Kzz 1484/2018 odbijen zz; nedozvoljeni razlog

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Kzz 1484/2018
22.01.2019. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Zorana Tatalovića, predsednika veća, Maje Kovačević Tomić, Sonje Pavlović, Biljane Sinanović i Radoslava Petrovića, članova veća, sa savetnikom Marinom Pandurović, kao zapisničarem, u krivičnom predmetu okrivljenog Dragana Dobrosavljevića i dr, zbog krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga u saizvršilaštvu iz člana 246. stav 1. u vezi člana 33. Krivičnog zakonika (KZ), odlučujući o zahtevima za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog Dragana Dobrosavljevića, advokata Ivice Radonjića i branioca okrivljene Radice Dobrosavljević, advokata Mirjane Zdravković, podnetim protiv pravnosnažnih presuda Višeg suda u Negotinu 2K 9/17 od 14.07.2017. godine i Apelacionog suda u Nišu Kž1 1010/17 od 24.05.2018. godine, u sednici veća održanoj 22.01.2019. godine, doneo je

R E Š E NJ E

ODBACUJU SE kao nedozvoljeni zahtevi za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog Dragana Dobrosavljevića, advokata Ivice Radonjića i branioca okrivljene Radice Dobrosavljević, advokata Mirjane Zdravković, podneti protiv pravnosnažnih presuda Višeg suda u Negotinu 2K 9/17 od 14.07.2017. godine i Apelacionog suda u Nišu Kž1 1010/17 od 24.05.2018. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Višeg suda u Negotinu 2K 9/17 od 14.07.2017. godine, između ostalih, okrivljeni Dragan Dobrosavljević i okrivljena Radica Dobrosavljević, oglašeni su krivim zbog izvršenja krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga u saizvršilaštvu iz člana 246. stav 1. u vezi člana 33. KZ, za koje su osuđeni na kazne zatvora u trajanju od po 3 (tri) godine, u koju kaznu se okrivljenom Draganu Dobrosavljeviću uračunava vreme provedeno u pritvoru od 02.05.2012. godine do 04.06.2012. godine. Okrivljeni su obavezani da sudu na ime paušala plate iznos od po 15.000,00 dinara svako ponaosob, te da solidarno sa okrivljenim AA, na ime troškova krivičnog postupka, naknade sudu iznos od 50.280,60 dinara, a okrivljeni Dragan Dobrosavljević da naknadi i iznos od 2.361,71 dinar, sve u roku od 30 dana od dana pravnosnažnosti navedene presude, pod pretnjom prinudnog izvrenja. Istom presudom je određeno da troškove krivičnog postupka na ime nagrade i nužnih izdataka postavljenog branioca po službenoj dužnosti, konačno snose okrivljeni Dragan Dobrosavljević i okrivljena Radica Dobrosavljević. Od okrivljenih je na osnovu člana 246. stav 7. KZ oduzeta opojna droga kanabis ukupne neto mase 22,24 grama, za koju je određeno da će po pravnosnažnosti navedene presude, biti dostavljena PS Negotin na dalju nadležnost. Takođe, okrivljenima je na osnovu člana 87. stav 1. KZ izrečena mera bezbednosti oduzimanje predmeta - i to 12,27 grama, neto mase biljne materije kanabis (konoplja), koja u sebi ne sadrži procenat THC-a preko 0,3 % , kao i 3 biljke kanabis (konoplja), za koje predmete je određeno da će po pravnosnažnosti navedene presude biti predati na dalju nadležnost PS Negotin.

Presudom Apelacionog suda u Nišu Kž1 1010/17 od 24.05.2018. godine, odbijene su kao neosnovane žalbe: okrivljenog Dragana Dobrosavljevića, njegovog branioca, advokata Ivice Radonjića, okrivljene Radice Dobrosavljević, njenog branioca advokata Milosava Stojiljkovića i branioca okrivljenog AA, advokata Vlastimira Mihajlovića, a presuda Višeg suda u Negotinu 2K 9/17 od 14.07.2017. godine, je potvrđena.

Protiv navedenih pravnosnažnih presuda, zahteve za zaštitu zakonitosti blagovremeno su podneli:

-branilac okrivljenog Dragana Dobrosavljevića advokat Ivica Radonjić, u smislu člana 485. stav 1. tačka 1) ZKP, sa predlogom da Vrhovni kasacioni sud pobijane presude preinači i okrivljenog oslobodi od optužbe;

-branilac okrivljene Radice Dobrosavljević, advokat Mirjana Zdravković, u smislu člana 485. stav 1. tačka 1) ZKP, sa predlogom da Vrhovni kasacioni sud pobijane presude preinači i okrivljenu oslobodi od optužbe.

Vrhovni kasacioni sud je na osnovu člana 488. stav 1. ZKP dostavio primerke zahteva za zaštitu zakonitosti Republičkom javnom tužiocu, pa je na sednici veća koju je održao bez obaveštavanja Republičkog javnog tužioca i branilaca okrivljenih, smatrajući da njihovo prisustvo u smislu člana 488. stav 2. ZKP nije od značaja za donošenje odluke, razmotrio spise predmeta sa pravnosnažnim presudama protiv kojih su podneti zahtevi za zaštitu zakonitosti, te je našao:

Zahtevi za zaštitu zakonitosti su nedozvoljeni.

Odredbom člana 485. stav 4. ZKP, taksativno su nabrojane povrede zakona koje mogu biti učinjene u postupku pred prvostepenim i postupku pred apelacinim sudom, a koje predstavljaju razloge iz kojih ovlašćeno lice (član 483. ZKP) može podneti zahtev za zaštitu zakonitosti – član 74, član 438. stav 1. tačka 1) i 4) i tačka 7) do 10) i stav 2. tačka 1), član 439. tačka 1) do 3) i član 441. stav 3. i 4. ZKP.

Branilac okrivljenog Dragana Dobrosavljevića, advokat Ivica Radonjić i branilac okrivljene Radice Dobrosavljević, advokat Mirjana Zdravković, u podnetim zahtevima ne opredeljuju konkretno nijednu povredu zakona koja u smislu citirane odredbe člana 485. stav 4. ZKP predstavlja zakonom dozvoljen razlog za podnošenje zahteva za zaštitu zakonitosti, već navode da su pobijane presude nerazumljive, čime ukazuju na bitnu povredu odredaba krivičnog postupka iz člana 438. stav 1. tačka 11) ZKP.

Takođe, branioci u podnetim zahtevima ističu i to da pravnosnažne presude ne sadrže razloge u pogledu odlučnih činjenica, pre svega vezano za odbijanje predloga branilaca da se pribavi zdravstveni karton svedoka BB, kao ni u pogledu primedbi branilaca iznetih na nalaz i mišljenje sudskih veštaka NKT centra u Beogradu- čime ukazuju na bitnu povredu odredaba krivičnog postupka iz člana 438. stav 2. tačka 2) ZKP.

Osim toga, u podnetim zahtevima branioci okrivljenih iznose sopstvene analize i ocene izvedenih dokaza, drugačije od onih koje su dali nižestepeni sudovi u pobijanim presudama, osporavajući iskaz pomenutog svedoka BB, zatim nalaz i mišljenje sudskih veštaka, kao i sadržinu SMS komunikacije između okrivljenih, te zaključujući da je sud u konkretnom slučaju trebalo da donese oslobađajuću presudu, jer prema stavu branilaca, u konkretnom slučaju nedostaje bitan element krivičnog dela za koje su okrivljeni oglašeni krivim, a to je predmet krvičnog dela. Naime, prema mišljenju branilaca okrivljenih Dragana Dobrosavljevića i Radice Dobrosavljević, biljni materijal predstavljen sudu nakon pet godina od pokretanja krivičnog postupka, ne predstavlja stvarni biljni materijal koji je bio predmet veštačenja, a uz to isti smatraju da je tokom postupka ostala neutvrđena odlučna činjenica: da li je reč o ženskoj ili muškoj biljci kanabis, što je od krucijalne važnosti za donošenje odluke, jer samo ženska biljka kanabis ima procenat THC-a veći od dozvoljenog – kojim navodima, po nalaženju ovog suda, branioci suštinski osporavaju činjenično stanje utvrđeno pobijanim presudama.

Međutim, bitne povrede odredaba krivičnog postupka iz člana 438. stav 1. tačka 11) i 438. stav 2. tačka 2) ZKP, kao i pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje, u smislu citirane odredbe člana 485. stav 4. ZKP, ne predstavljaju zakonom dozvoljene razloge za podnošenje zahteva za zaštitu zakonitosti.

Iz iznetih razloga, Vrhovni kasacioni sud je na osnovu odredbe člana 487. stav 1. tačka 2) u vezi člana 485. stav 4. ZKP, odlučio kao u izreci ovog rešenja.

Zapisničar-savetnik                                                                                                                                                Predsednik veća-sudija

Marina Pandurović, s.r.                                                                                                                                         Zoran Tatalović, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić