Kd 136/2018 nadležnost i sastav suda 2.4.1.2

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Kd 136/2018
26.09.2018. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Nevenke Važić, predsednika veća, Veska Krstajića i Milunke Cvetković, članova veća, sa savetnikom Vrhovnog kasacionog suda Snežanom Medenicom, kao zapisničarem, u krivičnom predmetu okrivljenog AA i dr, zbog krivičnog dela teško ubistvo iz člana 114. tačka 8) Krivičnog zakonika i dr, odlučujući o predlogu predsednika veća-sudije Višeg suda u Beogradu 2K.br.324/18 od 30.08.2018. godine, za prenošenje mesne nadležnosti, u sednici veća održanoj dana 26. septembra 2018. godine, doneo je

R E Š E NJ E

ODBIJA SE kao neosnovan predlog predsednika veća-sudije Višeg suda u Beogradu 2K.br.324/18 od 30.08.2018. godine, da se za vođenje krivičnog postupka protiv okrivljenog AA i dr, zbog krivičnog dela teško ubistvo iz člana 114. tačka 8) Krivičnog zakonika i dr, po optužnici Višeg javnog tužioca u Beogradu Kto 269/18 od 28.05.2018. godine, odredi drugi stvarno nadležan sud.

O b r a z l o ž e nj e

Viši javni tužilac u Beogradu podneo je Višem sudu u Beogradu optužnicu Kto 269/18 od 28.05.2018. godine protiv okrivljenog AA i dr. zbog krivičnog dela teško ubistvo iz člana 114. tačka 8) Krivičnog zakonika i dr.

Predsednik veća-sudija Višeg suda u Beogradu podneo je obrazloženi predlog 2K.br.324/18 od 30.08.2018. godine, da se za vođenje krivičnog postupka u konkretnom slučaju odredi drugi stvarno nadležan sud, sa obrazloženjem da je ... pokojnog BB, VV, sudija Višeg suda u Beogradu, što predstavlja „važan razlog koji ukazuje da je celishodnije da se u konkretnom slučaju postupak sprovede pred drugim stvarno nadležnim sudom, jer će se na taj način obezbediti uslovi koji isključuju svaku sumnju u nesmetano i pravično vođenje postupka prema okrivljenom“. U predlogu se ističe i da je branilac okrivljenog-advokat Nenad Bulja u odgovoru na optužnicu inicirao delegaciju nadležnosti, jer je oštećena VV sudija Višeg suda u Beogradu, a što prema stavu branioca dovodi u sumnju objektivnost Višeg suda u Beogradu kao nadležnog suda u konkretnom slučaju.

Vrhovni kasacioni sud je razmotrio spise predmeta, sa predlogom predsednika veća-sudije Višeg suda u Beogradu, pa je našao:

Predlog je neosnovan.

Odredbom člana 23. stav 1. ZKP, propisano je da je mesno nadležan, po pravilu, sud na čijem području je krivično delo izvršeno ili pokušano, a odredbom člana 33. ZKP predviđeno je da se za vođenje krivičnog postupka može odrediti drugi stvarno nadležan sud, ako je očigledno da će se tako lakše sprovesti postupak ili ako postoje drugi važni razlozi.

U konkretnom slučaju, krivično delo teško ubistvo iz člana 114. tačka 8) KZ koje je okrivljenom AA, pored ostalog, stavljeno na teret optužnicom nadležnog javnog tužioca, izvršeno je na području mesne nadležnosti Višeg suda u Beogradu, koji je prevashodno mesno nadležan za vođenje ovog krivičnog postupka.

Pored toga, razlozi navedeni u predlogu za prenošenje mesne nadležnosti predsednika veća-sudije Višeg suda u Beogradu, ne predstavljaju važne razloge, odnosno razloge celishodnosti u smislu odredbe člana 33. Zakonika o krivičnom postupku.

Naime, ni okolnost da je oštećena VV sudija Višeg suda u Beogradu, a ni činjenica da je branilac okrivljenog AA-advokat Nenad Bulja u odgovoru na optužnicu inicirao delegaciju nadležnosti, po oceni ovoga suda, ne predstavljaju važne razloge, odnosno razloge celishodnosti za prenošenje mesne nadležnosti u smislu odredbe člana 33. Zakonika o krivičnom postupku, niti treba da budu od uticaja na ovaj krivični postupak.

Iz navedenih razloga, Vrhovni kasacioni sud odbio je predlog predsednika veća-sudije Višeg suda u Beogradu za prenošenje mesne nadležnosti na drugi stvarno nadležni sud.

Sa iznetih razloga, a na osnovu odredbe člana 33. ZKP, doneta je odluka kao u izreci rešenja.

Zapisničar-savetnik                                                                                                                          Predsednik veća-sudija

Snežana Medenica,s.r.                                                                                                                       Nevenka Važić,s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić