Už 48/07

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U ž 48/07
30.01.2007. godina
Beograd

U IME NARODA

 

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Milene Savatić, predsednika veća, Nade Kljajević, Katarine Manojlović Andrić, Zoje Popović i Jelene Ivanović, članova veća, sa savetnikom Marijanom Tafra-Mirkov, kao zapisničarem, odlučujući po žalbi AA, protiv rešenja Republičke izborne komisije 02 br. 013-2086/07 od 23.1.2007. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj 30.1.2007. godine, u 11,00 časova, doneo je

 

 

P R E S U D U

 

Žalba SE ODBIJA.

 

 

O b r a z l o ž e nj e

 

Pobijanim rešenjem odbijen je, kao neosnovan, prigovor Vasiljev Dušana iz Subotice podnet 22.1.2007. godine u 17,05 časova, na nepravilnosti u sprovođenju glasanja i s tim u vezi povrede izbornog prava na biračom mestu "Dudova šuma" – Hemijska čistionica "Zora" u opštini Subotica.

 

Vasiljev Dušan iz Subotice podneo je žalbu protiv navedenog rešenja Vrhovnom sudu Srbije preko Republičke izborne komisije 28.1.2007. godine u 16,50 časova, koja je dostavljena ovom sudu sa spisima predmeta 29.1.2007. godine u 14,50 časova. U žalbi osporava zakonitost pobijanog rešenja iz koga se, po njegovom mišljenju, ne vidi da je Komisija pokušala da utvrdi činjenično stanje bitno za rešavanje ove pravne stvari. Podnosilac žalbe navodi da je iskoristio svoje pravo i glasao, ali da mnoge njegove komšije nisu glasale, među kojima svakako ima onih "koji nisu želeli da se po njima sa sredstvom – specijalni sprej, prska uzduž i popreko, što se teško može podvesti pod zakonsku obavezu članova biračkom odbora". Ističe da je u članu 2. Zakona o izboru narodnih poslanika propisano da niko nema pravo da po bilo kom osnovu spreči ili primorava građene da glasaju, a da se pod tim podrazumeva i sprečavanje građana – birača da glasa jer nije želeo da ga dva puta prskaju sprejom. Predlaže da se njegova žalba razmotri i da, u smislu člana 93. Zakona o izboru narodnih poslanika, bude obavešten da li je dužan da snosi troškove izbornog spora pred Vrhovnim sudom Srbije, koje nije u mogućnosti da finansira.

 

Odlučujući o podnetoj žalbi na osnovu člana 97. Zakona o izboru narodnih poslanika ("Službeni glasnik RS" br. 35/00...101/05), nakon ocene navoda žalbe i spisa predmeta ove pravne stvari, Vrhovni sud Srbije je našao da je žalba neosnovana.

 

Zakonito je, po oceni ovog suda, postupila Republička izborna komisija kada je pobijanim rešenjem odbila prigovor žalioca iz razloga što je članom 68. stav 4. Zakona o izboru narodnih poslanika propisano da se svakom biraču koji je pristupio glasanju i primio glasački materijal, specijalnim sprejom obeležava kažiprst desne ruke, kao znak da je već glasao.

 

Imajući u vidu da je na izborima za poslanike u Narodnu skupštinu Republike Srbije održanim 21.1.2007. godine žalilac glasao, a da uz prigovor i žalbu nije pružio dokaze da su radnje i ponašanje članova biračkog odbora uticali na odluku pojedinih birača da ne glasaju, sud je zaključio da u konkretnom slučaju ništa ne ukazuje na to da je učinjena povreda prava na slobodno glasanje propisana odredbom člana 69. stav 1. Zakona o izboru narodnih poslanika.

 

Zbog svega izloženog, Vrhovni sud Srbije je na osnovu člana 97. stav 4. Zakona o izboru narodnih poslanika, shodnom primenom člana 50. stav 4. u vezi člana 49. stav 1. Zakona o upravnim sporovima ("Službeni list SRJ" br. 46/96), odlučio kao u dispozitivu ove presude.

 

Podnosilac žalbe je oslobođen plaćanja sudske takse u izbornom sporu.

 

 

PRESUĐENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU

Dana 30.1.2007. godine, Už. 48/07

 

Zapisničar, Predsednik veća-sudija,

Marijana Tafra-Mirkov, s.r. Milena Savatić, s.r.

 

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

MN