Kzz 1353/2018 odijen zzz; nepostojanje elemenata k.d

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Kzz 1353/2018
27.11.2018. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Zorana Tatalovića, predsednika veća, Radimile Dragičević Dičić, Maje Kovačević Tomić, Sonje Pavlović i Milunke Cvetković, članova veća, sa savetnikom Vrhovnog kasacionog suda Draganom Vuksanović, kao zapisničarem, u krivičnom predmetu okrivljenog AA, zbog krivičnog dela ometanje pravde iz člana 336b stav 2. Krivičnog zakonika, odlučujući o zahtevu za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog, adv. Milana Alanovića, podnetom protiv pravnosnažnih presuda Osnovnog suda u Staroj Pazovi K 818/17 od 09.07.2018. godine i Višeg suda u Sremskoj Mitrovici Kž1 230/18 od 14.09.2018. godine, u sednici veća održanoj 27.11.2018. godine, jednoglasno je doneo

P R E S U D U

ODBIJA SE kao neosnovan zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog AA, podnet protiv pravnosnažnih presuda Osnovnog suda u Staroj Pazovi K 818/17 od 09.07.2018. godine i Višeg suda u Sremskoj Mitrovici Kž1 230/18 od 14.09.2018. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Osnovnog suda u Staroj Pazovi K 818/17 od 09.07.2018. godine, okr. AA oglašen je krivim zbog krivičnog dela ometanje pravde iz člana 336b stav 2. KZ, za koje delo mu je izrečena uslovna osuda kojom mu je utvrđena kazna zatvora u trajanju od četiri meseca i istovremeno određeno da se ista neće izvršiti ukoliko u roku proveravanja od jedne godine od dana pravnosnažnosti presude ne učini novo krivično delo, kao i novčana kazna u iznosu od 30.000,00 dinara koju je dužan da plati u roku od 15 dana od dana pravnosnažnosti presude, a ukoliko okrivljeni novčanu kaznu ne plati u ostavljenom roku sud će je zameniti kaznom zatvora tako što će za svakih započetih 1.000,00 dinara novčane kazne odrediti jedan dan kazne zatvora.

Odlučujući o žalbi branioca okrivljenog, Viši sud u Sremskoj Mitrovici je presudom Kž1 230/18 od 14.09.2018. godine, odbio žalbu kao neosnovanu i potvrdio prvostepenu presudu.

Protiv navedenih pravnosnažnih presuda, zahtev za zaštitu zakonitosti podneo je branilac okrivljenog adv. Milan Alanović zbog povrede zakona, sa predlogom da Vrhovni kasacioni sud obe presude ukine i predmet vrati prvostepenom sudu na ponovni postupak ili da iste preinači i okrivljenog oslobodi od odgovornosti.

Nakon što je primerke zahteva za zaštitu zakonitosti, u smislu člana 488. stav 1. ZKP, dostavio Republičkom javnom tužiocu, Vrhovni kasacioni sud je održao sednicu veća o kojoj, u smislu člana 488. stav 2. ZKP, nije obavestio javnog tužioca i branioca, jer veće nije našlo da bi njihovo prisustvo sednici bilo od značaja za donošenje odluke.

Na sednici veća Vrhovni kasacioni sud je razmotrio spise predmeta sa presudama protiv kojih je zahtev za zaštitu zakonitosti podnet, pa je po oceni navoda u zahtevu, našao:

Zahtev za zaštitu zakonitosti je neosnovan.

Branilac okrivljenog u zahtevu navodi da opisana radnja izvršenja ne sadrži u sebi bitna obeležja krivičnog dela za koje je okrivljeni oglašen krivim, da je navodna radnja izvršenja okrivljenog disciplinske prirode i da je sud iskoristio svoja ovlašćenja predviđena zakonom o parničnom postupku i usmeno naložio okrivljenom da se udalji što je on učinio, te da su bitna obeležja ovog krivičnog dela sadržana u radnjama kojima se napada ličnost nosioca pravosudne funkcije (sudije, tužioca, advokata) ali na način koji je daleko teži i oštriji od prostog remećenja reda u sudnici.

Iznete navode zahteva, kojima branilac ukazuje na povredu krivičnog zakona iz člana 439. tačka 1) ZKP, Vrhovni kasacioni sud ocenjuje neosnovanim. Na istu povredu zakona odbrana okrivljenog ukazivala je i u žalbi izjavljenoj protiv prvostepene presude, a drugostepeni sud je našao da su ti žalbeni navodi neosnovani i o tome u obrazloženju presude, na strani dva, u poslednja dva stava i na strani tri, u prvom stavu, dao dovoljne i jasne razloge, koje Vrhovni kasacioni sud prihvata, i u smislu odredbe člana 491. stav 2. ZKP, na te razloge upućuje.

Iz iznetih razloga, Vrhovni kasacioni sud je, na osnovu odredbe člana 491. ZKP, odlučio kao u izreci ove presude.

Zapisničar-savetnik                                                                                                                                       Predsednik veća-sudija

Dragana Vuksanović, s.r.                                                                                                                                 Zoran Tatalović, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić