R1 736/2021 3.20.1

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
R1 736/2021
17.11.2021. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Jasminke Stanojević, predsednika veća, Spomenke Zarić i Biserke Živanović, članova veća, u parnici tužioca AA iz ..., protiv tužene „Banca Intesa“ AD Beograd, radi utvrđenja i ništavosti, odlučujući o sukobu mesne nadležnosti između Osnovnog suda u Novom Sadu i Trećeg osnovnog suda u Beogradu, u sednici od 17.11.2021. godine doneo je

R E Š E NJ E

Osnovni sud u Novom Sadu mesno je nadležan za postupanje u ovoj parnici.

O b r a z l o ž e nj e

Rešenjem P 32155/2021 od 19.07.2021. godine Osnovni sud u Novom Sadu oglacio se mesno nenadležnim za postupanje u ovoj parnici i po pravnosnažnosti je predmet ustupio Trećem osnovnom sudu u Beogradu kao mesno nadležnom.

Treći osnovni sud u Beogradu nije prihvatio mesnu nadležnost i dopisom P 62438/21 predmet je dostavio Vrhovnom kasacionom sudu radi rešavanja sukoba mesne nadležnosti.

Odlučujući o sukobu mesne nadležnosti u smislu člana 22. stav 1. važećeg Zakona o parničnom postuku – ZPP, Vrhovni kasacioni sud je utvrdio da je za postupanje u ovom predmetu mesno nadležan Osnovni sud u Novom Sadu.

Tužba za utvrđenje ništavosti odredbe kredita i isplatu na ime sticanja bez osnova podneta je Osnovnom sudu u Novom Sadu 25.06.2021. godine. Uz tužbu je priložen Ugovor o stambenom kreditu od 08.07.2013. godine, kojim je u članu 12. propisano da je nadležan za rešavanje spora stvarno naldežni sud prema sedištu banke.

S obzirom na navedeno, Osnovni sud u Novom Sadu oglasio se mesno nenadležnim sa pozivom na odredbu člana 40. stav 2. ZPP, i predmet ustupio Trećem osnovnom sudu u Beogradu kao nadležnom sudu na čijem području se nalazi sedište pravnog lica.

Međutim, u konkretnom slučaju se ne radi o postupku za koji je predviđena isključiva mesna nadležnost nekog suda, mesna nadležnost Osnovnog suda u Novom Sadu zasnovana je podnošenjem tužbe tom sudu, a tužena nije prigovorila mesnoj nadležnosti, pa se Osnovni sud u Novom Sadu nije mogao odglasiti mesno nenadležnim po službenoj dužnosti, odnosno bez izjavljenog prigovora od strane tužene u smislu člana 19. stav 3. ZPP. Zato je za postupanje u ovoj parnici mesno nadležan Osnovni sud u Novom Sadu.

Iz navedenih razloga, Vrhovni kasacioni sud je odlučio kao u izreci, na osnovu člana 22. stav 1. ZPP.

Predsednik veća-sudija

Jasminka Stanojević, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić