R1 51/2020 3.20.1 sukob nadležnosti

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
R1 51/2020
12.02.2020. godina
Beograd

 

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Zvezdane Lutovac, predsednika veća, Jelene Borovac i Dragane Marinković, članova veća, u parnici tužioca Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograd J.P. ..., protiv tuženih AA d.o.o. iz ... -u stečaju, koga zastupa privremeni zastupnik Irena Aleksić advokat iz ..., BB iz ..., koga zastupa punomoćnik Zoran Pavlović, advokat iz ..., radi duga, odlučujući o sukobu nadležnosti između Privrednog suda u Beogradu i Osnovnog suda u Staroj Pazovi, u sednici veća održanoj 12.02.2020. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Za postupanje u ovom predmetu stvarno i mesno je nadležan Viši sud u Sremskoj Mitrovici.

O b r a z l o ž e nj e

Tužilac je Privrednom sudu u Beogradu podneo tužbu 08.03.2018. godine protiv tuženih radi solidarne isplate iznosa od 6.557.707,84 dinara sa pripadajućom zateznom kamatom.

Rešenjem Privrednog suda u Beogradu P br. 5828/19 od 30.10.2019. godine prekinut je postupak u ovoj pravnoj stvari u odnosu na tuženog „Zelena kuća“ d.o.o. iz Beograda, Privredni sud u Beogradu se oglasio stvarno nenadležnim za postupanjem u ovoj parnici u odnosu na drugotuženog BB iz ... i odlučio je da po pravnosnažnosti rešenja spise dostavi Osnovnom sudu u Staroj Pazovi, kao stvarno i mesno nadležnom sudu.

Svojim aktom P 1588/19 od 13.01.2020. godine Osnovni sud u Staroj Pazovi nije prihvatio svoju stvarnu nadležnost i predmet je dostavio Vrhovnom kasacionom sudu.

Rešavajući nastali sukob nadležnosti u smislu člana 22. stav 2. Zakona o parničnom postupku Vrhovni kasacioni sud je našao da je za postupanje u ovom predmetu stvarno i mesno nadležan Viši sud u Sremskoj Mitrovici.

Članom 23. stav 1. tačka 7. Zakona o uređenju sudova propisano je da Viši sud u prvom stepenu sudi u građansko pravnim sporovima kad vrednost predmeta spora omogućuje izjavljivanje revizije.

Prema članu 22. stav 2. istog Zakona osnovni sud u prvom stepenu sudi u građansko pravnim sporovima ako za pojedine od njih nije nadležan drugi sud i vodi izvršne i vanparnične postupke za koje nije nadležan neki drugi sud.

U konkretnom slučaju radi se o sporu po zahtevu tužioca za isplatu iznosa od 6.557.707,84 dinara, što je predstavljalo na dan podnošenja tužbe dinarsku protivvrednost od 55.559,76 evra. Kako se radi o sporu u kome vrednost predmeta spora omogućuje izjavljivanje revizije, to je za odlučivanje u ovoj pravnoj stvari stvarno i mesno nadležan za postupanje u odnosu na tuženog BB iz ... Viši sud u Sremskoj Mitrovici, a ne Osnovni sud u Staroj Pazovi.

Iz izloženih razloga odlučeno je kao u izreci na osnovu člana 22. stav 2. ZPP.

Predsednik veća – sudija

Zvezdana Lutovac, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić