R1 288/2019 3.19.1.27.1 nadležnost

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
R1 288/2019
30.05.2019. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Predraga Trifunovića, predsednika veća, Zvezdane Lutovac i Jelene Boravac, članova veća, u parnici tužioca AA iz ..., koga zastupa punomoćnik Zoltan Đalai, advokat iz ..., protiv tuženog „BB” d.o.o. iz ..., koga zastupa punomoćnik Igor Pavlović, advokat iz ..., odlučujući o sukobu nadležnosti između Prvog osnovnog suda u Beogradu i Privrednog suda u Beogradu, u sednici veća održanoj 30.05.2019. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Za postupanje u ovom predmetu stvarno i mesno NADLEŽAN JE Prvi osnovni sud u Beogradu.

O b r a z l o ž e nj e

Tužilac je Prvom osnovnom sudu u Beogradu podneo tužbu 20.11.2018. godine protiv tuženog radi isplate neisplaćenih zarada, poreza i doprinosa za utuženi period.

Prvi osnovni sud u Beogradu se rešenjem P1 br. 3532/18 od 06.02.2019. godine oglasio stvarno i mesno nenadležnim za postupanje u ovoj pravnoj stvari i predmet ustupio Privrednom sudu u Beogradu.

Svojim aktom P 2566/2019 od 16.05.2019. godine, Privredni sud u Beogradu nije prihvatio svoju stvarnu nadležnost i predmet je dostavio Vrhovnom kasacionom sudu.

Rešavajući nastali sukob nadležnosti u smislu člana 22. stav 2. Zakona o parničnom postupku, Vrhovni kasacioni sud je našao da je za postupanje u ovom predmetu stvarno i mesno nadležan Prvi osnovni sud u Beogradu.

Članom 25. stav 1. tačka 1) Zakona o uređenju sudova propisano je da Privredni sud u prvom stepenu sudi u sporovima između domaćih i stranih privrednih društava, preduzeća, zadruga i preduzetnika i njihovih asocijacija (privredni subjekti), u sporovima koji nastanu između privrednih subjekata i drugih pravnih lica u obavljanju delatnosti privrednih subjekata, kao i kad je u navedenim sporovima jedna od stranaka fizičko lice ako je sa strankom u odnosu materijalnog suparničarstva. Privredni sud u prvom stepenu između ostalog sudi povodom reorganizacije, sudske i dobrovoljne likvidacije i stečaja, osim sporava za utvrđenje postojanja zasnivanja i prestanka radnog odnosa koji su pokrenuti pre otvaranja stečaja (tačka 4).

Prema članu 22. stav 3. istog zakona osnovni sud u prvom stepenu sudi u stambenim sporovima, sporovima povodom zasnivanja, postojanja i prestanka radnog odnosa, o pravima, obavezama i odgovornostima iz radnog odnosa, o naknadi štete koju zaposleni pretrpi na radu ili u vezi sa radom, sporovima povodom zadovoljavanja stambenih potreba na osnovu rada.

Predmet spora u ovoj parnici između fizičkog lica i pravnog lica (privrednog subjekta), je isplata minimalne zarade od 01.08.2016. godine do 31.03.2017. godine. Tuženi je u momentu podnošenja tužbe i u mesecu neisplate spornog iznosa bio aktivno privredno društvo. Rešenje kojim je usvojen napred pripremljeni plan reorganizacije, ne utiče na promenu nadležnosti postupajućeg suda opšte nadležnosti i zasnivanja nadležnosti Privrednog suda. Ovo iz razloga što je predmetno rešenje doneto 25.11.2016. godine, postalo je pravosnažno 07.06.2017. godine. Nakon pravosnažnosti rešenja o usvajanju plana reorganizacije nad tuženim je obustavljen stečajni postupak. Tužba je podneta 20.11.2018. godine što znači da se radi o potraživanju proisteklom nakon obustave stečajnog postupka, pa stoga nema atrakcije nadležnosti.

Imajući u vidu navedeno, budući da se radi o tužbi iz radnog odnosa radi isplate zarade, a ne o sporu povodom reorganizacije i stečaja, za postupanje u ovoj pravnoj stvari stvarno i mesno je nadležan Prvi osnovni sud u Beogradu.

Na osnovu člana 22. stav 1. Zakona o uređenju sudova, odlučeno je kao u izreci.

Predsednik veća – sudija

Predrag Trifunović,s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić