Rev2 2586/2020 3.5.15; prestanak radnog odnosa

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Rev2 2586/2020
10.03.2022. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Jasminke Stanojević, predsednika veća, Spomenke Zarić i Biserke Živanović, članova veća, u parnici tužilje AA iz ..., čiji je punomoćnik Nebojša Ivanović, advokat iz ..., protiv tuženog „NIS“ AD Novi Sad, koga zastupa punomoćnik Miodrag Vojnović, advokat iz ..., radi poništaja rešenja, odlučujući o reviziji tuženog izjavljenoj protiv presude Apelacionog suda u Novom Sadu Gž1 1262//20 od 17.06.2020. godine, u sednici veća održanoj dana 10.03.2022. godine, doneo je

P R E S U D U

ODBIJA SE, kao neosnovana, revizija tuženog izjavljena protiv presude Apelacionog suda u Novom Sadu Gž1 1262//20 od 17.06.2020. godine.

ODBIJA SE kao neosnovan zahtev tuženog za naknadu revizijskih troškova.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Osnovnog suda u Novom Sadu P1 1560/19 od 16.01.2020. godine, stavom prvim izreke, tužbeni zahtev tužilje je usvojen. Stavom drugim izreke, poništeno je rešenje tuženog o otkazu ugovora o radu broj .. od 17.05.2013. godine, kojim je tužilji prestao radni odnos kod tuženog, kao nezakonito. Stavom trećim izreke, obavezan je tuženi da tužilju vrati na rad. Stavom četvrtim izreke, obavezan je tuženi da tužilji naknadi troškove parničnog postupka u iznosu od 249.750,00 dinara, sa zakonskom zateznom kamatom počev od izvršnosti presude do isplate.

Presudom Apelacionog suda u Novom Sadu Gž1 1262//20 od 17.06.2020. godine, odbijena je žalba tuženog i potvrđena prvostepena presuda.

Protiv pravnosnažne presude donete u drugom stepenu, reviziju je blagovremeno izjavio tuženi, zbog bitne povrede odredaba parničnog postupka.

Vrhovni kasacioni sud je ispitao pobijanu presudu na osnovu člana 408. ZPP („Službeni glasnik RS“ broj 72/11, 87/18) i našao da je revizija tuženog neosnovana.

U postupku nije učinjena bitna povreda odredaba parničnog postupka iz člana 374. stav 2. tačka 2. ZPP, na koju revizijski sud pazi po službenoj dužnosti. Nema ni bitne povrede odredaba parničnog postupka iz člana 374. stav 1. ZPP, jer drugostepeni sud nije pogrešno primenio odredbu člana 355. stav 4. ovog zakona, a što je moglo biti od uticaja na donošenje zakonite i pravilne presude.

Prema utvrđenom činjeničnom stanju, tužilja je bila u radnom odnosu kod tuženog. U periodu od 2003. do 2010. godine obavljala je poslove ..., a zatim u periodu od 2010. do 2011. godine, bila je raspoređena na poslovima ... . Nakon toga, dana 21.01.2013. godine tužilja je sa tuženim zaključila Aneks XIII ugovora o radu, kojim je premeštena na poslove ..., Služba za ... . Tuženi je 20.03.2013. godine doneo Odluku o pokretanju postupka utvrđivanja viška zaposlenih usled organizacionih promena, a 24.04.2013. godine i Program rešavanja viška zaposlenih. Izmenama i dopunama Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji poslova od 14.05.2013. godine, ukinute su organizacione jedinice i radna mesta, a između ostalog i Clužba za ... u koju je tužilja bila raspoređena Aneksom broj XIII, zbog čega joj je tuženi dana 24.05.2013. godine doneo rešenje o otkazu ugovora o radu kao tehnološkom višku. Pravnosnažnom presudom Trećeg osnovnog suda u Beogradu P1 1050/13 od 09.10.2017. godine, poništen je kao nezakonit Aneks XIII ugovora o radu od 21.01.2013. godine.

Polazeći od ovako utvrđenog činjeničnog stanja, nižestepeni sudovi su usvojili tužbeni zahtev tužilje, poništili rešenje o otkazu ugovora o radu i obavezali tuženog da tužilju vrati na rad, ocenjujući da je to pravna posledica poništenog aneksa ugovora o radu pravnosnažnom presudom, a s obzirom da je vrednovanje prestanka potrebe za radom tužilje vršeno sa stanovišta poslova na koje je tužilja bila nezakonito raspoređena.

Kod ovako utvrđenog činjeničnog stanja, pravilno su nižestepeni sudovi primenili materijalno pravo kada su usvojili tužbeni zahtev tužilje.

Prema odredbi člana 179. stav 1. tačka 9. Zakona o radu („Službeni glasnik RS“ br. 24/05... 32/13), poslodavac može zaposlenom da otkaže ugovor o radu ako za to postoji opravdani razllog koji se odnosi na radnu sposobnost zaposlenog, njegovo ponašanje i potrebe poslodavca i to ako usled tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promena prestane potreba za obavljanjem određenog posla ili dođe do smanjenja obima posla.

Tuženi je s pozivom na navedenu zakonsku odredbu, osporenim rešenjem tužilji otkazao ugovor o radu, jer je posle izvršenih organizacionih promena utvrđeno da je prestala potreba za njenim radom na poslovima na kojima je raspoređena Aneksom broj XIII. Imajući u vidu da je kasnije pravnosnažnom sudskom odlukom ovaj aneks poništen (jer raspoređivanje tužilje nije bilo u skladu sa zakonom), to je nepravilno izvršeno i vrednovanje prestanka potrebe za radom tužilje, s obzirom da je vršeno sa stanovišta poslova na koje je nezakonito premeštena, zbog čega su pravilno nižestepeni sudovi poništili i osporeno rešenje o otkazu ugovora o radu.

Suprotno navodima revizije, pravilno su sudovi obavezali tuženog da tužilju vrati na rad, jer je to nužna pravna posledica nezakonitog prestanka radnog odnosa, u smislu člana 191. stav 1. Zakona o radu. Bez uticaja na drugačiju odluku je i navod revizije da su poslovi na kojima je tužilja radila pre nezakonitog raspoređivanja takođe ukinuti organizacionim promenama kod tuženog, jer ta činjenica ne može konvalidirati nezakonito ponašanje tuženog kao poslodavca koje je prethodilo donošenju osporenog rešenja.

Takođe, kako zakonitost aneksa ugovora o radu koji je tužilja zaključila sa tuženim predstavlja prethodno pitanje za odluku u postupku o zakonitosti rešenja o otkazu ugovora o radu, to suprotno navodima revizije, nezakonitost navedenog aneksa ima za posledicu poništaj rešenja o otkazu ugovora o radu.

Sa izloženog, Vrhovni kasacioni sud je primenom člana 414. stav 1. ZPP, odlučio kao u izreci.

Predsednik veća – sudija

Jasminka Stanojević,s.r.

Za tačnost otpravka

upravitelj pisarnice

Marina Antonić