R1 81/2021 3.20.1

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
R1 81/2021
24.02.2021. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud u veću sastavljenom od sudija: Vesne Popović, predsednika veća, Zorane Delibašić i Gordane Komnenić, članova veća, u pravnoj stvari tužioca AA iz ..., čiji je punomoćnik Miroslav Rajković, advokat iz ..., protiv tuženog BB iz ..., čiji je punomoćnik Snežana Avramović, advokat iz ..., radi uzemiravanja prava svojine, odlučujući o sukobu stvarne nadležnosti između Apelacionog suda u Beogradu i Višeg suda u Valjevu, u sednici održanoj 24.02.2021. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Za odlučivanje o žalbi tužioca izjavljenoj protiv presude Osnovnog suda u Ubu P 79/20 od 05.08.2020. godine, NADLEŽAN JE Apelacioni sud u Beogradu.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Osnovnog suda u Ubu P 79/20 od 05.08.2020. godine, stavom prvim izreke odbijen je tužbeni zahtev kojim je tužilac tražio da se utvrdi da ga je tuženi uznemiravao u pravu svojine na kp.br. ..., njiva 5. klase u površini od 1.11.18 ha upisana u LN ... KO ..., na način bliže naveden u ovom stavu izreke, te da se tuženom naloži da odmah prestane sa navedenim uznemiravanjem i prolaženjem opisanim putnim pravcem preko kp.br. .... Stavom drugim izreke obavezan je tužilac da tuženom naknadi troškove parničog postupka od 30.450,00 dinara.

Protiv navedene presude tužilac je izjavio žalbu, pa je predmet dostavljen Apelacionom sudu u Beogradu, koji se rešenjem Gž 6681/20 od 29.10.2020. godine, oglasio stvarno nenadležnim za odlučivanje o žalbi tužioca izjavljenoj protiv presude Osnovnog suda u Ubu P 79/20 od 05.08.2020. godine i spise predmeta ustupio Višem sudu u Valjevu, kao stvarno i mesno nadležnom sudu.

Viši sud u Valjevu nije prihvatio stvarnu nadležnost, te je spise uz propratni akt Gž 1034/20 od 04.02.2021. godine dostavio Vrhovnom kasacionom sudu radi rešavanja nastalog sukoba stvarne nadležnosti.

Rešavajući sukob stvarne nadležnosti, na osnovu člana 30. stav 2. Zakona o uređenju sudova („Sl.glasnik RS“ br.116/08, ... i 88/18) i člana 22. stav 2. Zakona o parničnom postupku („Sl.glasnik RS“ br. 72/11, 55/14, 87/18 i 18/20), Vrhovni kasacioni sud je našao da je za postupanje u ovom predmetu stvarno i mesno nadležan Apelacioni sud u Beogradu.

Odredbom člana 23. stav 2. tačka 3. Zakona o uređenju sudova propisano je da viši sud u drugom stepenu odlučuje o žalbama na odluke osnovnih sudova i to na rešenja u građanskopravnim sporovima; na presude u sporovima male vrednosti u izvršnim postupcima i postupcima obezbeđenja; u vanparničnim postupcima, dok apelacioni sud, primenom člana 24. stav 1. tačka 3. istog Zakona, odlučuje o žalbama na presude osnovnih sudova u građanskopravnim sporovima, ako za odlučivanje o žalbi nije nadležan viši sud.

Odredbom člana 468. stav 1. ZPP propisano je da su sporovi male vrednosti, sporovi u kojima se tužbeni zahtev odnosi na potraživanje u novcu koje ne prelazi dinarsku protivvrednost 3.000 evra po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan podnošenja tužbe, stavom 4. istog člana propisano je da se sporovima male vrednosti smatraju i sporovi u kojima se tužbeni zahtev ne odnosi na potraživanje u novcu ako vrednost predmeta spora koju je tužilac označio u tužbi ne prelazi iznos od 3.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan podnošenja tužbe. Odredbom člana 469. ZPP, propisano je da se sporovima male vrednosti ne smatraju sporovi o nepokretnostima, sporovi iz radnih odnosa i sporovi zbog smetanja državine.

U konkretnom slučaju, predmet tužbenog zahteva je uzemiravanja prava svojine. Presudom Osnovnog suda u Ubu P 79/20 od 05.08.2020. godine, odbijen je tužbeni zahtev kojim je tužilac tražio da se utvrdi da ga je tuženi uznemiravao u pravu svojine na kp.br. ..., upisane u LN ... KO ..., na način bliže naveden u izreci, te da se tuženom naloži da odmah prestane sa navedenim uznemiravanjem i prolaženjem opisanim putnim pravcem preko kp.br. ... . U obrazloženju presude navedeno je da nije reč o uznemiravanju tužioca u pravu svojine na spornom delu kp.br. ... (poslužno dobro), s obzirom da je tuženi održajem stekao pravo stvarne službenosti prolaza preko navedene parcele, kao vlasnik povlasnog dobra u smislu odredbe člana 54. Zakona o osnovama svojinskopravnih odnosa, zbog čega je prvostepeni sud i odbio tužbeni zahtev.

Imajući u vidu navedeno, u konkretnom slučaju radi se o sporu o nepokretnostima u smislu člana 469. Zakona o parničnom postupku, te stoga navedena prvostepena odluka nije doneta u sporu male vrednosti u smislu članu 468. Zakona o parničnom postupku, bez obzira na vrednost predmeta spora koja je označena u tužbi, pa se ne radi o žalbi na presudu u sporu male vrednosti, zbog čega primenom člana 24. Zakona o uređenju sudova, Vrhovni kasacioni sud nalazi da je za odlučivanje o žalbi na prvostepenu presudu nadležan Apelacioni sud u Beogradu.

Na osnovu iznetog, primenom člana 22. stav 2. ZPP, odlučeno je kao u izreci.

Predsednik veća - sudija

Vesna Popović,s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić