Rev 6873/2023 3.1.2.39.6; regres

Republika Srbija
VRHOVNI SUD
Rev 6873/2023
31.05.2023. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni sud, u veću sastavljenom od sudija: Jelice Bojanić Kerkez, predsednika veća, Vesne Stanković i Radoslave Mađarov, članova veća, u parnici tužioca „GENERALI OSIGURANJE SRBIJE“ a.d.o. Beograd, čiji je punomonik Nemanja Aleksić, advokat iz ..., protiv tuženog AA sa ... i BB iz ..., čiji je zajednički punomoćnik Želimir Džambić, advokat iz ..., radi regresa, odlučujući o reviziji tužene BB izjavljenoj protiv presude Apelacionog suda u Kragujevcu Gž 2669/22 od 02.11.2022. godine, u sednici veća održanoj dana 31.maja 2023. godine, doneo je

P R E S U D U

ODBIJA SE kao neosnovana revizija tužene BB izjavljena protiv presude Apelacionog suda u Kragujevcu Gž 2669/22 od 02.11.2022. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Apelacionog suda u Kragujevcu Gž 2669/22 od 02.11.2022. godine, odbijena je kao neosnovana žalba tužene BB izjavljena protiv presude Osnovnog suda u Užicu P 1792/19 od 04. avgusta 2022. godine u delu kojim je drugotužena BB obavezana da solidarno sa tuženim AA tužiocu na ime regresa isplati iznose od 5.131.835,91 dinara sa zakonskom zateznom kamatom počev od 10. januara 2012. godine do isplate, 54.000,00 dinara sa zakonskom zateznom kamatom počev od 26. decembra 2011. godine do isplate i 96.000,00 dinara sa zakonskom zateznom kamatom počevo od 23. jula 2012. godine do isplate, kao i u delu naložene solidarne obaveze da tužiocu nadoknadi parnične troškove u iznosu od 712.718,00 dinara sa zakonskom zateznom kamatom od izvršnosti presude do isplate.

Protiv pravnosnažne presude donete u drugom stepenu, tužena BB je blagovremeno izjavila reviziju zbog bitne povrede odredaba parničnog postupka i pogrešne primene materijalnog prava.

Ispitujući pobijanu presudu u smislu člana 408. Zakona o parničnom postupku („Službeni glasnik RS“ br. 72/11 ... 18/20), Vrhovni sud je ocenio da je revizija neosnovana.

U postupku nije učinjena bitna povreda odredaba parničnog postupka iz člana 374. stav 2. tačka 2. Zakona o parničnom postupku, na koju revizijski sud pazi po službenoj dužnosti, a nema ni relativno bitne povrede odredaba parničnog postupka iz člana 374. stav 1. ZPP od strane drugostepenog suda, na koju je revizija ukazala navodima da drugostepena presuda ne sadrži razloge na kojima je zasnovana.

Prema utvrđenom činjeničnom stanju, prvotuženi AA, sin drugotužene BB sa kojom je živeo u zajedničkom domaćinstvu, je upravljajući majčinim automobilom pod dejstvom alkohola u krvi od 1,35 promila, skrivio saobraćajnu nezgodu dana 30. jula 2011. godine. Tužilac, osiguravač od auto odgovornosti automobila drugotužene je trećim licima nadoknadio materijalnu i nematerijalnu štetu koja je posledica ove nezgode, u iznosima čiji regres zahteva u predmetnoj parnici, sa zakonskom zateznom kamatom od dana pojedinačne isplate spornih iznosa oštećenim licima. Pravnosnažnom presudom krivičnog suda od 15. maja 2012. godine tuženi AA oglašen je krivično odgovornim za radnje u saobraćaju kojima je šteta uzrokovana.

Odluku o osnovanosti postavljenog zahteva za isplatu nižestepeni sudovi zasnivaju na odredbama člana 29. stav 1. tačka 4. Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju, te članova 154, 178, 187, 897. i 940. Zakona o obligacionim odnosima. Stanovišta su da tužena BB odgovara za štetu kao imalac automobila, pošto je ostavljanjem ključeva od automobila u zajedničkom domaćinstvu na vidljivom mestu vožnju automobila učinila dostupnom prvotuženom AA, sledom čega ne postoje uslovi za isključenje njene odgovornosti po članu 177. Zakona o o obligacionim odnosima.

Pravilno je pravno stanovište nižestepenih sudova.

Odredbom člana 29. stav 1. tačka 4. Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju („Službeni glasnik RS“ br.51/2009), koji je bio u primeni u vreme štetnoj događaja, propisano je da osigurano lice gubi pravo na osiguranje, između ostalog, kada je vozač upravljao motornim vozilom pod uticajem alkohola iznad dozvoljene granice. Stavom 2. ovog člana zakona propisano je da gubitak prava iz osiguranja na osnovu stava 1. nema uticaja na pravo oštećenog lica na naknadu štete, a stavom 3. da društvo za osiguranje koja naknadi štetu oštećenom licu iz stava 2. ovog člana stupa u prava oštećenog lica prema licu koje je odgovorno za štetu, za iznos isplaćene naknade, kamatu od isplate naknade i troškove postupka.

Iz napred navedenih materijalnopravnih odredbi merodavnih za sporni odnos, tužilac ima pravo na regres prema drugotuženoj, koja je izgubila pravo iz osiguranja, prema opštim pravilima o odgovornosti za štetu. Gubitak osiguranja nije uslovljen činjenicom da drugotužena nije bila za volanom, pa su pravilno nižestepeni sudovi zaključili da je na drugotuženoj po članu 177. stav 2. Zakona o obligacionim odnosima bio teret dokazivanja činjenice da radnje svog sina, prvotuženog nije mogla predvideti i da posledice njegovih radnji nije mogla izbeći ili otkloniti. Ključevi automobila drugotužene bili su dostupni prvotuženom u prostorijama zajedničkog domaćinstva, a očekivanja majke vezana za radnje prvotuženog, koji je upravljao automobilom u javnom saobraćaju u alkoholisanom stanju, nisu bila objektivna, što potvrđuje donošenje pravnosnažne presude krivičnog suda od 15. maja 2012. godine kojom je on oglašen krivično odgovornim. Stoga, kada je prvotuženi automobil koristio u javnom saobraćaju na osnovu dostupnih ključeva u kući u kojoj je živeo, a drugotužena nije dokazala da ona nije mogla predvideti radnje prvotuženog niti izbeći, odnosno otkloniti posledice njegovih radnji, obaveza tuženih da tužiocu regresiraju isplaćene iznose naknade štete trećim licima je solidarna.

Iz iznetih razloga, na osnovu člana 414. stav 1. ZPP, odlučeno je kao u izreci.

Predsednik veća – sudija

Jelica Bojanić Kerkez, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić