Rev 5513/2019 3 .19.1.25.1.4 posebna revizija

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Rev 5513/2019
06.02.2020. godina
Beograd

 

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: dr Dragiše B.Slijepčevića, predsednika veća, Jasmine Stamenković, dr Ilije Zindovića, Branka Stanića i Tatjane Matković Stefanović, članova veća, u parnici tužioca AA iz ..., selo ..., koga zastupa punomoćnik Srđan Aleksić, advokat iz ..., protiv tužene Republike Srbije, MO, koju zastupa Vojno pravobranilaštvo, Odeljenje u Nišu, radi utvrđenja diskriminacije, odlučujući o reviziji tužene izjavljenoj protiv rešenja Apelacionog suda u Kragujevcu Gž br.3430/19 od 20.08.2019. godine, u sednici veća održanoj dana 06.02.2020. godine, doneo je

R E Š E NJ E

NE DOZVOLJAVA SE posebna revizija tužene.

ODBACUJE SE kao nedozvoljena revizija tužene izjavljena protiv rešenja Apelacionog suda u Kragujevcu Gž br.3430/19 od 20.08.2019. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Rešenjem Apelacionog suda u Kragujevcu Gž br.3430/19 od 20.08.2019. godine odbijena je žalba tužene i potvrđeno je prvostepeno rešenje o troškovima sadržano u stavu 2 izreke presude na osnovu priznanja Višeg suda u Novom Pazaru P br 2277/18 od 18.06.2019.godine.

Tužena je preko svog zastupnika blagovremeno izjavila reviziju. Reviziju je izjavila kao posebnu sa pozivom na odredbu člana 404. ZPP radi razmatranja pravnih pitanja u interesu ravnopravnosti građana i novog tumačenja prava.

Po članu 404. ZPP („Službeni glasnik RS“ br. 72/11 i 55/14) revizija je izuzetno dozvoljena zbog pogrešne primene materijalnog prava i protiv drugostepene presude koja ne bi mogla da se pobija revizijom, ako je po oceni Vrhovnog kasacionog suda potrebno da se razmotre pravna pitanja od opšteg interesa ili pravna pitanja u interesu ravnopravnosti građana, radi ujednačavanja sudske prakse, kao i ako je potrebno novo tumačenje prava (posebna revizija). O dozvoljenosti i osnovanosti posebne revizije odlučuje Vrhovni kasacioni sud u veću od pet sudija.

Postupajući na osnovu citirane zakonske odredbe Vrhovni kasacioni sud nije dozvolio odlučivanje o posebnoj reviziji. Razlozi revizije ne ukazuju na potrebu da se razmotre pravna pitanja od opšteg interesa ili pravna pitanja u interesu ravnopravnosti građana, niti je potrebno novo tumačenje prava. Nema potrebe ni za ujednačavanjem sudske prakse. Troškovi postupka su regulisani procesnim zakonom. Oni predstavljaju sporedno potraživanje, koje ne čini glavni zahtev i različiti su za svaki slučaj posebno, pa ne mogu biti predmet ocene prava na izjavljivanje revizije u smislu ujednačavanja sudske prakse.

Na osnovu izloženog odlučeno je kao u stavu jedan izreke.

Troškovi postupka koji predstavljaju sporedno potraživanje nisu saglasno odredbi člana 28. stav 2. ZPP merodavni za ocenu dozvoljenosti revizije, pa revizija izjavljena samo protiv rešenja o troškovima postupka nije dozvoljena, saglasno članu 410. stav 2. tačka 5. i člana 420. ZPP.

Na osnovu izloženog Vrhovni kasacioni sud je reviziju odbacio primenom čl. 413. ZPP i odlučio kao u izreci.

Predsednik veća-sudija,

dr Dragiša B. Slijepčević,s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić