Prev 674/2021 3.19.1.21; rešenje

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Prev 674/2021
25.11.2021. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija Branka Stanića, predsednika veća, Tatjane Matković Stefanović i Tatjane Miljuš, članova veća, u parničnom postupku po tužbi tužioca Stečajna masa PPK Sonta, Sonta – u stečaju, Ul. Vojvođanska 59., čiji je punomoćnik Sava Obradović, advokat u ..., protiv tuženog Saobraćajno preduzeće Signal DOO Odžaci, čiji je punomoćnik Siniša Keserić, advokat u ..., radi isplate, povodom revizije tuženog izjavljene protiv presude Privrednog apelacionog suda Pž 3509/21 od 26.08.2021. godine, u sednici veća održanoj dana 25. novembra 2021. godine, doneo je

R E Š E NJ E

VRAĆAJU SE spisi predmeta P 42/2020 Privrednom sudu u Somboru, preko Privrednog apelacionog suda, radi provere.

O b r a z l o ž e nj e

Vrhovnom kasacionom sudu su dostavljeni spisi predmeta Privrednog suda u Somboru radi odlučivanja o reviziji tuženog izjavljenoj protiv presude Privrednog apelacionog suda Pž 3509/21 od 26.08.2021. godine. Za označenog tužioca je odgovor na reviziju podneo punomoćnik advokat, pozivom na punomoćje koje je izdao stečajni upravnik.

Razmatrajući spise predmeta povodom izjavljene revizije, Vrhovni kasacioni sud je našao da za sada nisu ispunjeni procesni uslovi za odlučivanje o izjavljenoj reviziji iz sledećih razloga.

Prema stanju upisa u Registar stečajnih masa koga vodi Agencija za privredne registre u skladu sa Uredbom o sadržini, načinu upisa i vođenja Registra stečajnih masa („Sl. glasnik RS“, broj 4/2010), označeni tužilac - Stečajna masa PPK „Sonta“ Sonta - u stečaju (kako u odgovoru na reviziju navodi „ranije Poljoprivredno - proizvodni kombinat Sonta AD Sonta - u stečaju), nije upisan u Registar stečajnih masa.

Prema odredbama člana 101. Zakona o stečaju, stečajna masa je celokupna imovina stečajnog dužnika na dan otvaranja stečajnog postupka i imovina koju stekne tokom stečajnog postupka. Prema članu 136. stav 4. i člana 168. stav 4. istog zakona, stečajna masa se registruje u Registru stečajnih masa koji vodi nadležan organ, i zastupa je stečajni upravnik.

Kao celina u koju ulazi novac dobijen prodajom stečajnog dužnika, imovina stečajnog dužnika koja nije bila predmet procene vrednosti stečajnog dužnika kao pravnog lica, prilikom njegove prodaje, kao i sredstva izdvojena po osnovu osporenih potraživanja i sredstva koja se ostvare okončanjem parnica u korist stečajnog dužnika, stečajna masa poseduje pravni subjektivitet u meri kojoj je to potrebno (dovoljno) radi priznavanja svojstva stranke u parnici, u smislu člana 74. Zakona o parničnom postupku.

U članu 2. Uredbe navedeno je da se u Registar registruju podaci o stečajnoj masi, pa i o stečajnom upravniku, promene registrovanih podataka, kao i brisanje podataka o stečajnoj masi.

Kako se egzistencija označenog tužioca ne utvrđuje iz sadržine Registra stečajnih masa, to se shodno navedenom, spisi predmeta vraćaju prvostepenom sudu, radi provere egzistencije tužioca. U tom smislu, prvostepeni sud će ispitati da li tužilac poseduje pravni subjektivitet u smislu citiranih odredaba Zakona o stečaju i Uredbe o sadržini, načinu upisa i vođenja Registra stečajnih masa, pa i da li egzistira kao upisan u Registar koji vodi Agencija za privredne registre, preko Registratora stečajnih masa.

Nakon toga, prvostepeni sud će spis predmeta, preko drugostepenog suda, dostaviti Vrhovnom kasacionom sudu, radi odlučivanja o reviziji.

Iz izloženih razloga, primenom člana 382. Zakona o parničnom postupku, na čiju shodnu primenu upućuje član 419. istog zakona, odlučeno je kao u izreci ovog rešenja.

Predsednik veća – sudija

Branko Stanić, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić