Rev 2011/2020 3.1.2.8.4.1; fizički bolovi; 3.1.2.8.4.2; strah; 3.1.2.8.4.3; umanjena životna aktivnost

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Rev 2011/2020
02.12.2020. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Vesne Popović, predsednika veća, Zorane Delibašić i Gordane Komnenić, članova veća, u parnici tužilje AA iz ..., čiji je punomoćnik Danijela Simić, advokat iz ..., protiv tuženog „Mercator S“ d.o.o. Novi Sad, čiji je punomoćnik Miroslav Pešić, advokat iz ..., radi naknade štete, odlučujući o reviziji tuženog izjavljenoj protiv presude Apelacionog suda u Novom Sadu Gž 3559/19 od 26.11.2019. godine, u sednici održanoj dana 02.12.2020. godine, doneo je

P R E S U D U

ODBIJA SE, kao neosnovana, revizija tuženog „Mercator S“ d.o.o. Novi Sad, izjavljena protiv stava trećeg, četvrtog i šestog izreke presude Apelacionog suda u Novom Sadu Gž 3559/19 od 26.11.2019. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Osnovnog suda u Novom Sadu P 10014/18 od 18.04.2019. godine, precizirani tužbeni zahtev tužilje koji glasi: „obavezuje se tuženi da isplati tužilji na ime nematerijalne štete ukupan iznos od 460.000,00 dinara i to: na ime pretrpljenog straha iznos od 130.000,00 dinara; na ime pretrpljenog bola iznos od 130.000,00 dinara; na ime pretrpljenog duševnog bola zbog umanjene životne aktivnosti iznos od 200.000,00 dinara i da tužilji naknadi prouzrokovane parnične troškove, sve sa zakonskom zateznom kamatom počev od dana presuđenja pa do isplate“ je odbijen. Stavom drugim izreke, obavezana je tužilja da tuženom naknadi troškove parničnog postupka u iznosu od 151.500,00 dinara, sa zakonskom zateznom kamatom počev od dana izvršnosti do konačne isplate. Stavom trećim izreke odbijen je zahtev tuženog u delu kojim potražuje isplatu zakonske zatezne kamate na dosuđen iznos naknade troškova postupka u periodu od dana presuđenja pa do dana izvršnosti.

Apelacioni sud u Novom Sadu je, presudom Gž 3559/19 od 26.11.2019. godine, stavom prvim izreke, žalbe tužilje i tuženog usvojio i ukinuo presudu Osnovnog suda u Novom Sadu P 10014/18 od 18.04.2019. godine. Stavom drugim izreke, odlučeno je da se tužbeni zahtev delimično usvaja. Stavom trećim izreke, obavezan je tuženi da tužilji na ime naknade nematerijalne štete isplati: na ime pretrpljenih duševnih bolova zbog umanjene životne aktivnosti iznos od 140.000,00 dinara; na ime pretrpljenih fizičkih bolova iznos od 91.000,00 dinara i na ime pretrpljenog straha iznos od 91.000,00 dinara, sve sa zakonskom zateznom kamatom od presuđenja do isplate. Stavom četvrtim izreke, obavezan je tuženi da tužilji naknadi troškove prvostepenog postupka u iznosu od 172.480,00 dinara, sa zakonskom zateznom kamatom od izvršnosti presude do isplate. Stavom petim izreke, odbijen je deo tužbenog zahteva preko dosuđenog iznosa od 140.000,00 dinara na ime pretrpljenih duševnih bolova zbog umanjene životne aktivnosti, do traženog iznosa od 200.000,00 dinara, preko dosuđenog iznosa od 91.000,00 dinara na ime pretrpljenih fizičkih bolova, do traženog iznosa od 130.000,00 dinara i na ime pretrpljenog straha preko dosuđenog iznosa od 91.000,00 dinara, do traženog iznosa od 130.000,00 dinara, sve sa zakonskom zateznom kamatom od presuđenja do isplate, kao i zahtev za isplatu zakonske zatezne kamate na troškove parničnog postupka od dana presuđenja do dana izvršnosti presude. Stavom šestim izreke, tuženi je obavezan da tužilji na ime naknade troškova drugostepenog postupka isplati iznos od 51.980,00 dinara. Stavom sedmim izreke odbijen je zahtev tuženog za naknadu troškova drugostepenog postupka.

Protiv pravnosnažne presude donete u drugom stepenu, tuženi je izjavio blagovremenu reviziju u odnosu na stav treći, četvrti i šesti izreke, iz svih zakonskih razloga.

Vrhovni kasacioni sud je ispitao pravnosnažnu presudu, u pobijanom delu, primenom odredbe člana 408. u vezi člana 403. stav 2. tačka 3. Zakona o parničnom postupku (''Službeni glasnik RS'' br. 72/11...87/18) i utvrdio da revizija tuženog nije osnovana.

U postupku nije učinjena bitna povreda odredaba parničnog postupka iz člana 374. stav 2. tačka 2. Zakona o parničnom postupku, na koju revizijski sud pazi po službenoj dužnosti, a ni povreda iz stava 1. tog člana Zakona, pred drugostepenim sudom, koja bi mogla da utiče na donošenje zakonite i pravilne odluke. Tuženi u reviziji ukazuje na bitnu povredu odredaba parničnog postupka propisanu odredbom člana 374. stav 2. tačka 12. Zakona o parničnom postupku, međutim, ta bitna povreda nije razlog zbog kog revizija može da se izjavi, shodno odredbi člana 407. stav 1. tačka 2. istog Zakona.

Prema utvrđenom činjeničnom stanju, tužilja, rođena 1941. godine, povređena je dana 14.11.2015. godine, oko 10,00 časova, u prodajnom objektu tuženog, prodavnica „Idea“ u ..., na adresi u ulici ... broj .. . U ulici u kojoj se nalazi navedeni objekat tuženog, izvođeni su radovi na rekonstrukciji, zbog čega je bilo peska i prljavštine, pa se na ulazu u objekat nalazio otirač i tabla sa upozorenjem da je pod klizav. Zbog peska koji se nalazio na podu prodavnice, tužilja je izgubila ravnotežu pa je u jednom momentu, usled destabilizacije, pala i povredila rame. Lečena je u ambulanti za traumatologiju Opšte bolnice u ..., tako što je lekar specijalista dana 14.11.2015. godine u 11,09 časova konstatovao prelom gornjeg okrajka leve nadlaktne kosti, postavio visoku nadlaktnu longetu i prepisao terapiju. Veštačenjem je utvrđeno da je kritičnom prilikom tužilja zadobila tešku telesnu povredu u vidu preloma gornjeg okrajka leve nadlaktne kosti i nagnječenja u predelu levog ramena, zbog koje je trpela bolove, prva tri časa do završetka zbrinjavanja u Opštoj bolnici oko 7 stepeni, koje su se tokom sledećih 12 časova smanjili i bili u razmaku od 6 do 7 stepeni. Naredna 24 časa imala je stalne bolove intenziteta 5 do 6 stepeni, a potom su narednih sedam dana bolovi iznosili 4 do 5 stepena. U periodu od narednih sedam dana trpela je bolove 3 do 4 stepena, kao i narednih 14 dana do skidanja imobilizacije 1 do 2 stepena. Početom fizikalnog tretmana bolovi su se pojačali i iznosili 3 do 4 stepena, narednih 14 dana 2 do 3 stepena i do kraja lečenja još mesec dana trpela je bolove 1 do 2 stepena. Zbog predmetnog događaja trpela je i strah i to primarni strah od trenutka kada je shvatila da će doći do pada, samog pada i ostajanja na podu, zbog shvatanja da ima bolove, da ne može da ustane i da joj je ruka van funkcije, te je uviđanja da je ozbiljno povređena, što, uz bolove, donosi visok strah koji kratko traje, do pola minuta i nivoa je oko 8 po uobičajenoj bodovnoj skali. Nadalje, oko 1,5 časova, zbog bolova koji postoje, trpela je strah nivoa 6 do 7, a zbog bolova i disfunkcionalnosti ruke, uz uvid u defekt, dolazi do pojave sekundarnog straha koji je u narednih 12 časova bio nivoa 5 do 6, potom 24 časa 4 do 5, sedam dana 3 do 4 i narednih sedam dana 2 do 3. Potom je u periodu od mesec dana trpela strah nivoa 2 stepena i još 14 dana do skidanja gipsa oko 1 stepena. Početak fizikalnog tretmana uobičajeno donosi skok bolova što generiše i skok straha tako da je on tri dana bio nivoa oko 3 stepena, potom 14 dana oko 2 stepena i do kraja lečenja oko 1 stepen. Usled povređivanja, tužilja oseća bol u levom ramenu, zglobu pri pokretima, bol u predelu nadlaktice, a bolovi se pojačavaju pri promeni vremena. Smanjena je pokretljivost levog ramenog zgloba u svim pravcima, usled čega je životna aktivnost tužilje umanjena u procentu od 10%.

Kod ovako utvrđenog činjeničnog stanja, pravilno je drugostepeni sud tuženog obavezao da tužilji naknadi nematerijalnu štetu, shodno odredbi člana 173. i 174. Zakona o obligacionim odnosima, u iznosima koji su odmereni pravilnom primenom odredbe člana 200. istog Zakona, u vezi odredbe člana 232. Zakona o parničnom postupku, sa pripadajućom kamatom, shodno odredbi člana 277. Zakona o obligacionim odnosima, imajući u vidu doprinos tužilje nastanku štete od 30%, u smislu odredbe člana 192. Zakona o obligacionim odnosima.

Odredbom člana 173. Zakona o obligacionim odnosima propisano je da šteta nastala u vezi sa opasnom stvari, odnosno opasnom delatnošću, smatra se da potiče od te stvari, odnosno delatnosti, izuzev ako se dokaže da one nisu bile uzrok štete.

Za štetu od opasne stvari odgovara njen imalac, a za štetu od opasne delatnosti odgovara lice koje se njome bavi, jer je tako propisano odredbom člana 174. Zakona o obligacionim odnosima.

Odredbom člana 177. stav 3. Zakona o obligacionim odnosima propisano je da se imalac oslobađa odgovornosti delimično, ako je oštećenik delimično doprineo nastanku štete.

Oštećenik koji je doprineo da šteta nastane ili da bude veća nego što bi inače bila, ima pravo samo na srazmerno smanjenu naknadu, shodno odredbi člana 192 stav 1. Zakona o obligacionim odnosima.

U konkretnom slučaju, tužilja je tešku telesnu povredu zbog koje je trpela bolove i strah i zbog koje joj je životna aktivnost umanjena, zadobila u objektu tuženog pri padu prouzrokovanog klizavim podom koji nije bio očišćen od peska i prljavštine unete sa obližnjeg gradilišta, pa je tuženi, u smislu gore citiranih odredbi Zakona dužan da tužilji naknadi štetu, u iznosima koji su umanjeni za procenat doprinosa tužilje sopstvenom povređivanju.

Neosnovani su navodi revizije tuženog da ne postoji uzročno posledična veza između pada tužilje i nekog propusta tužene, imajući u vidu da se radi o osobi u osmoj deceniji života. Suprotno tome, izvednim dokazima je utvrđeno da je tužilja izgubila ravnotežu jer su joj obe noge proklizale na podu koji nije bio očišćen od peska i prljavštine koju je tuženi bio dužan da ukloni sa poda objekta, a nije tako postupio. U toj situaciji, pod prodavnice tuženog predstavljao je opasnu stvar, a odgovornost tuženog je objektivna i propisana citiranom odredbom člana 173. Zakona o obligacionim odnosima. Zbog toga tuženi neosnovano u reviziji ukazuje na pogrešnu primenu materijalnog prava.

Iz izloženih razloga, Vrhovni kasacioni sud je odluku kao u izreci doneo primenom odredbe člana 414. Zakona o parničnom postupku.

Predsednik veća – sudija

Vesna Popović, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić