim 11.12.2006. godine, o čemu je sačinjen zapisnik, zdravstveni inspektor utvrdio da je \"AA" čiji osnivač je tužilja, registrovana na osnovu rešenja Ministarstva zdravlja za obavljanje delatnosti iz oblasti opšte stomatologije,da se pored usluga opšte stomatologije u ordinaciji pružaju i specijalističke usluge iz oblasti oralne hirurgije, a za to ordinacija nije propisno registrovana. U zapisniku je konstatovano da su stručni nadzornici Zavoda za zaštitu zdravlja Pirot prilikom provere kvaliteta nad stručnim radom u stomatološkoj ordinaciji tužilje utvrdili da se u ordinaciji obavljaju poslovi iz oblasti oralne hirurgije, a za to ordinacija nema rešenje Ministarstva zdravlja o ispunjenosti uslova za obavljanje specijalističke delatnosti iz oblasti oralne hirurgije, o čemu u spisima predmeta postoji i izveštaj o spoljnoj proveri kvaliteta nad stručnim radom ordinacije tužene, obavljene od strane stručnih nadzornika dana 16.10.2006. godine.

Odredbama člana 51, 58. i 59. Zakona o zdravstvenoj zaštiti ("Službeni glasnik RS", br. 107/05) propisano je da zdravstvena ustanova i privatna praksa mogu obavljati poslove zdravstvene delatnosti ako ima obezbeđene uslove propisane zakonom odnosno uslove utvrđene Pravilnikom o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti u zdravstvenim ustanovama i drugim oblicima obavljanja zdravstvene službe ("Službeni glasnik RS", br. 43/06) kada Ministarstvo zdravlja utvrdi da su propisani uslovi ispunjeni i kada se izvrši upis u registar kod nadležnog organa. Kako je u postupku koji je prethodio donošenju osporenog rešenja nesporno utvrđeno da se u \"AA", pored delatnosti opšte stomatologije, obavljala i delatnost oralne hirurgije, a da za to nisu propisno obezbeđeni uslovi i nije propisno registrovano obavljanje delatnosti oralne hirurgije to je pravilno prvostepeni organ rešenjem od 12.12.2006. godine broj 530-51-313/2006-02 odlučio kao u dispozitivu tog rešenja i zabranio tužilji da u stomatološkoj ordinaciji, čiji je osnivač, obavlja poslove iz oblasti oralne hirurgije.

Sud je cenio i ostale navode tužbe i našao da su isti neosnovani iz razloga navedenih u obrazloženju osporenog rešenja.

Iz navedenih razloga, Vrhovni sud Srbije je našao da osporenim rešenjem nije povređen zakon na štetu tužilje, pa je na osnovu odredbe člana 41. stav 2. Zakona o upravnim sporovima odlučio kao u dispozitivu presude.

PRESUĐENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU,

Dana 17.10.2007. godine, U. 1789/07

Zapisničar, Predsednik veća-sudija,

Milan Komlenović, s.r Milena Savatić, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

RS