R1 53/2020 3.20.1; sukob nadlenžnosti

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
R1 53/2020
26.02.2020. godina
Beograd

 

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija Zvezdane Lutovac, predsednika veća, Jelene Borovac i Dragane Marinković, članova veća, u parnici tužioca „AA“ DOO u stečaju, …, koga zastupa punomoćnik Vladislav Todorović advokat iz …, protiv tuženog BB iz …, radi nedopuštenosti izvršenja, odlučujući o sukobu nadležnosti između Trećeg osnovnog suda u Beogradu i Privrednog suda u Beogradu, u sednici održanoj 26.02.2020. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Za postupanje u ovom predmetu stvarno je nadležan Treći osnovni sud u Beogradu.

O b r a z l o ž e nj e

Tužilac je podneo tužbu 17.07.2019. godine, Trećem osnovnom sudu u Beogradu sa predlogom da se usvoji tužbeni zahtev i izvršenje određeno rešenjem o izvršenju Trećeg osnovnog suda u Beogradu poslovni broj II 405/14 od 18.11.2014. godine i Zaključkom javnog izvršitelja II 293/14 od 09.12.2014. godine, ukida u celosti, kao i sve sprovedene izvršne radnje, a rešenje o izvršenju proglašava nedopuštenim.

Treći osnovni sud u Beogradu se rešenjem P 7468/19 od 05.09.2019. godine oglasio stvarno nenadležnim za postupanje u ovoj pravnoj stvari i odlučio da se po pravnosnažnosti rešenja predmet dostavi Privrednom sudu u Beogradu, kao stvarno i mesno nadležnom sudu.

Svojim aktom od 16.01.2020. godine, Privredni sud u Beogradu nije prihvatio svoju stvarnu nadležnost, nalazeći da je za suđenje u ovoj parnici stvarno nadležan Treći osnovni sud u Beogradu, jer je predmet tužbenog zahteva utvrđenje da je nedopušteno izvršenje određeno rešenjem o izvršenju koje je doneo Treći osnovni sud u Beogradu, pa Privredni sud u Beogradu nije stvarno nadležan za postupanje shodno odredbi člana 25. stav 1. tačka 2. Zakona o uređenju sudova.

Rešavajući nastali sukob stvarne nadležnosti na osnovu člana 30. stav 2. Zakona o uređenju sudova i člana 22. stav 2. Zakona o parničnom postupku („Službeni glasnik RS“ broj 72/11... 87/18), Vrhovni kasacioni sud je našao da je za postupanje u ovom predmetu stvarno nadležan Treći osnovni sud u Beogradu.

Članom 22. stav 2. Zakona o uređenju sudova propisano je da osnovni sud u prvom stepenu sudi u građanskopravnim sporovima ako za pojedine od njih nije nadležan drugi sud i vodi izvršne i vanparnične postupke za koje nije nadležan neki drugi sud.

Prema članu 25. stav 1. tačka 1 Zakona o uređenju sudova, privredni sud u prvnom stepenu sudi u sporovima između domaćih i stranih privrednih društava, preduzeća, zadruga i preduzetnika i njihovih asocijacija (privredni subjekti), u sporovima koji nastanu između privrednih subjekata i drugih pravnih lica u obavljanju delatnosti privrednih subjekata, kao i kad je u navedenim sporovima jedna od stranaka fizičko lice ako je sa strankom u odnosu materijalnog suparničarstva. U stavu 2. istog člana propisano je da privredni sud u prvom stepenu sudi, pored ostalog, u sporovima povodom izvršenja i obezbeđenja iz nadležnosti privrednih sudova, dok je u stavu 4. propisano da privredni sud u prvom stepenu sudi u sporovima povodom reorganizacije, sudske i dobrovoljne likvidacije i stečaja osim sporova za utvrđenje postojanja zasnivanja i prestanka radnog odnosa koji su pokrenuti pre otvaranja stečaja.

Dakle, privredni sudovi su nadležni da sude u sporovima između privrednih subjekata ili privrednih subjekata i drugih pravnih lica u obavljanju privrednih delatnosti, pa u konkretnom slučaju nije ispunjen subjektivni kriterijum za postojanje spora iz međusobnog odnosa privrednih subjekata, odnosno spora privrednih subjekata i drugih pravnih lica u obavljanju delatnosti privrednih subjekata, s obzirom da se radi o sporu između pravnog lica – privrednog subjekta u stečaju i fizičkog lica. Tužba je podneta radi nedopustivosti izvršenja, koje je određeno rešenjem o izvršenju Trećeg osnovnog suda u Beogradu II 405/14 od 18.11.2014. godine i Zaključkom javnog izvršitelja II 293/14 od 09.12.2014. godine, te ne postoji nadležnost privrednog suda za odlučivanje u predmetnom sporu u smislu odredbe člana 25. stav 1. tačka 2. Zakona o uređenju sudova, jer se ne radi o sporu povodom izvršenja i obezbeđenja iz nadležnosti privrednih sudova. Zato je za postupanje u ovom predmetu stvarno nadležan Treći osnovni sud u Beogradu, imajući u vidu sadržinu tužbenog zahteva i vrednost predmeta ovog spora.

Na osnovu člana 22. Zakona o parničnom postupku odlučeno je kao u izreci.

Predsednik veća – sudija

Zvezdana Lutovac, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić