U 6788/06

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 6788/06
14.02.2007. godina
Beograd

Vrhovni sud Srbije u Beogradu u veću sastavljenom od sudija: Milene Savatić, predsednika veća, Nade Kljajević i Katarine Manojlović – Andrić, članova veća, sa savetnikom Marijanom Tafra-Mirkov, zapisničarem rešavajući u upravnom sporu po tužbi tužioca AA, protiv tuženog Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, radi poništaja akta tuženog 01 broj 07.2-309/06 od 10.11.2006. godine, u predmetu pritužbe, u nejavnoj sednici veća održanoj 14.2.2007. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Tužba SE ODBACUJE.

O b r a z l o ž e nj e

Obaveštenjem Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Direkcije policije, Policijske uprave za grad Beograd, Odeljenja za kontrolu zakonitosti u radu 01 broj 07.2-309/06 od 10.11.2006. godine, tužilac je obavešten u vezi sa pritužbom koju je podneo 6.11.2006. godine, da je ista razmatrana u skladu sa odredbama Zakona o policiji i Pravilnika o postupku rešavanja pritužbi, da je utvrđeno da je o pritužbi već odlučivano u istom postupku i da je došlo do zastarelosti za pokretanje postupka, da je, stoga postupak zaključen, a na osnovu odredbe člana 7. stav 1. tačka 1. u vezi stava 1. tačka 2. i 4. navedenog Pravilnika i da se dalja zaštita prava može ostvariti pred nadležnim sudom.

U postupku prethodnog ispitivanja podnete tužbe, Vrhovni sud Srbije je našao, da u ovom slučaju, nisu ispunjeni zakonom propisani uslovi za pokretanje upravnog spora, jer navedeno obaveštenje tuženog nema karakter upravnog akta.

Odredbom člana 6. Zakona o upravnim sporovima (''Službeni list SRJ'' br. 46/96), propisano je da se upravni spor može voditi samo protiv upravnog akta, a upravni akt je akt kojim državni organ ili preduzeće ili druga organizacija u vršenju javnih ovlašćenja rešava o određenom pravu ili obavezi fizičkog lica ili pravnog lica ili druge stranke u upravnoj stvari.

Odredbom člana 180. Zakona o policiji (''Službeni glasnik RS'' broj 101/05) propisan je postupak rešavanja pritužbi u okviru kontrole rada policije. Stavom 3. navedenog člana, između ostalog, propisano je da ukoliko su stavovi podnosioca pritužbe i stavovi rukovodioca organizacione jedinice (koji prvo razmatra svaku pritužbu) usklađeni, može se odlučiti da je postupak rešavanja pritužbe time zaključen, što će se zabeležiti u zapisniku o razmatranju pritužbe koji potpisuje i podnosilac pritužbe. U kojim slučajevima dalji postupak rešavanja po pritužbi, vodi komisija iz stava 5., propisano je odredbom stava 4. navedenog člana. Odredbom stava 6. propisano je da se postupak rešavanja pritužbe u Ministarstvu zaključuje dostavljanjem odgovora podnosiocu pritužbe u propisanom roku, da je odgovorom podnosiocu pritužbe postupak po pritužbi zaključen, a da podnosilac pritužbe ima na raspolaganju sva pravna i druga sredstava za zaštitu svojih prava i sloboda.

Pravilnikom o postupku rešavanja pritužbi (''Službeni glasnik RS'' br. 101/05), koji je doneo Ministar unutrašnjih poslova na osnovu člana 180. stav 7. Zakona o policiji, između ostalog, bliže je propisan postupak rešavanja pritužbi koje protiv policijskih službenika podnose pojedinci.

S obzirom na navedene odredbe odgovor tuženog čijim se dostavljanjem postupak rešavanja pritužbe u Ministarstvu zaključuje, nema karakter upravnog akta u smislu navedenog člana 6. Zakona o upravnim sporovima, jer takvim odgovorom nije odlučeno u upravnoj stvari o nekom pravu ili obavezi fizičkog ili pravnog lica ili druge stranke.

Kako je odgovorom podnosiocu pritužbe postupak po pritužbi zaključen, smisao odredbi člana 180. stav 6. i člana 25. navedenog Pravilnika je da podnosilac pritužbe – pritužilac ima na raspolaganju sva pravna i druga sredstva za zaštitu svojih prava i sloboda, ali samo ona pravna i druga sredstva koja su zakonom propisana a ne i da je ovim odredbama propisana zaštita u upravnom sporu.

Kako osporeni akt nije upravni akt, to se njegova zakonitost ne može ispitivati u upravnom sporu.

Sa napred navedenog razloga, Vrhovni sud Srbije je, na osnovu člana 28. stav 1. tačka 2. Zakona o upravnim sporovima, odlučio kao u dispozitivu rešenja.

REŠENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU

Dana 14.2.2007. godine, U. 6788/06

Zapisničar, Predsednik veća-sudija,

Marijana Tafra-Mirkov, s.r. Milena Savatić, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

IJ