R1 586/2020 3.20.1

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
R1 586/2020
04.11.2020. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Zvezdane Lutovac, predsednika veća, Jelene Borovac i Dragane Marinković, članova veća, u izvršnom predmetu izvršnog poverioca AA iz ..., opština ..., čiji je punomoćnik Nikola Stanojević, advokat iz ..., protiv izvršnog dužnika BB, odlučujući o sukobu nadležnosti između Prvog osnovnog suda u Beogradu i Osnovnog suda u Leskovcu- Sudska jedinica u Vlasotincu, u sednici održanoj 04.11.2020. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Za postupanje u ovoj pravnoj stvari NADLEŽAN JE Osnovni sud u Leskovcu, Sudska jedinica u Vlasotincu.

O b r a z l o ž e nj e

Izvršni poverilac je Opštinskom sudu u Vlasotincu podneo predlog za izvršenje 12.02.2002. godine na osnovu izvršne isprave – presude Opštinskog suda u Vlasotincu P 211/93 od 02.04.1993. godine protiv izvršnog dužnika. Rešenjem tog suda I 85/02 od 18.02.2002. godine određeno je predloženo izvršenje. Nakon dobijenih podataka od strane OUP-a Leskovac i saznanja da je izvršni dužnik odjavljen sa teritorije opštine Vlasotince i prijavljen u SO Zvezdara, predmet je dostavio Četvrtom opštinskom sudu u Beogradu 06.05.2004. godine na dalji postupak (sprovođenje izvršenja), Osnovni sud u Leskovcu, SJ u Vlasotincu se rešenjem I 4835/12 od 21.11.2014. godine oglasio mesno nenadležnim za postupanje u ovoj izvršnoj stvari i po pravnosnažnosti rešenja predmet dostavio Prvom osnovnom sudu u Beogradu na nadležnost.

Prvi osnovni sud u Beogradu nije prihvatio nadležnost već je predmet dostavio Vrhovnom kasacionom sudu radi rešavanja nastalog sukoba nadležnosti.

Rešavajući nastali sukob nadležnosti na osnovu člana 22. ZPP, Vrhovni kasacioni sud je našao da je za postupanje u ovoj pravnoj stvari nadležan Osnovni sud u Leskovcu, Sudska jedinica u Vlasotincu.

Prema članu 17. stav 1. ZPP sud u toku celog postupka po službenoj dužnosti pazi na svoju stvarnu nadležnost. Prema članu 19. stav 1. istog zakona, između ostalog, propisano je da će se sud po službenoj dužnosti oglasiti mesno nenadležnim ako postoji isključiva mesna nadležnost nekog drugog suda u roku od osam dana od dana prijema odgovora na tužbu.

Prema Zakonu o izvršenju i obezbeđenju u članu 38. stav 4. propisano je da ako sud koji je doneo rešenje o izvršenju nije nadležan za sprovođenje izvršenja, uputiće rešenje o izvršenju nadležnom sudu radi dostavljanja tog rešenja i sprovođenja izvršenja.

Imajući u vidu da je u konkretnom slučaju Opštinski sud u Vlasotincu 18.02.2002. godine odlučio o predlogu izvršnog poverioca tako što je doneo rešenje o izvršenju, naknadno se Osnovni sud u Leskovcu Sudska jedinica u Vlasotincu nije mogao oglasiti mesno nenadležnim za postupanje u istom predmetu, već je samo mogao dostaviti spise nadležnom sudu za sprovođenje izvršenja u smislu citiranog člana 38. stav 4. ZIO.

Na osnovu člana 22. ZPP odlučeno je kao u izreci.

Predsednik veća – sudija

Zvezdana Lutovac,s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić