Rev 4429/2022 3.19.1.25.1.4; posebna revizija; 3.1.1.4.6; sticanje svojine održajem

Republika Srbija
VRHOVNI SUD
Rev 4429/2022
28.06.2023. godina
Beograd

Vrhovni sud, u veću sastavljenom od sudija: Zvezdane Lutovac, predsednika veća, Ivane Rađenović, Vladislave Milićević, Jasmine Stamenković i Tatjane Miljuš, članova veća, u parnici tužioca AA iz ..., čiji je punomoćnik Svetlana Ristić, advokat iz ..., protiv tuženog BB i VV oboje iz ... i tužene GG iz ..., koje zastupa punomoćnik Marina Savović, advokat iz ..., radi utvrđenja prava svojine, odlučujući o reviziji tužioca izjavljenoj protiv presude Apelacionog suda u Nišu Gž 3352/2021 od 08.12.2021. godine, u sednici održanoj dana 28.06.2023. godine, doneo je

R E Š E NJ E

NE PRIHVATA SE odlučivanje o reviziji tužioca izjavljenoj protiv presude Apelacionog suda u Nišu Gž 3352/2021 od 08.12.2021. godine.

ODBACUJE SE kao nedozvoljena, revizija tužioca izjavljena protiv presude Apelacionog suda u Nišu Gž 3352/2021 od 08.12.2021. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Osnovnog suda u Nišu P 4876/21 od 20.07.2021. godine, stavom prvim izreke, odbijen je kao neosnovan tužbeni zahtev tužioca kojim je tražio da se utvrdi da je po osnovu održaja stekao pravo korišćenja na ¼ na kp. br. .., kp. br. .., kp. br. .. i kp. br. .. bliže navedenim i opisanim u izreci što je tuženi BB dužan da prizna i trpi da tužilac upiše pravo korišćenja na naznačenim nepokretnostima. Stavom drugim izreke, odbijen je kao neosnovan tužbeni zahtev tužioca kojim je tražio da se utvrdi da je po osnovu održaja stekao pravo korišćenja na ¼ na kp. br. .., kp. br. .., kp. br. .. i kp. br. .. bliže navedenim i opisanim u izreci što je tužena VV dužna da prizna i trpi da tužilac upiše pravo korišćenja na naznačenim nepokretnostima. Stavom trećim izreke, odbijen je zahtev tužioca kojim je tražio da se utvrdi da je po osnovu održaja stekao pravo svojine na 2/4 udela predmetnih parcela bliže navedenim i opisanim u izreci što je tužena GG dužna da prizna i trpi da tužilac upiše pravo svojine na naznačenim nepokretnostima. Stavom četvrtim izreke, obavezan je tužilac da tuženima naknadi troškove parničnog postupka u iznosu od 21.000,00 dinara.

Presudom Apelacionog suda u Nišu Gž 3352/2021 od 08.12.2021. godine, odbijena je kao neosnovana žalba tužioca i potvrđena prvostepena presuda.

Protiv pravnosnažne presude donete u drugom stepenu tužilac je blagovremeno izjavio reviziju, zbog bitne povrede odredaba parničnog postupka i pogrešne primene materijalnog prava s`tim što je predložio da se revizija smatra izuzetno dozvoljenom na osnovu člana 404. ZPP.

Članom 404. stav 1. Zakona o parničnom postupku - ZPP („Službeni glasnik RS“, br. 72/ 11 ... 55/14 ), propisano je da revizija je izuzetno dozvoljena zbog pogrešne primene materijalnog prava i protiv drugostepene presude koja ne bi mogla da se pobija revizijom, ako je po oceni Vrhovnog suda potrebno da se razmotre pravna pitanja od opšteg interesa ili pravna pitanja u interesu ravnopravnosti građana, radi ujednačavanja sudske prakse, kao i kada je potrebno novo tumačenje prava (posebna revizija), dok je stavom 2. istog člana propisano da o dozvoljenosti i osnovanosti revizije iz stava 1. ovog člana, odlučuje Vrhovni sud u veću od pet sudija.

Odlučujući o dozvoljenosti izjavljene revizije na osnovu člana 404. stav 2. ZPP („Službeni glasnik RS“ br. 72/ 11 ... 55/14) Vrhovni sud je našao da nisu ispunjeni uslovi za odlučivanje o reviziji kao izuzetno dozvoljenoj, na osnovu člana 404. ZPP. O zahtevu tužioca za utvrđenje prava korišćenja i prava svojine po osnovu održaja odlučeno je uz primenu materijalnog prava koje ne odstupa od prakse izražene u odlukama Vrhovnog suda u kojima je odlučeno o zahtevima sa činjeničnim stanjem kao u ovoj pravnoj stvari, a tiče se primene članova 21., 28. stav 4. i 72. stav 2. Zakona o osnovama svojinskopravnih odnosa u situaciji kada su tužilac i njegov pravni prethodnik predmetne parcele obrađivali po osnovu ugovora o zakupu i plaćali zakupninu. Posebnom revizijom ne može se pobijati pravnosnažna presuda zbog pogrešne ocene izvedenih dokaza (čime se zapravo osporava utvrđeno činjenično stanje) zbog čega u konkretnom slučaju ne postoji potreba za razmatranjem pravnih pitanja od opšteg interesa ili u interesu ravnopravnosti građana kao ni potreba za ujednačavanjem sudske prakse ili novog tumačenja prava. Ukazivanje u reviziji na učinjene bitne povrede postupka pred drugostepenim sudom ne predstavlja razlog zbog koga se posebna revizija može izjaviti. Revizijom se ne ukazuje na drugačije odluke sudova zbog čega ne postoji potreba ujednačavanja sudske prakse ili novog tumačenja prava, pa nisu uspunjeni uslovi iz člana 404. stav 1. ZPP. Iz navedenog razloga odlučeno je kao u stavu prvom izreke.

Ispitujući dozvoljenost revizije u smislu člana 410. stav 2. tačka 5. ZPP, Vrhovni sud je našao da revizija nije dozvoljena.

Prema članu 403. stav 3. ZPP revizija nije dozvoljena u imovinskopravnim sporovima ako vrednost predmeta spora pobijanog dela ne prelazi dinarsku protivvrednost 40.000 evra po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan podnošenja tužbe.

Tužba radi utvrđenja prava svojine u ovoj pravnoj stvari je podneta 29.03.2018. godine, a vrednost predmeta spora je 10.000,00 dinara.

Kako u konkretnom slučaju vrednost predmeta spora pobijenog dela pravnosnažne presude ne prelazi dinarsku protivvrednost 40.000 evra po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan podnošenja tužbe, to revizija nije dozvoljena u smislu člana 403. stav 3. ZPP.

Na osnovu člana 413. ZPP, Vrhovni sud je odlučio kao u stavu drugom izreke.

Predsednik veća - sudija

Zvezdana Lutovac, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić