Kzz 754/2016

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Kzz 754/2016
22.06.2016. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Nevenke Važić, predsednika veća, Veska Krstajića, Biljane Sinanović, Milunke Cvetković i Sonje Pavlović, članova veća, sa savetnikom Vrhovnog kasacionog suda Snežanom Lazin, kao zapisničarem, u krivičnom predmetu okrivljenog N.V., zbog krivičnog dela teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja iz člana 297. stav 4. u vezi člana 289. stav 3. u vezi stava 1. Krivičnog zakonika, odlučujući o zahtevu za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog N.V. - advokata D.A., podnetom protiv pravnosnažnih presuda Osnovnog suda u Senti K.br.426/13 od 15.09.2015. godine i Apelacionog suda u Novom Sadu KŽ1 1493/15 od 17.03.2016. godine, u sednici veća održanoj dana 22.06.2016. godine, doneo je

R E Š E NJ E

ODBACUJE SE kao nedozvoljen zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog N.V. - advokata D.A., podnet protiv pravnosnažnih presuda Osnovnog suda u Senti K.br.426/13 od 15.09.2015. godine i Apelacionog suda u Novom Sadu KŽ1 1493/15 od 17.03.2016. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Osnovnog suda u Senti K.br.426/13 od 15.09.2015. godine okrivljeni N.V. je oglašen krivim zbog izvršenja krivičnog dela teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja iz člana 297. stav 4. u vezi člana 289. stav 3. u vezi stava 1. KZ i osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 6 (šest) meseci koja će se izvršiti tako što će okrivljeni kaznu izdržavati u prostorijama u kojima stanuje u K., ulica ..., a koje prostorije ne sme napustiti osim u slučajevima propisanim zakonom koji uređuje izvršenje krivičnih sankcija, a ukoliko okrivljeni jednom u trajanju od 12 časova ili dva puta u trajanju od po 6 časova samovoljno napusti prostorije u kojima stanuje sud će odrediti da ostatak kazne zatvora izdrži u zatvoru, s tim što će se izrečena kazna izvršiti bez primene elektronskog nadzora i istu će izvršiti zaposleni iz nadležne organizacione jedinice Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Istom presudom okrivljenom je izrečena mera bezbednosti zabrana upravljanja motornim vozilom i to tako što se okrivljenom zabranjuje upravljanje motornim vozilom “C” kategorije u trajanju od 3 (tri) meseca, računajući od pravnosnažnosti presude. Okrivljeni je obavezan da isplati sudu na ime troškova krivičnog postupka iznos od 85.533,00 dinara i na ime paušala iznos od 6.000,00 dinara, a sve u roku od 3 meseca, pod teretom prinudnog izvršenja.

Presudom Apelacionog suda u Novom Sadu KŽ1 1493/15 od 17.03.2016. godine odbijena je kao neosnovana žalba branioca okrivljenog N.V. i potvrđena je presuda Osnovnog suda u Senti K.br.426/13 od 15.09.2015. godine.

Protiv navedenih pravnosnažnih presuda zahtev za zaštitu zakonitosti podneo je branilac okrivljenog N.V. - advokat D.A. zbog povreda zakona iz člana 438. stav 2. tačka 1) i 2) ZKP, sa predlogom da Vrhovni kasacioni sud usvoji zahtev i u celini ukine pravnosnažne presude Osnovnog suda u Senti K.br.426/13 od 15.09.2015. godine i Apelacionog suda u Novom Sadu KŽ1 1493/15 od 17.03.2016. godine i predmet vrati na ponovno odlučivanje.

Vrhovni kasacioni sud je u sednici veća, ispitujući zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog u smislu odredbi člana 487. Zakonika o krivičnom postupku, ocenio da je zahtev nedozvoljen, iz sledećih razloga:

Odredbom člana 484. ZKP propisano je da se u zahtevu za zaštitu zakonitosti mora navesti razlog za njegovo podnošenje (član 485. stav 1. ZKP). Kada se zahtev podnosi zbog povrede zakona (član 485. stav 1. tačka 1) ZKP) okrivljeni preko svog branioca, a i sam branilac koji u korist okrivljenog preduzima sve radnje koje može preduzeti okrivljeni (član 71. tačka 5) ZKP), takav zahtev može podneti samo iz razloga propisanih odredbom člana 485. stav 4. ZKP, dakle ograničeno je pravo okrivljenog i njegovog branioca na podnošenje zahteva za zaštitu zakonitosti u pogledu razloga zbog kojih mogu podneti ovaj vanredni pravni lek i to taksativnim nabrajanjem povreda zakona koje su učinjene u prvostepenom postupku i u postupku pred apelacionim, odnosno drugostepenim sudom i to zbog povreda odredaba člana 74, člana 438. stav 1. tačka 1) i 4) i tačka 7) do 10) i stav 2. tačka 1), člana 439. tačka 1) do 3) i člana 441. stav 3. i 4. ZKP.

