Kd 111/2018 k.d. prevara; odbijen predlog

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Kd 111/2018
05.09.2018. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Nevenke Važić, predsednika veća, Veska Krstajića i Milunke Cvetković, članova veća, sa savetnikom Vrhovnog kasacionog suda Milom Ristić, kao zapisničarem, u krivičnom predmetu okrivljenog AA, zbog krivičnog dela prevara iz člana 208. stav 1. Krivičnog zakonika, odlučujući o predlogu sudije pojedinca Osnovnog suda u Novom Pazaru Sudska jedinica Tutin 8K 310/18 od 13.07.2018. godine, za prenošenje mesne nadležnosti, u sednici veća održanoj dana 05.09.2018. godine, doneo je

R E Š E NJ E

ODBIJA SE kao neosnovan predlog sudije pojedinca Osnovnog suda u Novom Pazaru Sudska jedinica Tutin 8K 310/18 od 13.07.2018. godine da se za vođenje krivičnog postupka protiv okrivljenog AA zbog krivičnog dela prevara iz člana 208. stav 1. Krivičnog zakonika, po optužnom predlogu Osnovnog javnog tužioca u Novom Pazaru Kt 5/18, Kto 252/18 od 27.06.2018. godine, odredi Osnovni sud u Pirotu.

O b r a z l o ž e nj e

Osnovni javni tužilac u Novom pazaru, podneo je Osnovnom sudu u Novom Pazaru optužni predlog Kt 5/18, Kto 252/18 od 27.06.2018. godine protiv okrivljenog AA zbog krivičnog dela prevara iz člana 208. stav 1. Krivičnog zakonika.

Sudija pojedinac Osnovnog suda u Novom Pazaru Sudska jedinica Tutin podneo je Vrhovnom kasacionom sudu predlog 8K 310/18 od 13.07.2018. godine, da se za vođenje ovog krivičnog postupka odredi drugi stvarno nadležan sud, odnosno Osnovni sud u Pirotu, uz obrazloženje da okrivljeni ima prebivalište na području mesne nadležnosti Osnovnog suda u Pirotu sa stanom u ul. ..., te da bi s obzirom na dokazne predloge Osnovnog javnog tužioca postupak se lakše sproveo pred Osnovnim sudom u Pirotu.

Vrhovni kasacioni sud je razmotrio spise predmeta sa predlogom sudije pojedinca Osnovnog suda u Novom Pazaru Sudska jedinica Tutin, pa je našao:

Po oceni ovog suda, okolnosti navedene u predlogu sudije pojedinca, nisu dovoljni razlozi za zaključak da će se postupak lakše sprovesti pred Osnovnim sudom u Pirotu, imajući u vidu da iz spisa predmeta proizilazi da je u optužnom predlogu nadležnog javnog tužioca predloženo da se na glavnom pretresu izvede kao dokaz saslušanje svedoka – oštećenog BB iz ..., ul. ..., koji bi u slučaju prenošenja mesne nadležnosti na Osnovni sud u Pirotu, morao od svog mesta prebivališta da pređe znatno veću geografsku udaljenost i uz veće troškove putovanja, nego do Osnovnog suda u Novom Pazaru, to ne stoje razlozi procesne celishodnosti koji bi opravdali prenošenje mesne nadležnosti sa Osnovnog suda u Novom Pazaru Sudska jedinica Tutin, na Osnovni sud u Pirotu.

Sa iznetih razloga, Vrhovni kasacioni sud je na osnovu člana 33. ZKP odlučio kao u izreci rešenja.

Zapisničar-savetnik                                                                                                                    Predsednik veća-sudija

Mila Ristić, s.r.                                                                                                                            Nevenka Važić, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić