U 1763/07

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 1763/07
21.06.2007. godina
Beograd

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Danice Bogdanović, predsednika veća, Vere Pešić i Gordane Džakula, članova veća, sa savetnikom Suda Radojkom Marinković, kao zapisničarem, rešavajući u upravnom sporu po tužbi tužioca AA, protiv tuženog Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje samostalnih delatnosti – Pokrajinski fond Novi Sad, zbog nedonošenja rešenja u predmetu penzijskog osiguranja, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 21.06.2007. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Vrhovni sud Srbije OGLAŠAVA SE STVARNO NENADLEŽNIM za postupanje i predmet ustupa na nadležnost Okružnom sudu u Sremskoj Mitrovici.

O b r a z l o ž e nj e

Podnetom tužbom tužilac navodi da je Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje samostalnih delatnosti – Pokrajinski fond Novi Sad, dana 11. 10. 2006. godine podneo predstavku, ali da u roku od 60 dana, a niti u daljem roku od 7 dana nije odlučeno o njegovoj predstavci, pa nalazi da su ispunjeni uslovi za podnošenje tužbe zbog „ćutanja administracije“.

U postupku prethodnog ispitivanja podnete tužbe Vrhovni sud Srbije je našao da nije nadležan za postupanje u ovoj pravnoj stvari.

Odredbom čl. 17. st. 1. tač. 1. pod z) Zakona o sudovima ("Sl. glasnik RS" br. 46/91...71/92), koji se primenjuje na osnovu čl. 84. Zakona o uređenju sudova ("Sl. glasnik RS" br. 63/01 ...29/04), u vezi čl. 12. Ustavnog zakona za sprovođenje Ustava Republike Srbije, Vrhovni sud Srbije je nadležan da odlučuje o zakonitosti konačnih upravnih akata republičkog organa, ako zakonom nije drugačije određeno. Odredbom čl. 14. st. 1. tač. 8. Zakona o sudovima propisano je da je Okružni sud nadležan da odlučuje o zakonitosti konačnih upravnih akata Republičke zajednice penzijsko-invalidskog osiguranja, prema prebivalištu osiguranika, odnosno korisnika prava, kao i o zakonitosti konačnih upravnih akata za koje nije nadležan drugi sud.

Kako je u ovoj pravnoj stvari tužba podneta zbog nedonošenja rešenja od strane Republičkog fonda penzijskog i invalidskog osiguranja samostalnih delatnosti – Pokrajinski fond Novi Sad, to je u smislu napred citirane odredbe Zakona o sudovima, za odlučivanje po tužbi stvarno i mesno nadležan Okružni sud u Sremskoj Mitrovici, na čijoj teritoriji tužilac ima prebivalište.

Sa iznetih razloga, Vrhovni sud Srbije je, na osnovu čl. 59. Zakona o upravnim sporovima ("Sl. list SRJ" br. 46/96), a shodnom primenom odredbe čl. 15. i 17. Zakona o parničnom postupku ("Sl. glasnik RS" br. 125/04), odlučio kao u dispozitivu ovog rešenja.

REŠENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU,

Dana 21.06.2007. godine, U. 1763/07

Zapisničar Predsednik veća – sudija

Radojka Marinković, s.r. Danica Bogdanović, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić