R1 455/2021 3.20.1; sukob nadležnosti - građansko pravo

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
R1 455/2021
12.08.2021. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Jasminke Stanojević, predsednika veća, Biserke Živanović i Božidara Vujičića, članova veća, u parnici tužilje AA iz ..., čiji je punomoćnik Rajna Đurčić, advokat iz ..., protiv tužene „UniCredit Bank Srbija“ AD Beograd, radi utvrđenja i isplate, odlučujući o sukobu mesne nadležnosti između Osnovnog suda u Vranju i Prvog osnovnog suda u Beogradu, u sednici od 12.08.2021. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Osnovni sud u Vranju mesno je nadležan za postupanje u ovom predmetu.

O b r a z l o ž e nj e

Rešenjem P 1979/21 od 02.06.2021. godine Osnovni sud u Vranju oglasio se mesno nenadležnim za postupanje u ovoj parnici i po pravnosnažnosti rešenja predmet je dostavio Prvom osnovnom sudu u Beogradu kao stvarno i mesno nadležnom.

Prvi osnovni sud u Beogradu nije prihvatio mesnu nadležnost i dopisom P 44942/21 od 21.07.2021. godine predmet je dostavio Vrhovnom kasacionom sudu radi rešavanja sukoba mesne nadležnosti.

Odlučujući o sukobu mesne nadležnosti u smislu člana 22. stav 1. Zakona o parničnom postuku – ZPP, Vrhovni kasacioni sud je utvrdio da je za postupanje u ovom predmetu mesno nadležan Osnovni sud u Vranju.

Tužilja je 28.05.2021. godine Osnovnom sudu u Vranju podnela tužbu protiv tužene banke radi utvrđenja ništavosti odredbe ugovora o kreditu i isplate na ime sticanja bez osnova. Uz tužbu je priložen Ugovor o gotovinskom kreditu kojim je u članu 24. propisano da je u slučaju spora po tom ugovoru nadležan osnovni sud prema registrovanom sedištu banke. Osnovni sud u Vranju oglasio se mesno nenadležnim za postupanje u ovom predmetu sa pozivom na odredbu člana 40. stav 2. ZPP, iz razloga što je sedište tužene banke na teritoriji za koju je nadležan Prvi osnovni sud u Beogradu.

Po oceni Vrhovnog kasacionog suda, Osnovni sud u Vranju se nije mogao po službenoj dužnosti oglasiti mesno nenadležnim za postupanje u ovom predmetu, jer se ne radi o isključivoj mesnoj nadležnosti nekog drugog suda, u smislu člana 19. stav 1. ZPP, a tužena nije podnela prigovor mesne nenadležnosti, u smislu stava trećeg ovog člana, pa se ne može primeniti odredba člana 40. stav 2. ZPP koja se odnosi na opštu mesnu nadležnost za suđenje u sporovima protiv pravnih lica.

Iz navedenih razloga, Vrhovni kasacioni sud je odlučio kao u izreci, na osnovu člana 22. stav 1. ZPP.

Predsednik veća-sudija

Jasminka Stanojević, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić