U 387/07

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 387/07
27.09.2007. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Snežane Živković, predsednika veća, Mirjane Ivić i Nevene Milojčić, članova veća, sa savetnikom Rajkom Milijaš, kao zapisničarem, odlučujući u upravnom sporu po tužbi tužilje AA, izjavljenoj protiv zaključka poverenika za informacije od javnog značaja Republike Srbije broj 07-00-1501/2006-03 od 01.12.2006. godine, u predmetu pristupa informacijama od javnog značaja, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 27.09.2007. godine, doneo je

P R E S U D U

Tužba SE ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim zaključkom odbačena je žalba tužilje izjavljena zbog nepostupanja Vlade Republike Srbije po njenom zahtevu od 18. 10. 2006. godine, kao nedopuštena.

U tužbi kojom osporava zakonitost osporenog zaključka, zbog pogrešne primene materijalnog prava, tužilja navodi da tuženi organ nije doneo nikakvo rešenje zbog čega se ne mogu prihvatiti kao pravilni razlozi iz obrazloženja osporenog zaključka u kome je navedeno da se protiv rešenja Vlade Republike Srbije ne može izjaviti žalba, već da se može pokrenuti upravni spor. Dalje navodi da se poverenik uzdržao od postupanja po žalbi i nije je prosledio Vladi Republike Srbije radi izjašnjenja, što takođe predstavlja pogrešnu primenu Zakona o slobodnom pristupu informacijama. Tužilja smatra da nije bilo razloga za nepostupanje po predmetu od strane poverenika za informacije od javnog značaja jer nijedna od traženih informacija se ne nalazi na spisku isključenja i ograničenja u pogledu pristupa informacijama. Predlaže da sud tužbu uvaži, a osporeni zaključak poništi.

Tuženi organ, u odgovoru na tužbu, ostaje pri razlozima iz obrazloženja osporenog zaključka sa predlogom da Vrhovni sud Srbije tužbu tužilje odbije kao neosnovanu.

Po razmotrenju spisa predmeta, oceni navoda tužbe i odgovora na tužbu, kao i po oceni zakonitosti osporenog zaključka u smislu odredbe člana 39. stav 1. Zakona o upravnim sporovima, Vrhovni sud Srbije je našao:

Tužba je neosnovana.

Prema spisima predmeta i obrazloženju osporenog zaključka, tuženi organ je osporenim zaključkom pravilno odbacio žalbu tužilje izjavljenu zbog nepostupanja Vlade Republike Srbije po njenom zahtevu od 18. 10. 2006. godine, kao nedopuštenu. Za svoju odluku tuženi organ je dao razloge koje kao dovoljne i na zakonu zasnovane u svemu prihvata i ovaj sud.

Sud je cenio navode tužbe i našao da su isti neosnovani iz razloga navedenih u obrazloženju osporenog zaključka. Ovo stoga što je članom 16. stav 4. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja («Službeni glasnik RS» br. 120/04), propisano da ako organ vlasti na zahtev ne odgovori u roku, tražilac može izjaviti žalbu povereniku, osim u slučajevima utvrđenim ovim Zakonom. Članom 22. stav 2. i 3. istog Zakona propisano je da se protiv rešenja Vlade Republike Srbije ne može izjaviti žalba, već se može pokrenuti upravni spor. Kako se u konkretnom slučaju radi o nedonošenju odluke Vlade Republike Srbije po zahtevu tužilje, to saglasno citiranim odredbama zakona prema kojima se protiv rešenja Vlade Republike Srbije ne može izjaviti žalba, to ni u slučaju «ćutanja administracije», odnosno nedonošenja odluke Vlade Republike Srbije se ne može izjaviti žalba.

Zbog navedenih razloga pravilno je osporenim zaključkom, a na osnovu člana 23. i 24. stav 2. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, i čl. 210. st. 2. ZUP-a, odbačena žalba tužilje izjavljena zbog nepostupanja Vlade Republike Srbije po njenom zahtevu kao nedopuštena.

Zbog navedenih razloga, Vrhovni sud Srbije je ocenio da osporenim rešenjem nije povređen zakon na štetu tužilje, pa je na osnovu odredbe člana 41. stav 2. Zakona o upravnim sporovima, odlučio kao u dispozitivu ove presude.

PRESUĐENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU

Dana 27. 09. 2007. godine, U. 387/07

Zapisničar Predsednik veća-sudija

Rajka Milijaš, s.r. Snežana Živković, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić