Uvp I 180/06

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE

11.01.2007. godina
Beograd

 

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Snežane Živković, predsednika veća, Mirjane Ivić, Nevene Milojčić, Dragana Skoka i Dušanke Marjanović, članova veća, sa savetnikom Vesnom Karanović, kao zapisničarem, odlučujući po zahtevu AA, koga zastupa punomoćnik AB advokat, za vanredno preispitivanje presude Okružnog suda u Beogradu U. broj 1484/05 od 31.1.2006. godine, u predmetu građevinskom, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 11.1.2007. godine, doneo je

 

 

R E Š E NJ E

 

Zahtev SE ODBACUJE.

 

 

O b r a z l o ž e nj e

 

Podnosilac zahteva je dana 19.4.2006. godine, preko punomoćnika, podneo Okružnom sudu u Beogradu za Vrhovni sud Srbije zahtev za vanredno preispitivnje presude Okružnog suda u Beogradu U. broj 1484/05 od 31.1.2006. godine.

 

U postupku prethodnog ispitivanja podnetog zahteva Vrhovni sud Srbije je našao da je zahtev neblagovremen.

 

Prema povratnici u spisima predmeta Okružnog suda u Beogradu, U. broj 1484/05 punomoćnik podnosioca zahteva - advokat je pobijanu presudu primio dana 20.3.2006. godine. Zahtev za vanredno preispitivanje podnet je preko punomoćnika podnosioca zahteva - advokata Okružnom sudu u Beogradu 19.4.2006. godine, a taj sud je isti, aktom U.br. 1484/05 od 26.5.2006. godine, dostavio Vrhovnom sudu Srbije, koji ga je primio dana 29.5.2006. godine.

 

Odredbama člana 44. Zakona o upravnim sporovima (''Službeni list SRJ'', broj 46/96) je propisano da se zahtev za vanredno preispitivanje sudske odluke predaje sudu nadležnom za odlučivanje o zahtevu na način određen u članu 23. istog Zakona, a odredbama člana 45. tog Zakona da se zahtev za vanredno preispitivanje sudske odluke podnosi nadležnom sudu u roku od 30 dana od dana dostavljanja odluke protiv koje stranka podnosi zahtev.

 

Iz navedenih odredbi Zakona o upravnim sporovima proizilazi da se zahtev za vanredno preispitivanje sudske odluke, kao pravno sredstvo kojim raspolaže stranka, podnosi sudu nadležnom za odlučivanje po zahtevu, odnosno Vrhovnom sudu Srbije i predaje na način propisan odredbama Zakona o upravnim sporovima koji se odnose na predaju tužbe.

 

Prema odredbama člana 23. stav 2. Zakona o upravnim sporovima ako tužba nije predata sudu nego drugom organu, a stigne nadležnom sudu posle isteka roka za podnošenje tužbe, smatraće se da je na vreme podnesena ako se njeno podnošenje tom organu može pripisati neznanju ili očiglednoj omašci podnosioca.

 

U konkretnom slučaju pobijanu presudu je primio punomoćnik podnosioca zahteva – advokat, a zahtev je podneo u zakonskom roku Okružnom sudu za Vrhovni sud koji ga je dostavio ovom sudu, kao nadležnom za odlučivanje, po proteku roka propisanog članom 45. Zakona o upravnim sporovima. Po stavu ovog suda podnošenje zahteva nenadležnom sudu za nadležni sud preko punomoćnika advokata u okviru zakonskog roka ne može se pripisati neznanju podnosioca zahteva, a ni očiglednoj omašci, zbog čega se takav zahtev, koji nadležnom sudu za odlučivanje prispe po isteku zakonskog roka, smatra neblagovremenim.

 

Sa iznetih razloga, Vrhovni sud Srbije je, na osnovu člana 47. stav 1. Zakona o upravnim sporovima,odlučujući kao u dispozitivu ovog rešenja zahtev odbacio kao neblagovremeno podnet.

 

 

REŠENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU

Dana 11.1.2007. godine, Uvp. I br. 180/06

 

 

Zapisničar, Predsednik veća-sudija

Vesna Karanović, s.r. Snežana Živković, s.r.

 

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

 

MS