Odredbom člana 487. stav 1. tačka 2) ZKP propisano je da će Vrhovni kasacioni sud u sednici veća rešenjem odbaciti zahtev za zaštitu zakonitosti, ako je nedozvoljen (član 482. stav 2, član 483. i član 485. stav 4. ZKP).

U konkretnom slučaju, branilac okrivljenog kao razlog za podnošenje zahteva za zaštitu zakonitosti ističe povredu zakona iz člana 438. stav 2. tačka 1) ZKP, zbog koje je podnošenje zahteva dozvoljeno okrivljenom, samo formalno navodeći da se pobijane presude zasnivaju na dokazu na kome se po odredbama ZKP ne mogu zasnivati, s tim što u obrazloženju zahteva branilac ne ukazuje jasno i precizno na kom tačno nezakonitom dokazu se pobijane presude zasnivaju i zbog čega je isti nezakonit. Naime, branilac okrivljenog suštinski u obrazloženju zahteva samo osporava i polemiše sa činjeničnim utvrđenjima u pravnosnažnim odlukama i ukazuje na pogrešnu ocenu dokaza, isticanjem da nije na nesumnjiv način dokazano da je okrivljeni N.V. izvršio krivično delo za koje je oglašen krivim i osuđen, već da se njegova krivica zasniva na pretpostavkama, obzirom da sudovi nisu pravilno cenili nalaz i mišljenje veštaka saobraćajne struke mr L.F. u kojem je veštak naveo da je osnovni propust u predmetnoj saobraćajnoj nesreći izazvao biciklista i da je on uzrokovao istu, te da nije bilo tog propusta ne bi ni bilo nezgode, zatim da sudovi nisu cenili činjenicu da nisu nađeni materijalni tragovi u vidu oštećenja na biciklu i prikolici koji bi na nesumnjiv način potvrdili da je došlo do kontakta između prikolice okrivljenog i pokojnog oštećenog, a to se na nesumnjiv način ne može utvrditi ni iz nalaza i mišljenja veštaka medicinske struke dr L.A., a takođe sudovi nisu dali razloge zbog čega nisu prihvatili odbranu okrivljenog, niti su utvrdili doprinos pokojnog oštećenog, iako je veštak dr N.V.-M. – specijalista neuropsihijatrije u svom nalazu i mišljenju navela da pokojni oštećeni koji je vozio bicikl, usled alkohola u krvi, nije bio sposoban za bezbedno učestvovanje u saobraćaju. Sve napred navedeno po nalaženju Vrhovnog kasacionog suda u bitnom predstavlja osporavanje utvrđenog činjeničnog stanja i ocenu dokaza u pravnosnažnim odlukama.

Pored toga, branilac okrivljenog u zahtevu za zaštitu zakonitosti ukazuje i na povredu odredbe člana 438. stav 2. tačka 2) ZKP, isticanjem da je izreka prvostepene presude nerazumljiva, nejasna i protivrečna sama sebi, tako da se ne može sa sigurnošću ispitati. Navedena povreda ne predstavlja zakonski razlog zbog kojeg je u smislu odredbe člana 485. stav 4. ZKP dozvoljeno podnošenje zahteva za zaštitu zakonitosti okrivljenom i njegovom braniocu.

Imajući u vidu da iz iznetih navoda proizilazi da branilac okrivljenog nižestepene presude suštinski pobija zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne ocene dokaza, iako formalno označava povredu zakona zbog koje je podnošenje zahteva dozvoljeno okrivljenom (član 438. stav 2. tačka 1) ZKP), te zbog povrede koja nije taksativno nabrojana u članu 485. stav 4. ZKP, a što ne predstavlja zakonske razloge zbog kojih je dozvoljeno podnošenje ovog vanrednog pravnog leka okrivljenom i njegovom braniocu zbog povrede zakona, to je Vrhovni kasacioni sud zahtev branioca okrivljenog N.V. - advokata D.A. na osnovu odredbe člana 487. stav 1. tačka 2) ZKP i člana 485. stav 4. ZKP odbacio kao nedozvoljen.

Sa svega izloženog doneta je odluka kao u izreci.

Zapisničar-savetnik                                                                                                                     Predsednik veća-sudija

Snežana Lazin,s.r.                                                                                                                          Nevenka Važić,s.r.