R 203/2023 3.21

Republika Srbija
VRHOVNI SUD
R 203/2023
06.09.2023. godina
Beograd

Vrhovni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dragane Marinković, predsednika veća, Marine Milanović i Zorice Bulajić, članova veća, u parnici tužilje AA iz ..., čiji je punomoćnik Mihajlo Mihajlović, advokat iz ..., protiv tužene Republike Srbije, Osnovni sud u Prokuplju, koju zastupa Državno pravobranilaštvo Republike Srbije, radi novčanog obeštećenja, odlučujući o zahtevu Osnovnog suda u Prokuplju za određivanje drugog stvarno nadležnog suda za postupanje u ovoj pravnoj stvari, u sednici održanoj 06.09.2023. godine, doneo je

R E Š E NJ E

ODREĐUJE SE Osnovni sud u Kuršumliji za odlučivanje u ovoj pravnoj stvari.

O b r a z l o ž e nj e

Tužilja je podnela tužbu 20.04.2023. godine Osnovnom sudu u Prokuplju radi novčanog obeštećenja zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku, u kojoj je kao tužena označena Republika Srbija, Osnovni sud u Prokuplju.

Osnovni sud u Prokuplju je, u prilogu akta Prr 26/23 od 20.07.2023. godine, Vrhovnom sudu podneo zahtev za određivanje drugog stvarno nadležnog suda za postupanje u ovoj pravnoj stvari. U zahtevu je naveo da je tom sudu podneta tužba protiv tužene Republike Srbije, Osnovnog suda u Prokuplju, radi naknade novčanog obeštećenja za neimovinsku štetu izazvanu povredom prava na suđenje u razumnom roku u predmetu Osnovnog suda u Prokuplju R1 951/22, pa nalazi da su se time stekli uslovi iz člana 62. ZPP.

Odlučujući o zahtevu suda za određivanje drugog stvarno nadležnog suda, na osnovu člana 62. stav 7. Zakona o parničnom postupku („Službeni glasnik RS“, broj 72/11, 55/14, 87/18 i 18/20), Vrhovni sud je našao da je zahtev osnovan.

Prema odredbi člana 62. Zakona o parničnom postupku, najviši sud određene vrste u Republici Srbiji može na zahtev nadležnog suda odrediti da u pojedinom predmetu postupa drugi stvarno nadležan sud sa njegovog područja, ako je očigledno da će se tako lakše sprovesti postupak ili ako za to postoje drugi važni razlozi.

Dakle, na osnovu ove odredbe može biti određeno postupanje drugog suda, ali koji je stvarno nadležan za postupanje u predmetu, pod uslovom da sud koji je po zakonu mesno nadležan, nije u mogućnosti da postupa u konkretnom predmetu (nužna delegacija) ili ako njegovo postupanje nije svrsishodno (svrsishodna delegacija).

Po nalaženju Vrhovnog suda u konkretnom slučaju su ispunjeni uslovi iz člana 62. ZPP, odnosno postoje opravdani razlozi za određivanje drugog stvarno nadležnog suda za postupanje u ovoj pravnoj stvari, s obzirom da razlozi izneti u zahtevu ukazuju da postoje važni razlozi za postupanje pred drugim stvarno nadležnim sudom, zbog čega je i odlučeno kao u izreci.

Predsednik veća – sudija

Dragana Marinković,s.r.

Za tačnost otpravka

upravitelj pisarnice

Marina Antonić