R1 392/2020 3.20.1; sukob nadležnosti - građansko pravo

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
R1 392/2020
01.10.2020. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Branislave Apostolović, predsednika veća, Branislava Bosiljkovića i Branke Dražić, članova veća, u parnici tužilje AA iz ..., čiji je punomoćnik Boban Matić advokat iz ..., protiv tužene „AIK Banka“ AD sa sedištem u Beogradu, radi utvrđenja ništavosti i sticanja bez osnova, rešavajući sukob mesne nadležnosti između Trećeg osnovnog suda u Beogradu i Osnovnog suda u Nišu, u sednici veća održanoj dana 01.10.2020. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Za suđenje u ovom sporu MESNO JE NADLEŽAN Treći osnovni sud u Beogradu.

O b r a z l o ž e nj e

Treći osnovni sud u Beogradu se, rešenjem P 9695/19 od 10.02.2020. godine, oglasio mesno nenadležnim za postupanje u ovoj pravnoj stvari i predmet ustupio Osnovnom sudu u Nišu kao stvarno i mesno nadležnom sudu.

Osnovni sud u Nišu nije prihvatio mesnu nadležnost i predmet je dostavio ovom sudu radi rešavanja sukoba nadležnosti.

Rešavajući nastali sukob mesne nadležnost, na osnovu člana 30. stav 2. Zakona o uređenju sudova i člana 22. stav 1. Zakona o parničnom postupku (ZPP), Vrhovni kasacioni sud je našao da je za suđenje u ovom sporu mesno nadležan Treći osnovni sud u Beogradu.

Tužbom podnetom tom sudu tužilja je tražila utvrđenje ništavosti člana 5. stav 1. alineja 1. ugovora o kreditu od 08.07.2013. godine zaključenog sa tuženom bankom i isplatu novčanog potraživanja. Uz tužbu je priložila označeni ugovor o kreditu koji sadrži sporazum o mesnoj nadležnosti suda sa sedištem u Nišu (član 18 ugovora).

Za ovu vrstu spora zakonom nije predviđena isključiva mesna nadležnost suda. Zato se sud kojem je tužba podneta nije mogao, bez obzira na postojanje sporazuma o mesnoj nadležnosti za sporove koji nastanu iz ugovora o kreditu koji su stranke zaključile, oglasiti mesno nenadležnim po službenoj dužnosti - bez prigovora tuženog.

Sporazum o mesnoj nadležnosti može koristiti tužilac prilikom podnošenja tužbe (tužilja to nije učinila) ili tuženi isticanjem prigovora mesne nenadležnosti (tuženi ga za sada nije istakao).

Iz tog razloga, na osnovu člana 22. stav 1. ZPP, odlučeno je kao u izreci.

Predsednik veća - sudija

Branislava Apostolović, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić