Kzz 1393/2017 odbijen zahtev u donosu na pov. zakona iz člana 439. tačka 3) ZKP

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Kzz 1393/2017
25.01.2018. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Bate Cvetkovića, predsednika veća, Dragana Aćimovića, Radoslava Petrovića, Miroljuba Tomića i Veska Krstajića, članova veća, sa savetnikom Marinom Pandurović, kao zapisničarem, u krivičnom predmetu okrivljenog Dušana Stojanovića, zbog krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 246. stav 1. Krivičnog zakonika i dr, odlučujući o zahtevu za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog Dušana Stojanovića, advokata Momčila Kovačevića, podnetom protiv pravnosnažnih presuda Višeg suda u Nišu K 127/16 od 27.04.2017. godine i Apelacionog suda u Nišu Kž1 781/17 od 12.09.2017. godine, u sednici veća održanoj 25.01.2018. godine, jednoglasno je doneo

P R E S U D U

ODBIJA SE kao neosnovan zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog Dušana Stojanovića, advokata Momčila Kovačevića, izjavljen protiv pravnosnažnih presuda Višeg suda u Nišu K 127/16 od 27.04.2017. godine i Apelacionog suda u Nišu Kž1 781/17 od 12.09.2017. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Višeg suda u Nišu K 127/16 od 27.04.2017. godine, okrivljeni Dušan Stojanović, oglašen je krivim zbog izvršenja krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 246. stav 1. KZ, za koje mu je sud prethodno uvrdio kaznu zatvora u trajanju od 3 (tri) godine i 6 (šest) meseci i zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija iz člana 348. stav 3. u vezi stava 1. i 2. KZ, za koje mu je sud prethodno utvrdio kaznu zatvora u trajanju od 6 (šest) meseci, te ga osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 3 (tri) godine i 10 (deset) meseci, u koju mu se uračunava vreme provedeno u pritvoru od 11.08.2016. do 23.08.2016. godine. Istom presudom, okrivljenom je na osnovu člana 246. stav 7. KZ, izrečena mera bezbednosti oduzimanja predmeta i to opojne droge canabis sativa, tzv. marihuane, bliže označene u izreci navedene presude, kao i 5,68 grama aktivnih razblaživača u smešama koje u sebi sadrže opojnu drogu heroin, zatim 101,7 grama aktivnih razblaživača smeša koje u sebi sadrže opojnu drogu kokan i kreatin, zatim 2,12 grama acetilbenzanecatonitril, supstance koje se koriste u proizvodnji opojne droge amfetamin, kao i jedna vagica sive boje sa natpisom „...“, za koju opojnu drogu je određeno da se ima uništiti po pravnosnažnosti presude, u posebnom postupku od strane nadležnih organa. Takođe, presudom je na osnovu člana 87. KZ okrivljenom izrečena mera bezbednosti oduzimanja predmeta i to 109 komada metaka kalibra 9mm, 16 komada metaka sa natpisom PPU – 25 auto kalibra 6,35mm, jedna metalna cev crne boje – tzv. prigušivač, jedan pištolj crne boje sa tapisom „...“ kalibra 6,35 sa brojem ... i okvirom. Okrivljeni je obavezan da Višem javnom tužilaštvu, na ime troškova krivičnog postupka učinjenih na teret budžetskih sredstava, plati iznos od 36.582,80 dinara, u roku od 15 dana od dana pravnosnažnosti navedene presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja. Takođe je okrivljeni obavezan i da na ime sudskog paušala plati iznos od 10.000,00 dinara, u roku od 15 dana od dana pravnosnažnosti navedene presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Presudom Apelacionog suda u Nišu Kž1 781/17 od 12.09.2107. godine, odbijene su kao neosnovane žalba Višeg javnog tužioca u Nišu i žalba branioca okrivljenog Dušana Stojanovića, a presuda Višeg suda u Nišu K 127/16 od 27.04.2017. godine, je potvrđena.

Protiv navedenih pravnosnažnih presuda, zahtev za zaštitu zakonitosti blagovremeno je podneo branilac okrivljenog Dušana Stojanovića, advokat Momčilo Kovačević, zbog povrede zakona iz člana 439. tačka 3) ZKP, sa predlogom da Vrhovni kasacioni sud usvoji podneti zahtev,ukine pobijane presude i spise predmeta vrati prvostepenom sudu na ponovno suđenje, ili ih preinači i okrivljenog oslobodi od kazne za krivično delo iz člana 246. stav 1. KZ.

Vrhovni kasacioni sud je na osnovu člana 488. stav 1. ZKP, dostavio primerak zahteva za zaštitu zakonitosti Republičkom javnom tužiocu, pa je u sednici veća, koju je održao bez obaveštavanja Republičkog javnog tužioca i branioca okrivljenog, smatrajući da njihovo prisustvo u smislu člana 488. stav 2. ZKP nije od značaja za donošenje odluke, razmotrio spise predmeta sa pravnosnažnim presudama protiv kojih je podnet zahtev za zaštitu zakonitosti, pa je nakon ocene navoda u zahtevu, našao:

Zahtev za zaštitu zakonitosti je neosnovan.

Branilac okrivljenog u zahtevu za zaštitu zakonitosti ističe da je sud prilikom izricanja kazne okrivljenom Dušanu Stojanoviću za krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 246. stav 1. KZ, učinio povredu krivičnog zakona iz člana 439. tačka 3) ZKP, jer okrivljenog nije shodno odredbi člana 246. stav 5. KZ, oslobodio od kazne u pogledu navedenog krivičnog dela, iako je isti otkrio lice od koga nabavlja opojnu drogu.

Međutim, po nalaženju Vrhovnog kasacionog suda, izneti navodi zahteva za zaštitu zakonitosti, ne mogu se prihvatiti kao osnovani, a iz sledećih razloga:

Odredbom člana 246. stav 1. KZ je propisano da ko neovlašćeno proizvodi, prerađuje, prodaje ili nudi na prodaju ili ko radi prodaje kupuje, drži ili prenosi ili ko posreduje u prodaji ili kupovini ili na drugi način neovlašćeno stavlja u promet supstance ili preparate koji su proglašeni za opojne droge, kazniće se zatvorom od tri do dvanaest godina. Stavom 5. istog člana je propisano da se učinilac dela iz stava 1. do 4. tog člana, koji otkrije od koga nabavlja opojnu drogu, može osloboditi od kazne.

Polazeći od navedenog, a kako je okrivljenom Dušanu Stojanoviću, pobijanom prvostepenom presudom Višeg suda u Nišu, zbog izvršenog krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 246. stav 1. KZ, utvrđena kazna zatvora u trajanju od 3 (tri) godine i 6 (šest) meseci, odmerena u granicama propisanim za predmetno delo, te kako član 246. stav 5. KZ, predviđa fakultativni osnov za oslobođenje od kažnjavanja za krivična dela iz stava 1. do 4. tog člana, tj. samo mogućnost ali ne i obavezu suda da u slučaju kada okrivljeni otkrije lice od koga nabavlja opojnu drogu, istog oslobodi od kazne za predmetno delo što podrazumeva i ocenu suda da su ispunjeni uslovi za primenu ove zakonske odredbe - to su po oceni Vrhovnog kasacionog suda, neosnovani navodi zahteva da je pobijanim presudama odlukom o krivičnoj sankciji, u odnosu na krivično delo delo iz člana 246. stav 1. KZ, povređen zakon.

Iz iznetih razloga, po nalaženju ovog suda, branilac okrivljenog u zahtevu za zaštitu zakonitosti, neosnovano ističe povredu krivičnog zakona iz člana 439. tačka 3) ZKP.

Iz navedenih razloga, Vrhovni kasacioni sud je na osnovu člana 491. stav 1. ZKP, odlučio kao u izreci presude.

Zapisničar-savetnik                                                                                                                                    Predsednik veća-sudija

Marina Pandurović,s.r.                                                                                                                              Bata Cvetković,s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić